Σάββατο 19 Μαΐου 2007

Για κυβερνοεπίθεση κατηγορεί τη Μόσχα η Εσθονία

Η Εσθονία κατηγορεί τη Μόσχα ότι κρύβεται πίσω από μαζική κυβερνοεπίθεση που πλήττει τις τελευταίες εβδομάδες τους δικτυακούς τόπους της κυβέρνησης και πολλών επιχειρήσεων της χώρας. Η Ρωσία αρνείται πάντως την κατηγορία.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν στις 27 Απριλίου, την ημέρα που η Εσθονία απομάκρυνε από το κέντρο της πρωτεύουσας Ταλίν ένα σοβιετικό μνημείο. Στο στόχαστρο μπήκαν δικτυακοί τόποι υπουργείων, του κοινοβουλίου, δημόσιων υπηρεσιών, πολιτικών κομμάτων, καθώς και οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Αμυνας της Εσθονίας, Γιάακ Ααβίσκο, οι άγνωστοι χάκερ χρησιμοποίησαν στην επίθεση γύρω στο ένα εκατομμύριο υπολογιστές «ζόμπι», δηλαδή υπολογιστές ανυποψίαστων χρηστών σε όλο τον κόσμο οι οποίοι έχουν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό ώστε να μετατραπούν σε «πιόνια».

Το ΝΑΤΟ, στο οποίο η Εσθονία είναι μέλος, ανακοίνωσε ότι στέλνει στη χώρα έναν ειδικό για να βοηθήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Οι διευθύνσεις IP των αρχικών επιθέσεων αντιστοιχούν σε κυβερνητικά γραφεία της Ρωσίας», δήλωσε ο Ααβίσκο, αναφερόμενος στις διευθύνσεις Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου από τις οποίες αναγνωρίζεται κάθε υπολογιστής με σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πέσκοφ υποστήριξε ότι οι χάκερ πιθανώς χρησιμοποίησαν ψεύτικες διευθύνσεις του Κρεμλίνου για να ενοχοποιήσουν τη Μόσχα.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν όταν η Εσθονία απομάκρυνε από το κέντρο του Ταλίν τον «Χάλκινο Στρατιώτη», ένα άγαλμα στη μνήμη των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που σκοτώθηκαν πολεμώντας τους ναζί. Η απομάκρυνση του αγάλματος εξόργισε τη Μόσχα και τους Ρώσους που ζουν στην Εσθονία.

Τουλάχιστον ένας ύποπτος έχει συλληφθεί στην Εσθονία, και οι επιθέσεις φαίνεται να έχουν υποχωρήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails