Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

To λιντσάρισμα των μαύρων που προκάλεσε ενθουσιασμό και έγινε ρατσιστική καρτ ποστάλ...

Indiana, 1930.
Ιντιάνα, ΗΠΑ, Αύγουστος 1930. Η φωτογραφία με τη δημόσια εκτέλεση δύο νεαρών νέγρων, που κατηγορήθηκαν για τον βιασμό ενός λευκού κοριτσιού. Σήμερα προκαλεί αποτροπιασμό. Τότε όμως σε μεγάλες περιοχές της Αμερικής προκάλεσε ενθουσιασμό!

Οι δύο κρεμασμένοι άντρες κατηγορήθηκαν από έναν έφηβο για τον βιασμό της φίλη του μετά από μια παράσταση τσίρκου. Επρόκειτο για ψέμα, αλλά οι «νέγροι» συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον αστυνομικό σταθμό. Το ρατσιστικό μίσος όπλισε έναν όχλο περίπου 10.000 λευκών που έσπασαν τις πόρτες της φυλακής και άρπαξαν τους άτυχους μαύρους, τους οποίους λίντσαραν μέχρι θανάτου.

Ήταν τέτοιο το φυλετικό μένος, ώστε οι εμπνευστές του εγκλήματος κρέμασαν τα άψυχα σώματά τους από το δέντρο και τα φωτογράφισαν. Στη συνέχεια έκαναν μαζικές εκτυπώσεις και τις κυκλοφόρησαν ως καρτ-ποστάλ για να αναδείξουν τη λευκή υπεροχή!

Η φωτογραφία πούλησε χιλιάδες αντίτυπα, ο φωτογράφος έβγαλε πολλά χρήματα και ο Μπομπ Ντύλαν έγραψε το Desolation Row, όπου κατήγγειλε με ειρωνεία: “they’re selling postcards of the hanging” (σ.σ. «πουλάνε καρτ ποστάλ του απαγχονισμού»).
Ο θείος του κοριτσιού έσωσε τη ζωή ενός τρίτου «νέγρου», φωνάζοντας ότι είναι αθώος. Ο νέος αυτός αποτέλεσε την κύρια πηγή πληροφόρησης για το αδιανόητο ομαδικό ρατσιστικό έγκλημα.

Για την ιστορία, τα ονόματα των δύο θυμάτων είναι Τόμας Σιπ και Άμπραμ Σμιθ. Προσέξτε στη φωτογραφία έναν από τους δράστες που ποζάρει δείχνοντας με το δεξί του χέρι τους κρεμασμένους και αριστερά δύο άνδρες και μία κοπέλα, που ποζάρουν στο φωτογράφο γελώντας σαν να είναι σε γιορτή. Κανονικά δεν θα έπρεπε όλοι οι δράστες του λιντσαρίσματος να είναι λυπημένοι γιατί ένα κορίτσι βιάστηκε;

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails