Πέμπτη 10 Μαΐου 2007

Μέτρα κατά dialers

Μέτρα για την προστασία των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών από ακούσιες διεθνείς τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και αφού διερεύνησε σχετικές καταγγελίες καταναλωτών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, γίνονταν ακούσιες κλήσεις προς διεθνείς προορισμούς, μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή των χρηστών και αφού είχε εγκατασταθεί στον υπολογιστή ένα "εχθρικό λογισμικό" (dialer), εν αγνοία του χρήστη.

Η ΕΕΤΤ, αφού διερεύνησε τις καταγγελίες και συνέλεξε στοιχεία κίνησης τόσο από τον ΟΤΕ όσο και από τους υπόλοιπους παρόχους, διαπίστωσε σημαντική αύξηση των κλήσεων προς τρεις διεθνείς προορισμούς και συγκεκριμένα σε Ναούρου (+00674), Νήσους Σολομώντα (00677) και Wallis and Futuna (++00681), από την αρχή του έτους 2007, τα τιμολόγια των οποίων είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Για την προστασία των καταναλωτών η ΕΕΤΤ αποφάσισε να γίνει προσωρινή φραγή της απευθείας κλήσης από σταθερά τηλέφωνα προς τους ανωτέρους διεθνείς προορισμούς. Όποιος θέλει να επικοινωνήσει με τους συγκεκριμένους προορισμούς, θα πρέπει να εξυπηρετηθεί μέσω της υπηρεσίας τηλεφωνητή (operator) του ΟΤΕ, έτσι ώστε να αποφεύγονται ακούσιες κλήσεις μέσω του υπολογιστή. Επιπλέον η ανωτέρω λίστα με τους διεθνείς προορισμούς θα συμπληρώνεται ή /και θα τροποποιείται από την ΕΕΤΤ με βάση τα στοιχεία που θα συλλέγει.

Επίσης η ΕΕΤΤ κάλεσε τους παρόχους διαδικτύου να ενημερώσουν τους πελάτες τους με ηλεκτρονικά μηνύματα για τους κινδύνους που υπάρχουν από dialers, τόσο σε διεθνείς προορισμούς όσο και σε αριθμούς αυξημένης χρέωσης, καθώς επίσης στους τρόπους προστασίας και αντιμετώπισής τους, μέσω της χρήσης συγκεκριμένου υλικού και λογισμικού.

Πηγή: ΕΡΤ-online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails