Πέμπτη 24 Μαΐου 2007

Παγκόσμια πρωτοβουλία για τη διάσωση κινηματογραφικών διαμαντιών από τον Σκορσέζε

Την δημιουργία του Παγκόσμιου Ιδρύματος Κινηματογράφου (WCF) ανακοίνωσε την Τρίτη στις Κάννες ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε. Το ίδρυμα θα ασχολείται με τη διάσωση κινηματογραφικών ταινιών καθώς και με την αποκατάσταση κλασσικών ταινιών, ιδιαίτερα από τις υπό ανάπτυξη χώρες.

Στην επιτροπή του ιδρύματος θα συμμετάσχουν εκτός από τον Σκορσέζε και άλλοι σκηνοθέτες, όπως ο Στίβεν Φρίαρς και ο Γουόνγκ Καρ- Βάι.

Ο Σκορσέζε, σκηνοθέτης των ταινιών Ο Ταξιτζής, Οργισμένο Είδωλο και Ο Πληροφοριοδότης, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε ότι το WCF θα επικεντρωθεί στην διάσωση ταινιών χωρών που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Σε συνέντευξη Τύπου ο Σκορσέζε δήλωσε ότι φοβάται ότι η κατάσταση ορισμένων ταινιών θα χειροτερεύσει, ενώ άλλα θα εξαφανιστούν τελείως.

«Στην Αμερική γνωρίζουμε ότι το 90% των ταινιών του βωβού κινηματογράφου έχει εξαφανιστεί» είπε ο Σκορσέζε, ο οποίος ανέφερε ότι η διαδικασία αναπαλαίωσης μιας ταινίας είναι χρονοβόρα. «Χρειάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια για να το ανακαλύψουμε και 15 χρόνια για να το επαναφέρουμε στην προηγούμενη κατάστασή του» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης δήλωσε ότι οι ταινίες που έβλεπε μικρός άνοιξαν έναν καινούριο κόσμο μπροστά του. «Οι ξένες ταινίες στην τηλεόραση [...] μου παρουσίασαν έναν νέο κόσμο που αποτελούσε τροφή για μένα» δήλωσε ο Σκορσέζε.

Ο Στίβεν Φρίαρς, σκηνοθέτης της Βασίλισσας και πρόεδρος της επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών είπε ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα για την διατήρηση των κινηματογραφικών αρχείων, αναφερόμενος στο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (BFI).

Ο Γουόνγκ Καρ- Βάι είπε ότι πριν από δύο χρόνια ανακάλυψε σε μια αποθήκη στο Σαν Φραντσίσκο εκατοντάδες κινέζικες ταινίες, τις οποίες σκοπεύει να φέρει στο Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να τις επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση.

«Είναι σαν ορφανά, μιας και δεν ξέρω ποιος είχε αυτές τις κόπιες» είπε ο Γουόνγκ Καρ- Βάι.

Πηγή: In.gr

2 σχόλια:

mazdoc είπε...

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε τι γίνεται εδώ, στην Ελλάδα με αυτό το θέμα. Φυσικά υπάρχουν ταινιοθήκες και ινστιτούτα που ασχολούνται με την "διάσωση" των παλιών ταινιών αλλά το ερωτημα είναι τι αρχεία έχουν και πόσο τελικά ασχολούνται. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τους Έλληνες σκηνοθέτες που δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο από το να δίνει ο ένας λεφτά στον άλλο για ταινίες που δεν θα δει κανείς, να προστατεύουν την κλίκα τους και να θεωριτικολογούν για τον κινηματογράφο και την ζωή χωρίς να πράτουν ουσιαστικά τίποτα!

Xalkideos είπε...

Καλησπέρα

Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο.

Εγώ, ως λάτρης του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου έχω να πω ότι από τότε που το κράτος χρηματοδοτεί (και στην ουσία ελέγχει) τον εγχώριο κινηματογράφο, πάμε από το κακό στο χειρότερο. Δες τα θαύματα του Φίνου ή του Καρατζόπουλου, όπου ιδιώτες επένδυσαν χρήμα και ψυχή δίνοντάς μας διαμάντια.

Related Posts with Thumbnails