Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Πέθανε ο σερ Ρότζερ Μουρ :-(


Πέθανε σε ηλικία 89 ετών στην Ελβετία ο βετεράνος Βρετανός ηθοποιός σερ Ρότζερ Μουρ, γνωστός για τον ρόλο του πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Μποντ, τον οποίο υποδύθηκε σε επτά κινηματογραφικές ταινίες.

Ο διάσημος ηθοποιός έδινε το τελευταίο διάστημα μάχη με τον καρκίνο. Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η οικογένειά του στον επίσημο λογαριασμό του ηθοποιού στο Twitter, ανακοινώνοντας ότι η κηδεία του θα είναι ιδιωτική και θα πραγματοποιηθεί στο Μονακό.

Όλη η ανακοίνωση της οικογένειας:

«Σερ Ρότζερ Τζορτζ Μουρ,

Ηθοποιός, πρεσβευτής της Unicef, συγγραφέας

Με βαθύτατη θλίψη οφείλουμε να ανακοινώσουμε ότι ο αγαπημένος μας πατέρας, Σερ Ρότζερ Μουρ, απεβίωσε σήμερα στην Ελβετία μετά από σύντομη αλλά γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Η αγάπη με την οποία περιεβλήθη τις τελευταίες του ημέρες ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορούν να περιγραφούν με λέξεις. Γνωρίζουμε ότι η αγάπη και ο θαυμασμός μας (προς το πρόσωπό του) θα μεγεθυνθούν ακόμη περισσότερο από όλους τους ανθρώπους στην υφήλιο που τον γνώρισαν μέσα από τις ταινίες του, τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις και το έργο του για την Unicef, το οποίο και θεωρούσε ως το μεγαλύτερό του επίτευγμα. Η στοργή που ένιωθε ο πατέρας μας όποτε ανέβαινε στη σκηνή ή στεκόταν μπροστά από την κάμερα, του αναπτέρωνε το ηθικό και τον οδήγησε στο να εργάζεται συνεχώς, ακόμη και μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, σε ηλικία σχεδόν 90 ετών, που πραγματοποίησε την τελευταία εμφάνισή του στο Royal Festival Hall του Λονδίνου. Το χειροκρότημα που εισέπραξε πάνω και κάτω από τη (βρετανική) σκηνή από το δυναμικό κοινό κλόνισε τα θεμέλια του κτιρίου, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον τόπο γέννησής του.

Σε ευχαριστούμε πατέρα που ήσουν αυτός που ήσουν και που έγινες τόσο σημαντικός για πολλούς ανθρώπους.

Οι σκέψεις μας στρέφονται τώρα στην Κριστίνα (σ.σ.: σύζυγο του Μουρ) σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Σύμφωνα με την επιθυμία του πατέρα μας, θα γίνει μια ιδιωτική κηδεία στο Μονακό»
αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας.

Ο "Άγιος" κατάσκοπος της Βρετανίας

Ο σερ Ρότζερ Τζορτζ Μουρ γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1927 στο Στόκγουελ του Λονδίνου. Τη δεκαετία του '60 έγινε ευρέως γνωστός από τον ρόλο του στην κλασική τηλεοπτική σειρά «Ο Άγιος» και μετέπειτα από τον ρόλο του μυστικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ σε επτά κινηματογραφικές ταινίες που προβλήθηκαν μεταξύ του 1973 και του 1985. Από το 1991 υπήρξε πρεσβευτής καλής θελήσεως για λογαριασμό της Unicef και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του σε ανθρωπιστικές δράσεις.

Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών, την οποία εγκατέλειψε έπειτα από έξι μήνες σπουδών. Σε ηλικία 18 ετών κατετάγη στον στρατό. Τον Σεπτέμβριο του 1946 προήχθη σε ανθυπολοχαγό και έφτασε μέχρι τον βαθμό του λοχαγού. Υπηρέτησε για ένα διάστημα σε φυλάκιο στη Δυτική Γερμανία.

Ο Μουρ εργάστηκε ως μοντέλο στις αρχές της δεκαετίας του '50 και είχε υπογράψει επταετές συμβόλαιο με την MGM. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήρθε όταν ερμήνευσε τον Σάιμον Τέμπλαρ στον «Άγιο».

Ήταν ο τρίτος κατά σειρά Τζέιμς Μποντ: Η εταιρεία παραγωγής τον είχε προσεγγίσει αρκετές φορές για τον ρόλο, αλλά τον απέρριπτε γιατί εργαζόταν στην τηλεόραση και δεν είχε τον χρόνο. Όταν τελικώς ο Σον Κόνερι αποσύρθηκε οριστικά από το franchise, ο Μουρ ρωτήθηκε ξανά και το 1973 γύρισε το «Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν», την πρώτη του ταινία ως υπερκατάσκοπος. Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι» (1974), «Η κατάσκοπος που με αγάπησε» (1977), «Moonraker» (1979), «Για τα μάτια σου Μόνο» (1981), «Επιχείρηση Οκτάπουσι» (1983) και «Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος» (1985) της κατασκοπευτικής κινηματογραφικής σειράς. Όταν παραιτήθηκε τελικά από τον ρόλο το 1985 -για να αντικατασταθεί από τον Τίμοθι Ντάλτον- ήταν 58 ετών.

Ο Μουρ είχε εμφανιστεί επίσης στη σειρά The Persuaders.

Είχε παντρευτεί τέσσερις φορές. Είχε τρία παιδιά με τη σύζυγό του Λουίζα Ματιόλι, ενώ από το 2002 ήταν παντρεμένος με την Κριστίνα Θολστράπ.

Ο Σερ Ρότζερ Μουρ είχε γράψει δύο βιβλία για την εποχή που υποδυόταν τον Μποντ και δύο αυτοβιογραφίες, την τελευταία το 2014 με τίτλο «Last Man Standing». Όταν ρωτήθηκε το 2012 ποιος από όλους ήταν ο αγαπημένος του Τζέιμς Μποντ, είχε αλλάξει την επιλογή του από Σον Κόνερι που έλεγε παλαιότερα στον Ντάνιελ Κρεγκ.

Είχε εγκαταλείψει τη Βρετανία για φορολογικούς λόγους το 1978 και κατέφυγε αρχικά στην Ελβετία. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα περνούσε σε Ελβετία, Μονακό και νότια Γαλλία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails