Κυριακή 20 Μαΐου 2007

Αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο η λογοκρισία του Διαδικτύου

Όλο και περισσότερες χώρες εμποδίζουν τους πολίτες τους να έχουν πρόσβαση σε «ακατάλληλο» περιεχόμενο στον Παγκόσμιο Ιστό, δείχνει μελέτη της Πρωτοβουλίας Ανοιχτού Δικτύου.

Από τις 41 χώρες που εξέτασαν οι ερευνητές, οι 25 χρησιμοποιούν διαφόρων ειδών φίλτρα για να εμποδίζουν την πρόσβαση. Το 2002, μόλις «μία-δύο» χώρες λογόκριναν το Διαδίκτυο, επισημαίνει στο BBC ο Τζον Πάλφρεϊ της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Η έρευνα εντόπισε ενδείξεις λογοκρισίας στις εξής χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Μιανμάρ, Κίνα, Αιθιοπία, Ινδία, Ιράν, Ιορδανία, Λιβύη, Μαρόκο, Ομάν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Νότιος Κορέα, Σουδάν, Συρία, Τατζικιστάν, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τουρκμενιστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ και Ιεμένη.

Η Πρωτοβουλία Ανοιχτού Διαδικτύου αποτελείται από ερευνητικές ομάδες στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέμπριτζ και του Τορόντο.

Η έρευνα εστιάστηκε σε 41 χώρες όπου ήταν δυνατός ο «ασφαλής έλεγχος» και από τις οποίες «έχουμε περισσότερα να μάθουμε για την επιτήρηση του Διαδικτύου από τις κυβερνήσεις».
Σύμφωνα με την έκθεση της Πρωτοβουλίας, η χρήση φίλτρων βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: πολιτική και εξουσία, ασφάλεια και κοινωνικοί κανόνες.

«Σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών σε όλο τον κόσμο, το φιλτράρισμα του Διαδικτύου έχει τεράστιες επιπτώσεις στο πόσο συνδεδεμένοι θα είναι οι πολίτες με τα γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω τους, με τους πολιτισμούς τους και με άλλους πολιτισμούς και γνώσεις στον υπόλοιπο κόσμο» αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails