Δευτέρα 7 Μαΐου 2007

«Παράθυρο» για επιστροφή μέρους των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο

Συνάντηση με αντικείμενο την επιστροφή μέρους των Γλυπτών του Παρθενώνα είχαν σε πρόσφατη συνάντηση τους εκπρόσωποι των υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Βρετανίας παρουσία εκπροσώπων της UNESCO.

Στην συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην πάγια θέση των επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συλλογής του μουσείου και ως εκ τούτου δεν σκέφτονται την επιστροφή όλων των Γλυπτών του Παρθενώνα, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου.

Η φράση «όλα τα γλυπτά» θεωρείται από την ελληνική πλευρά ως το παράθυρο για την επιστροφή μέρους των ιστορικών μνημείων του δυτικού πολιτισμού αλλά αποτελεί και ένδειξη άμβλυνσης στις έως σήμερα αμετακίνητες θέσεις του Βρετανικού Μουσείου, όπως αναφέρει το Έθνος της Δευτέρας.

Βέβαια, αναφέρει το δημοσίευμα, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί τον μερικό επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ωστόσο, ο επίλογος της επιστολής του Βρετανικού Μουσείου ικανοποιεί την ελληνική πλευρά καθώς καταδεικνύεται ότι οι επίτροποί του θεωρούν σημαντική τη συνέχιση του διαλόγου.

Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού εκπροσωπήθηκε από την διευθύντρια προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων Ελένη Κόρκα και η δικηγόρος και νομική σύμβουλος του υπουργείου Ειρήνη Σταματούδη.

Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails