Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Πέθανε ο «πατέρας» των βιντεοπαιχνιδιών και της πρώτης οικιακής κονσόλας

Πέθανε ο «πατέρας» των βιντεοπαιχνιδιών και της πρώτης οικιακής κονσόλαςΧωρίς τον Ράλφ Μπάερ, οι λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών σήμερα το πολύ να έπαιζαν ακόμα με τον «Φωτεινό Παντογνώστη».

Ο εβραϊκής καταγωγής, Γερμανός Ράλφ Μπάερ, ο εφευρέτης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και της πρώτης παιχνιδοκονσόλας, πέθανε στα 92 του τη Δευτέρα στις ΗΠΑ.

Ηταν εκείνος που συνέλαβε την ιδέα για έναν διαφορετικό τρόπο  αλληλεπίδρασης των χρηστών με την τηλεόραση, αντί απλώς να είναι παθητικοί δέκτες ανούσιων προγραμμάτων.

Η εβραϊκής καταγωγής οικογένεια του Μπάερ αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ - ουσιαστικά δραπέτευσε - το 1938 για να γλιτώσει από τις εξολοθρευτικές ναζιστικές επιχειρήσεις του Χίτλερ.

Ασχολήθηκε με την επισκευή ραδιοφώνων και τηλεοράσεων τη δεκαετία του '40, υπηρέτησε στην αντικατασκοπεία του Αμερικανικού Στρατού, στο Λονδίνο, για τρία χρόνια και μετά τον πόλεμο σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Αμερικανικής Τηλεόρασης. Η πρώτη φορά που πλησίασε στη δημιουργία ενός video game ήταν το 1951.

Η εταιρεία στην οποία εργαζόταν τότε  δεν εκτίμησε την φαεινή ιδέα  του και τα σχέδια του έμειναν στο συρτάρι μέχρι το 1966 όταν η εφεύρεση του κέντρισε το ενδιαφέρον του εργοδότη του στην εταιρεία Sanders Associates, ο οποίος την πριμοδότησε χρηματικά. Η πρώτη οικιακή κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών Magnavox Odyssey ήταν γεγονός.

Ο Μπάερ τιμήθηκε με το μετάλειο Τεχνολογίας το 2006 από τον τότε πρόεδρο Μπούς και το 2013 το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ενέταξε στη συλλογή του επτά βιντεοπαιχνίδια του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails