Πέμπτη 31 Μαΐου 2007

Η ΕΜΙ θα πουλάει τραγούδια στο iTunes χωρίς ψηφιακό κλείδωμα

Σε λίγες ημέρες, καλλιτέχνες της ΕΜΙ, όπως οι Τζος Στόουν, Ρόμπι Γουίλιαμς, Coldplay, θα διαθέτουν τη μουσική τους στο ιντερνετικό δισκοπωλείο iTunes χωρίς ψηφιακό κλείδωμα κατά της αντιγραφής.

Το iTunes και την ΕΜΙ θα μιμηθεί το amazon.com ανοίγοντας ένα νέο ηλεκτρονικό κατάστημα μουσικής πριν το τέλος του χρόνου όπου θα πουλά όλα τα κομμάτια χωρίς λογισμικό Ψηφιακής Διαχείρισης Δικαιωμάτων (DRM). Μέχρι να συμφωνήσουν οι υπόλοιπες μεγάλες δισκογραφικές, το Amazon θα πουλά τραγούδια από 12.000 ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες.

Πριν τέσσερα χρόνια, τα εγκαίνια του iTunes, του ηλεκτρονικού δισκοπωλείου της Apple, σήμαναν το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στη μουσική. Γιορτάζοντας την επέτειο της δημιουργίας του, αλλά και τα 2,5 δισ. τραγούδια που έχει ήδη πουλήσει, ο ιδρυτής του Στιβ Τζομπς προβλέπει πως μέχρι το τέλος του χρόνου, όλη η μουσική θα πωλείται χωρίς DRM.

Η ΕΜΙ συμφώνησε, πριν λίγο καιρό, να πουλά τραγούδια στο iTunes χωρίς κλείδωμα, κάτι που σημαίνει ότι ο αγοραστής μπορεί να παίξει και να αντιγράψει το τραγούδι όσες φορές θέλει, σε όποιο μηχάνημα θέλει, όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τετάρτης.

Σημαίνει επίσης, ότι μπορεί να στείλει το αρχείο μέσω του Διαδικτύου σε κάποιον άλλο, ο οποίος μπορεί να το χρησιμοποιήσει κι ας μην έχει πληρώσει γι΄ αυτό. Έτσι, τα τραγούδια της EMI θα πωλούνται σύντομα σε δύο εκδοχές: Η πρώτη θα περιέχει ψηφιακή κλειδαριά, θα κοστίζει 1 ευρώ και θα προσφέρεται στη συμπίεση των 128 kbps. Η δεύτερη θα είναι απαλλαγμένη από τους περιορισμούς, θα κοστίζει 1,2 ευρώ και θα διατίθεται στην υψηλότερη ποιότητα των 256 kbps. Όσο για τα άλμπουμ, θα πωλούνται στις ίδιες τιμές με σήμερα (περίπου 10 ευρώ) στα 256 kbps. Όσοι έχουν ήδη αγοράσει μεμονωμένα τραγούδια της ΕΜΙ από το iTunes θα μπορούν να τα μετατρέπουν στη νέα εκδοχή, πληρώνοντας 15 λεπτά το κομμάτι.

Oι υπόλοιπες μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες (Universal, Sony BMG και Warner) δεν έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους ακόμα, περιμένοντας να δουν τα πρώτα αποτελέσματα. Πάντως, η ΕΜΙ υπολογίζει σε αύξηση των πωλήσεων στο iTunes κατά 50%.

«Όλα τα μηχανήματα θα παίζουν μουσική αγορασμένη από οποιοδήποτε κατάστημα και όλα τα καταστήματα θα πωλούν μουσική που μπορεί να αναπαραχθεί σε όλα τα μηχανήματα», περιγράφει το μέλλον της μουσικής χωρίς DRM ο Στιβ Τζομπς της Apple.

Στηρίζει δε την κίνηση γιατί δέχεται πιέσεις από τους πελάτες του iTunes, αλλά και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλούνται αθέμιτο ανταγωνισμό. Λόγω των ψηφιακών κλειδαριών, ένα τραγούδι που έχει αγοραστεί από το iTunes παίζει μόνο στο iPod, ενώ τραγούδια που έχουν αγοραστεί από άλλες μουσικές υπηρεσίες παίζουν μόνο σε άλλα μηχανήματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν κάποιος αλλάξει MP3player τα αγορασμένα τραγούδια καθίστανται άχρηστα. Η κατάργηση των ψηφιακών κλειδαριών λύνει αυτά τα προβλήματα.

Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails