Πέμπτη 24 Μαΐου 2007

Στο στόχαστρο της Βουλγαρίας μπαίνουν (;) τα εννέα αργυρά πιάτα του 12ου αιώνα

Την πρόθεση των βουλγαρικών αρχών να διεκδικήσουν από τη χώρα μας το βυζαντινό θησαυρό των εννέα αργυρών πινακίων, που αγοράστηκε ύστερα από μεγάλη εκστρατεία του Μουσείου Μπενάκη για την εξεύρεση χρημάτων, επικαλείται σε δημοσίευμά της η Herald Tribune.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αρχές της Βουλγαρίας συγκεντρώνουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι τα βυζαντινά σκεύη βρέθηκαν από λαθρανασκαφείς μόλις το 2000 και βγήκαν παράνομα από τη χώρα τους.

Σύμφωνα με τη Herald Tribune, οι βουλγαρικές αρχές βασίζονται στα όσα υποστηρίζει ένας Βούλγαρος λαθρανασκαφέας, ονόματι Νάιντεν Μπλάγκνιεφ, ο οποίος φέρεται να ομολόγησε πως ανέσκαψε έναν θησαυρό από 13 ασημένια πιάτα κοντά στην πόλη Παζαρτζίκ, τον Δεκέμβριο του 2000.

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το σύνολο που αγοράσαμε είναι προϊόντα λαθρανασκαφής. Στην περίπτωση πάντως που υπάρξουν ατράνταχτα επιχειρήματα περί του αντιθέτου, δεν θα είχα αντίρρηση να επιστραφούν. Επαναλαμβάνω όμως ότι είμαστε πεπεισμένοι για την προέλευσή τους» δήλωσε στο Βήμα ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβοριάς, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για την αγορά τους.

Τα εννέα βυζαντινά πινάκια αγοράστηκαν έναντι 2,2 εκατ. ευρώ και εκτίθενται σε τρία μεγάλα μουσεία της χώρας: το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Το όνομα του ιδιοκτήτη από τον οποίο τα αγόρασαν τα ελληνικά μουσεία είναι πάντως άγνωστο, ενώ το μόνο που έχει διαρρεύσει είναι ότι πρόκειται για Έλληνα του εξωτερικού.

«Oυδέποτε κρύψαμε την αγορά του θησαυρού, αντίθετα από την πρώτη στιγμή η προσπάθεια έτυχε μεγάλης δημοσιότητας ακριβώς γιατί έπρεπε να εξευρεθεί το ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν. Κανείς δεν εμφανίστηκε να πει ότι είναι παράνομα» πρόσθεσε ο κ. Δεληβορριάς, ενώ το ότι «όλα έγιναν σε άπλετο φως και ουδείς αντέδρασε» τόνισε ο διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Δημήτρης Κωνστάντιος.

Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει καμία επίσημη ή ανεπίσημη όχληση από τη βουλγαρική πλευρά προς την Ελλάδα.

Αντιθέτως, η Αλβανία ζητά επισήμως από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού την επιστροφή δύο αρχαιοελληνικών αγαλμάτων, τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά.

Σύμφωνα με τα Νέα, πρόκειται για ένα άγαλμα του θεού Απόλλωνα και ένα της θεάς Αρτέμιδος, για τα οποία οι αλβανικές αρχές υποστηρίζουν πως έχουν κλαπεί από αλβανικά μουσεία το 1997, όταν στη γειτονική χώρα έγινε εξέγερση εξαιτίας του οικονομικού σκανδάλου των πυραμίδων.

Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails