Παρασκευή 11 Μαΐου 2007

Ύφασμα 2.700 ετών βρέθηκε σε ανασκαφή στο Αργος

Ένα κομμάτι ύφασμα 2.700 ετών βρέθηκε μέσα σε μια διαβρωμένη χάλκινη τεφροδόχο κατά την ανασκαφή ταφικών χώρων στο κέντρο του Αργους. Η αποτέφρωση δεν ήταν το ταφικό έθιμο της περιοχής, και οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι πρόκειται για σπάνια αναβίωση ομηρικής ταφής.

Το κιτρινισμένο, εύθρυπτο ύφασμα είναι εξαιρετικά σπάνιο εύρημα, καθώς αποτελείται από οργανικά υλικά που συνήθως αποσυντίθενται, δήλωσε η Αλκηστη Παπαδημητρίου της Δ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, επικεφαλής της σωστικής ανασκαφής.

Το ευαίσθητο υλικό διατηρήθηκε από τον 7ο αιώνα π.Χ χάρη στην χάλκινη τεφροδόχο. «Τα οξείδια του χαλκού σκοτώνουν τα μικρόβια που κανονικά καταστρέφουν το ύφασμα» δήλωσε η κ. Παπαδημητρίου στο Associated Press.

Μέσα στο αγγείο βρέθηκε επίσης τέφρα, λίγα καρβουνιασμένα ανθρώπινα οστά, καθώς και αποξηραμένα ρόδια, ένας καρπός τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες συνέδεαν με τον Κάτω Κόσμο.

Στο οικόπεδο όπου γίνεται η ανασκαφή βρέθηκαν επίσης διάφοροι άλλοι τάφοι, χωρίς όμως τεφροδόχους. Είναι πιθανό ότι η οικογένεια του νεκρού, στον οποίο ανήκε το ύφασμα, θέλησε να ξεχωρίσει, και γι' αυτό αναβίωσε τις μεγαλόπρεπες τελετές αποτέφρωσης που περιγράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα.

Το ύφασμα φυλάσσεται σε ψυγείο στο μουσείο του Αργους και οι αρχαιολόγοι σκοπεύουν τώρα να το αναλύσουν για να προσδιορίσουν το είδος του υλικού και την τεχνική της ύφανσής του.

Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails