Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

"Έφυγε" από τη ζωή ο μεγάλος κωμικός ηθοποιός Gene Wilder :(

Σε ηλικία 83 ετών "έφυγε" από τη ζωή ο σπουδαίος Αμερικανός ηθοποιός Gene Wilder, ύστερα από επιπλοκές στην υγεία του, που αντιμετώπιζε εξαιτίας της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο Gene Wilder (Τζιν Γουάιλντερ) έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσα από τις ταινίες "Φρανκεστάιν Τζούνιορ" και "Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες".

O Ζερόμ Ζίλμπερμαν (πιο γνωστός με το καλλιτεχνικό του Τζιν Γουάιλντερ) (αγγλικά: Gene Wilder, 11 Ιουνίου 1933 - 28 Αυγούστου 2016) ήταν Αμερικάνος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, κωμικός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας.

Σπουδές

Γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1933 στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ. Ο πατέρας του ήταν ρωσοεβραίος εμιγκρέ που εμπορευόταν αλκοόλ ενώ η μητέρα του, επίσης ρωσικής καταγωγής, έπασχε από ρευματικό πυρετό απ'όταν ο Γουάιλντερ ήταν έξι. Ένας γιατρός του είχε πει ότι θα ήταν καλό να την κάνει «να γελάει». Η μητέρα του πέθανε 17 χρόνια αργότερα.

Φοίτησε στο Washington High School στο Milwaukee του Wisconsin, όπου λάτρεψε το θέατρο όταν πήρε μέρος σε μια παράσταση βασισμένη στο Θάνατο του Εμποράκου του Άρθουρ Μίλερ . Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και κατόπιν έγινε δεκτός στη σχολή υποκριτικής στο Bristol Old Vic Theatre School στο Bristol του Λονδίνου ενώ το 1958 πήρε πλήρη υποτροφία σπουδών από το HB Studio.

Τηλεόραση-Κινηματογράφος-Θέατρο

Ο Wilder ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο του Μπρόντγουεϊ ενώ η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε στην θρυλική ταινία Bonnie and Clyde του Άρθουρ Πεν όπου ενσάρκωσε τον τρομοκρατημένο νεκροθάφτη που απαγάγει το ζευγάρι του τίτλου. Ο πρώτος σημαντικός ρόλος του ήταν ως Leopold Bloom στην ταινία The Producers που κέρδισε το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου. Αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά σημαντικών συνεργασιών με το συγγραφέα και σκηνοθέτη Mel Brooks, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και ο οποίος τον προτιμούσε ως πρωταγωνιστή χάρη στην υστερία και την τρέλα που μετά βίας συγκρατούσε ο Ουάιλντερ. Οι ρόλοι που ερμήνευσε σε διάφορες κωμωδίες του Μπρουκς θεωρούνται κλασικοί όπως κλασική θεωρείται και η ταινία "Ο Γουίλι Γουόνκα και το εργοστάσιο σοκολάτας".

Το 1972 μπήκε στο στόχαστρο του Γούντι Άλεν, ο οποίος θα του εξασφαλίσει ρόλο στο αλησμόνητο «Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για το σεξ» ενώ το 1974 θα κερδίσει έναν ρόλο την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή στο σπαρταριστό φιλμ του Μελ Μπρουκς «Μπότες, Σπιρούνια και Καυτές Σέλες».

Κολοσσιαία στιγμή στην καριέρα του ο «Φρανκενστάιν Τζούνιορ», ταινία που γράφει ο ίδιος ο Τζιν Γουάιλντερ μαζί με τον φίλο του Μελ Μπρουκς, ενώ κράτησε τόσο τον πρωταγωνιστικό ρόλο όσο και τον σκηνοθετικό, κάτι που τον εκτόξευσε στην παγκόσμια κωμική δόξα. Ο Τζιν Γουάιλντερ κατόπιν έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε δύο ταινίες, το «The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother» και το «The World's Greatest Lover», πριν πρωταγωνιστήσει στο πλευρό του Ρίτσαρντ Πράιορ στο «Silver Streak», μια μνημειώδη συνεργασία που έφερε το νέο κωμικό δίδυμο σε άλλες 4 σπαρταριστές ταινίες. Τεράστια επιτυχία γνώρισε και η ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Wilder, "The Woman in Red". Τη δεκαετία του ’90, έπειτα από μια σειρά από ταινίες που πάτωσαν εισπρακτικά και τα προβλήματα υγείας που άρχισαν να εμφανίζονται σταδιακά, ο Τζιν Γουάιλντερ αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό υποκριτική δράση.

Κέρδισε ένα βραβείο Έμι το 2003 για τη συμμετοχή του ως γκεστ σταρ στην τηλεοπτική σειρά Will and Grace. Ήταν δύο φορές υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ, για τον ρόλο του στους «Παραγωγούς» αλλά και για το σενάριο της παρωδίας «Φρανκενστάιν Τζούνιορ», το οποίο είχε συνυπογράψει με τον Μπρουκς.
Προσωπική ζωή

Ήταν παντρεμένος τέσσερις φορές. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Mary Mercier και ο γάμος τους διήρκεσε περίπου πέντε χρόνια, η δεύτερη σύντροφός του ήταν η Mary Joan Schutz η οποία είχε ένα παιδί που ο ηθοποιός υιοθέτησε. Η τρίτη σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Gilda Radner (παντρεύτηκαν το 1984), η οποία όμως πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών το 1989. Το 1991 παντρεύτηκε για τέταρτη και τελευταία φορά, με την Karen Webb.

Ο Ουάιλντερ συμμετείχε πολύ ενεργά σε εκστρατείες ενημέρωσης για τον καρκίνο των ωοθηκών αφότου η τρίτη σύζυγός του πέθανε από την ασθένεια το 1989. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Wilder οδηγήθηκε στη δημιουργία του ιδρύματος Gilda Radner Ovarian Cancer Detection Center στο Los Angeles.

Πέθανε στις 28 Αυγούστου 2016 στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ μετά από επιπλοκές της νόσου Αλτσχάιμερ που αντιμετώπιζε. Είχε επίσης διαγνωστεί με το λέμφωμα non-Hodgkin το 1989.

Πηγή βιογραφικού: Wikipedia
Διαβάστε περισσότερα " "Έφυγε" από τη ζωή ο μεγάλος κωμικός ηθοποιός Gene Wilder :("

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

Πέθανε ο Ανδρέας Μπάρκουλης - Ο ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου! :(

Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ο εμβληματικός ζεν πρεμιέ του Ελληνικού κινηματογράφου.

Άφησε την τελευταία του πνοή στο Αγία Ολγα όπου νοσηλευότανε τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης είχε νυμφευτεί τρεις φορές κι είχε αποκτήσει τρία παιδιά.

Με την τελευταία του σύζυγο Μαρία και τον γιο του Νικόλα, πέρασε τα δύσκολα χρόνια του γηροκομείου, του κέντρου αποκατάστασης, αλλά και των νοσοκομείων. Μαχητής ως το τέλος, «θέλω να ξανά περπατήσω.Το θέλω πάρα πολύ» δήλωνε. «Δεν νιώθω τα πόδια μου νεκρά μετά από πολύ καιρό. Με την βοήθεια του φυσιοθεραπευτή νιώθω πως δικαιούμαι να περπατήσω πάλι. Μπορεί να είμαι μεγάλος αλλά εγώ θέλω και το χρωστάω στο παιδί μου να αγωνιστώ για αυτό το οποίο και έχω στερηθεί πολύ τον τελευταίο καιρό, που δεν περπατάω».

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936.

Σπούδασε υποκριτική και κατά την αποφοίτησή του χαρακτηρίστηκε εξαιρετικό ταλέντο.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1956 και στον κινηματογράφο το αμέσως επόμενο έτος με την ταινία Μαρία Πενταγιώτισσα.

Ένα μικρό διάστημα της ζωής του το πέρασε στην Αμερική, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι.

Υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του '60. Ενδεικτικό της αίγλης του αυτής είναι το σλόγκαν «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!».

Εμφανίστηκε σε περισσότερες από εκατό ταινίες, όπως «Κοινωνία ώρα Μηδέν» (1966) , «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Όλγα Αγάπη μου» (1968), αλλά και κωμωδίες, όπως «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα» (1958), «Διακοπές στην Αίγινα» (1958), «Η Μουσίτσα»(1959), «Μην είδατε τον Παναή» (1962), «Το Δόλωμα» (1964), «Τζένη Τζένη» (1965), «Ησαΐα μη Χορεύεις» (1969), «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» (1970) και η «Θεία μου η χίπισσα» (1970).

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε στις σειρές: «Οι έμποροι των εθνών» (1973), «Το δίλημμα» (1986), «Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη» (1990), «Το γαλάζιο διαμάντι» (1991), «Αμαρτίες γονέων»(1993), «Ο πύργος των Μοσκώφ», «Οι θησαυροί της Βέρμαχτ», καθώς και σε παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας».

Μεγάλη του αγάπη το ραδιόφωνο. Τον βοηθούσε και η γοητευτική φωνή του.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα "Πέθανε ο Ανδρέας Μπάρκουλης - Ο ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου! :("

Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2016

Πέθανε η Έφη Οικονόμου, η 'κακιά' του ελληνικού σινεμά του '60



Πέθανε σε ηλικία 78 ετών η Έφη Οικονόμου. Η ηθοποιός νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαίας  και παραθέριζε στην περιοχή του Διακοπτού, όπως κάθε καλοκαίρι. Η σχέση της με τους κατοίκους ήταν πολύ στενή, όπως και με τα μέλη της θεατρικής ομάδας της περιοχής.


Η Έφη Οικονόμου ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Χάρη Παναγιώτου. Ήταν ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, ενώ ερμήνευσε κυρίως τον ρόλο της "κακιάς". Μία από τις τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις της ήταν στην τηλεοπτική σειρά "Πάτερ Ημών".

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Espresso, η Έφη Οικονόμου είχε ανεύρυσμα θωρακικής και κοιλιακής αορτής, το οποίο ανακάλυψε το 2011. Πριν από μία εβδομάδα είχε αισθανθεί ζάλη, έκανε εξετάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό. Η καρδιά της όμως, δυστυχώς την πρόδωσε. Η κηδεία της θα τελεστεί αύριο στις 13.30 στο Γ' Νεκροταφείο στη Νίκαια.

Η γνωριμία της με τον σύζυγό της είχε γίνει πριν από 46 χρόνια, το 1970, στο στούντιο του Σκανάτοβιτς όπου πήγαν για να βγάλουν κοινές φωτογραφίες για την παράσταση που έπαιζαν στο Άλσος Παγκρατίου. Εκεί γεννήθηκε ο έρωτας τους, όπως αναφέρει ο ίδιος, και το 1974 παντρεύτηκαν και είχαν κοινή προσωπική αλλά και επαγγελματική πορεία αφού συνεργάστηκαν σε πολλές παραστάσεις. "Έχασα την Ιουλιέτα μου", δήλωσε συντετριμμένος ο Χάρης Παναγιώτου στην Espresso.

Φιλμογραφία:

Νειάτα στη λάσπη (1984) [Χατζηπέτρου]
Μονά... ζυγά δικά μου... (1979)
Η Ωρα του Λύκου (1979)
Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά (1970)
Ο Τελευταίος Αιχμάλωτος (1970) (Άννα)
Δάκρυα και Διπλοπενιές (1969) (Θεανώ)
Μενούσης, Ο Λεβέντης της Ηπείρου (1969)
Παιδί μου, Αγάπη μου (1969) (Άντζελα)
Εκείνοι που ξέρουν ν' αγαπούν (1968)
Αποστολή Θανάτου (1968)
Αφροδίτη το Κορίτσι που Πόνεσε (1968) (Τιτίκα)
Ο Τίμιος Δρόμος (1968)
Αν όλες οι γυναίκες του κόσμου... (1967)
Η Κοινωνία μας Αδίκησε (1967)
Μανωλάκης ο Τέντυ Μπόυ (1967)
Ο Προδότης (1967)
Ο Σακαφλιάς (1967) (Νόρα)
Η Κόρη μου η Ψεύτρα (1967) (Μήτση)
Στο Κατώφλι της Μοίρας (1967)
Ο εμποράκος (1967) [Κατερίνα Μαρά]
Εισπράκτωρ 007 (1966) [Μπέμπα]
Αδικία (1966) (Δώρα)
Η Αχάριστη (1966)
Ο Γυρισμός του Στρατιώτη (1966)
Μην Αδικήσεις Ορφανή (1966)
Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς (1966) [Λόλα]
Το βλακόμουτρο (1965) (Φλώρα)
Με Πότισες Φαρμάκι (1965)
Με Ιδρώτα και Δάκρυα (1965)
Προδομένη (1965) (Μόνικα)
Μερικες το προτιμουν χακι (1965)
Δεν Μπορούν να μας Χωρίσουν (1965) (Τζίνα)
Γιατί μ`Εγκατέλειψες (1965)
Το Ρομάντζο μιας Καμαριέρας (1965) (Μήτζη Χατζηπροβατά)
Διψασμένη γι` Αγάπη (1965)
Το Τελευταίο Δάκρυ (1965) (Αλίκη)
Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη (1965) [Ντίνα Στεργίου]
Το φτωχόπαιδο (1965) [Τζένη Τραγοπούλου]
Φτωχό μου σπουργιτάκι (1965) [Μαγδαληνή Παρασκευοπούλου]
Είναι μεγάλος ο καϋμός (1964) [Βίκυ]
Αθήνα Ωρα Δώδεκα (1964)
Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964) [Στέλλα]
Ο παράς και ο φουκαράς (1964)
Οι προικοθήρες (1964)
Ο Γυρισμος της Μανας (1964)
Διαζύγιο αλά Ελληνικά (1964) (Σοφία Μόσχου)
Αμαρτίες Γονέων (1963)
Αστέρια στο Βούρκο (1963)
Ενας Βλάκας με Πατέντα (1963)
Για Λίγη Στοργή (1963) (Αγγέλα)
Η Μικρή Ζητιάνα (1963)
Κουράστηκα να σ`Αποκτήσω (1963)
Ο Διαιτητης (1963)
Ανάμεσα σε Δυο Αγάπες (1963) (Σόφη)
Όσα Κρυβει η Νυχτα (1963)
Εμείς τα μπατιράκια (1963) [κρατούμενη]
Ένας βλάκας... με πατέντα! (1963) [Υρώ (Αργυρώ)]
Ένας ντελικανής (1963) [Ρόζι]
Το Μεγάλο Αμάρτημα (1963)
Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης (1963)
Τύφλα νάχη ο Μάρλον Μπράντο (1963) [Λίνα]
Άγγελοι του Πεζοδρομιου (1962)
Εσκότωσα για το Παιδί μου (1962)
Ο Γερο-Δήμος (1962) (Χάιδω)
Αστροναύτες (1962) [Ανδριανή]
Λαφίνα (1962) [Μαρία]
Πονεμένη Μητέρα (1962)
Ορφανή σε ξένα χέρια (1962) [Λένα Νόταρη]
Μην κλάψεις για Μενα (1961)
Ποιος θα Κρίνει την Κοινωνία (1961)
Το Δράμα μιας Αμαρτωλής (1961) (Ρένα)
Η αυγή του θριάμβου (1960) (Ελένη)
Ηδονή και Πάθος (1960)
Το Αγρίμι (1960)
Της μιας δραχμής τα γιασεμιά (1960) [Ρένα / Ντάλια]
Λύγκος ο Λεβεντης (1959)
Ματωμένο ηλιοβασίλεμα (1959) [Ντάινα Γκούσταφσον]

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα "Πέθανε η Έφη Οικονόμου, η 'κακιά' του ελληνικού σινεμά του '60"
Related Posts with Thumbnails