Τρίτη 8 Μαΐου 2007

Ανέκδοτα έγγραφα για την Επανάσταση του '21 δημοπρατούνται στο Μόναχο

Ανέκδοτα ντοκουμέντα για τα πρώτα χρόνια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας κατά των Τούρκων, την Πολιορκία του Μεσολογγίου και τα δημοσιονομικά του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, πρόκειται να δημοπρατηθούν, με τιμή εκκίνησης τις 20.000 ευρώ, στις 9 Μαΐου στο Μόναχο, από τον οίκο δημοπρασιών Χέρμαν.

Η δημοπρασία θα γίνει και μέσω Ίντερνετ. Σύμφωνα με τα Νέα, πρόκειται για 113 έγγραφα στην ελληνική γλώσσα, με επιστολές επωνύμων, κατάστιχα, δύο ελληνικές εφημερίδες, τέσσερα τουρκικά χειρόγραφα και ένα σπάνιο βιβλίο τα οποία θα διατεθούν ως σώμα.

Ανάμεσα στα έγγραφα περιλαμβάνεται και ένα ανυπόγραφο, άγνωστο μέχρι σήμερα, σχέδιο επιστολής από τους αρχηγούς της Επανάστασης «Προς τον Μεγαλειότατο της Μεγάλης Βρετανίας». Εκείνο που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε είναι πως ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο οποίος είχε αντιληφθεί την αλλαγή στρατηγικής της Μεγάλης Βρετανίας, είχε στείλει άλλη επιστολή προς το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, στην οποία ανέφερε: «Σας προσφέρουμε διαρκή συμμαχία αν σώσετε την Ελληνική Επανάσταση».

Το πρώτο χρονολογικά ντοκουμέντο της δημοπρασίας είναι μια πρώτη σειρά επιστολών με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 1823 που υπογράφεται από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο από το Μεσολόγγι προς τους πολίτες της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, και τους αρχηγούς της Επανάστασης στην Πελοπόννησο.

Περιλαμβάνεται ακόμη πολύτιμο υλικό, με σημαντικές πληροφορίες για την εποχή της Επανάστασης και της ίδρυσης του πρώτου ελληνικού κράτους, με μυστικές πληροφορίες για τις μορφές-κλειδιά του αγώνα, όπως ο Γεώργιος Κουντουριώτης, και τους αγωνιστές όπως ο Γεώργιος Πραΐδης, οι Ηλίας Χρυσοσπάθης, Πανούτσος Νοταράς, Νέγρης, Ιωάννης Κωλέττης, Νάσος Φωτομάρας, Αναστάσιος Τσαμαδός, Γιωργάκης Μαυρομιχάλης, Νικόλαος Λεβίδης, Αναγνωσταράς κ.ά.

Τέλος, θα δημοπρατηθούν η τελευταία επιστολή που έγραψε «Προς τους Κυρίους» ο Υδραίος ναυμάχος Αναστάσιος Τσαμαδός, λίγο πριν από τον θάνατό του στη ναυμαχία κατά του Ιμπραήμ στη Σφακτηρία, και η επιστολή του μετέπειτα υπουργού Ναυτικών Νικολάου Λεβίδη προς τους πολίτες της Ζακύνθου σχετικά με έναν έρανο για τις χήρες και τα ορφανά της Σφαγής των Ψαρών.

Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails