Δευτέρα 28 Μαΐου 2007

Νόμιμη αντιγραφή Blu Ray και HD DVD δίσκων

Οι καταναλωτές σύντομα θα έχουν το δικαίωμα δημιουργίας νομιμων αντιγράφων ταινιών που έχουν αγοράσει σε Blu Ray και HD DVD, αν τελικά υπογραφεί η νέα συμφωνία αδειών χρήσης που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Αυτό το προνόμιο πρόκειται να παραχωρηθεί από την βιομηχανία ταινιών στην προσπάθεια της να μειωθούν οι αντιδράσεις και τα αρνητικά σχόλια σχετικά με τις αυστηρές και κυρίως περιοριστικές τεχνολογίες διαχείρισης ψηφιακών μέσων που μέχρι τώρα έχουν εφαρμοστεί και δυσκολεύουν αρκετά την ζωή των νόμιμων αγοραστών ταινιών και γενικότερα ψηφιακού περιεχομένου.

Η συμφωνία αυτή, αν τελικά υποστηριχτεί και εφαρμοστεί από την συγκεκριμένη βιομηχανία, θα δώσει το δικαίωμα δημιουργίας αντιγράφων για τους νόμιμους κατόχους ταινιών και μόνο. Σύμφωνα με τον Michael Ayers, εκπρόσωπο μίας ομάδας εταιρειών που ελέγχουν το σύστημα προστασίας και αντιγραφής ταινιών με τα αρχικά AACS, πίσω από αυτή την πρωτοβουλία υπάρχει η ιδέα της «ελεγχόμενης αντιγραφής».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι εταιρείες παραγωγής και διαχείρισης περιεχομένου θα χρεώνουν ένα αρχικό ποσό ανάλογα με το πόσα αντίγραφα θα έχει δικαίωμα να δημιουργεί ο αγοραστής μίας ταινίας.

Και τονίζει ότι, ενώ πάντα θα υπάρχει το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης αυτού του μέτρου, προτρέποντας για παράδειγμα να δώσει κάποιος το ένα από τα 3 αντίγραφα που έχει δικαίωμα να δημιουργήσει σε κάποιο φίλο του, τελικά θα τονώσει την αγορά της βιομηχανίας του θεάματος, οφελώντας σε τελική ανάλυση σημαντικά και τις δύο πλευρές.

Πηγή: Pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails