Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 6 διάσημοι που πέθαναν από τη νόσο

Το 1981, χαρακτηριζόταν ως "σπάνια μορφή καρκίνου που είχε εντοπιστεί σε 41 ομοφυλόφιλους". Η διάγνωση του AIDS άρχισε να γίνεται πιο ακριβής ιατρικά, λίγο μετά τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα. Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου που μετράει γύρω στα 25000000 θύματα, θυμόμαστε διάσημους ανθρώπους που έφυγαν από την ζωή εξαιτίας της ασθένειας.

Στις 3 Ιουλίου του 1981, οι New York Times δημοσιεύουν άρθρο με τίτλο, "Διάγνωση 41 ομοφυλόφιλων με σπάνια μορφή καρκίνου". Οι γιατροί στη Νέα Υόρκη σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, κάνουν λόγο εκείνη την εποχή, για μια καλπάζουσα μορφή καρκίνου, από την οποία οκτώ εκ των 41 θυμάτων, είχαν φύγει από την ζωή, μόλις 24 μήνες μετά την αρχική διάγνωση. Το πόρισμα των γιατρών άρχισε να δέχεται μεταβολές στη συνέχεια, κατόπιν πολλών κρουσμάτων. Η νόσος του AIDS μετράει μέχρι σήμερα, πολλά θύματα και οι συνηθέστεροι τρόποι μετάδοσης είναι κυρίως τρεις.  

Η 1η Δεκέμβρη έχει εδραιωθεί από το 1988, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, κατόπιν απόφασης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια, της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το AIDS θεωρείται μία από τις πιο φονικές επιδημίες που έχουν εμφανιστεί ποτέ στην ανθρωπότητα, καθώς από το 1981, που εμφανίστηκε κλινικά στις ΗΠΑ, μέχρι σήμερα μετράει γύρω στα 25000000 θύματα. Σε καταγεγραμμένα νούμερα, εντοπίζονται περίπου 40000000 φορείς του ιού HIV, ενώ αναφορικά με τον τρόπο μετάδοσης της ασθένειας, η σεξουαλική επαφή εκτιμάται ως η κύρια αιτία.
Άλλοι τρόποι μετάδοσης είναι η κοινή χρήση συριγγών και βελόνων ή άλλων εργαλείων, αλλά η μεταφορά του ιού γίνεται και από τη μητέρα στο παιδί κατά την διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού. Στην ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, UNAIDS, επισημαίνεται ότι “το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα”. Όπως αναφέρει η υπηρεσία, το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς έχουν πρόσβαση πλέον στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, η νόσος άρχισε να λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις όταν κατά τη δεκαετία του 1980, ηθοποιοί και μεγάλοι αστέρες της μουσικής και του Χόλιγουντ διαγνώστηκαν με AIDS. Ο Rock Hudson ήταν ο πρώτος διάσημος που πέθανε από τη νόσο, λίγο πριν συμπληρώσει τα 60 του χρόνια. Παρόλο που ο ίδιος ήταν ομοφυλόφιλος, στην ηλικία των 30 ετών παντρεύεται και κάνει οικογένεια. Όταν νόσησε το 1985 από το AIDS, αναγκάστηκε να παραδεχτεί δημοσίως την προτίμησή του στο ανδρικό φύλο, καθώς η ασθένεια ήταν ταυτισμένη με την ομοφυλοφιλία.

Ο γνωστός Αμερικανός σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στο μεγαλύτερο θρίλερ όλων των εποχών, “Ψυχώ”, Anthony Perkins, έφυγε σε ηλικία 60 ετών το 1992, από τον ιό του AIDS. Οι φήμες της εποχής διέδιδαν πως διατηρούσε ομοφυλοφιλικές σχέσεις, παρόλο που στη συνέχεια απέκτησε οικογένεια. Φημολογείται ότι έζησε έναν θυελλώδη έρωτα με τον διάσημο χορευτή, Rudolf Nureyev, που επίσης πέθανε από τη νόσο το 1993.

Ο χορευτής, που ήταν ένας από τους θρύλους του 20ου αιώνα και εισέβαλε στη ζωή του Anthony Perkins, θορυβήθηκε όταν το AIDS εμφανίστηκε στη Γαλλία το 1982. Ο Nureyev βρέθηκε ότι ήταν θετικός στον ιό το 1984, αλλά δεν μπορούσε να δεχτεί την αρρώστια του. Ως το τέλος της ζωής του, o Perkins ήταν παντρεμένος με την φωτογράφο Berry Berenson ενώ η Brigitte Bardot Και η Jane Fonda δήλωναν ερωτευμένες μαζί του.

Ο Άγγλος τραγουδιστής των Queen και “θρύλος” της ροκ σκηνής, Freddie Mercury, πέθανε από τη νόσο το 1991, σε ηλικία 45 ετών, φορώντας νυφικό. Ο ίδιος είχε πάρει μέρος σε πολλές εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη νόσο. Ο σύντροφος του τραγουδιστή, Τζιμ Χάττον, ο οποίος ήταν διάσημος κομμωτής θεωρείται ότι τον "έβαλε" στον κόσμο του AIDS.

Σε ηλικία 26 ετών, το διάσημο μοντέλο της δεκαετίας του 1980, Gia Carangi, συγκλόνισε το Hollywood καθώς η παραφιλολογία της εποχής διέψευδε την εμφάνιση του AIDS στις γυναίκες. Η ίδια πέθανε το 1986, ενώ ήταν παράλληλα ηρωινομανής. Η ζωή της προβλήθηκε σε ταινία, την οποία υποδύεται το 1998, η Angelina Jolie. Ο διασημότερος σταρ της βιομηχανίας bisexual πορνό, John Holmes, έσβησε από AIDS το 1988, σε ηλικία 44 χρονών. Πολλοί το θεώρησαν αναμενόμενο αφού θεωρείται ότι δεν χρησιμοποίησε σε καμία από τις 2500 ταινίες που συμμετείχε, προφυλακτικό αλλά ούτε και με τις, όπως υπολογίζεται, 12500 περιστασιακές συντρόφους του.

Η φύση και η εξέλιξη του AIDS θεωρείται μια εξαιρετικά επίφοβη νόσος για τον άνθρωπο. Η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο, που δεν φέρει αρχικά κανένα σύμπτωμα, τα τελευταία χρόνια επιτυγχάνεται περισσότερο σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες. Η καταπολέμηση του AIDS μπορεί να έχει ως σημείο εκκίνησης την 1η Δεκέμβρη αλλά χρειάζεται να επιστρέφει στη μνήμη όλων, κάθε ημέρα του χρόνου.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails