Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Σταματώ να αναζητώ εργασία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων;

της Έθελ Αγγελάτου
...είναι μια από τις πιο συνήθεις ερωτήσεις που θέτονται κατά την αναζήτηση εργασίας, σε συνθήκες κρίσης ή μη - ερώτηση που λίγο-πολύ, έχουμε λάβει όλοι οι Σύμβουλοι Αναζήτησης και Εύρεσης Εργασίας. Η απάντηση είναι, σαφώς...και όχι!!! Οι γιορτές, όσο κι αν επικρατεί αυτή η άποψη, δεν θα έπρεπε να είναι ανασταλτικές για τις ενέργειές σας - αντιθέτως, η ευκαιρία που προσδοκάτε μπορεί να προσγειωθεί σαν δώρο εξ ουρανού, εκεί που δεν το περιμένετε!

Οι λόγοι είναι αρκετοί, αν και κυρίαρχος αυτών αφορά στον ανταγωνισμό που αλλάζει τάσεις σε τέτοιες και παρόμοιες χρονικές περιόδους, επηρεάζοντας τόσο τις πιθανότητες επιτυχίας όσο και της πρόσληψης. Γενικότερα σε περιόδους που ο ανταγωνισμός χαλαρώνει, γιορτές και καλοκαιρινούς μήνες, οι πιθανότητες ένας υποψήφιος να "φανεί" και να ξεχωρίσει περισσότερο με τις ενέργειές του απέναντι στον μελλοντικό του εργοδότη, αυξάνονται σημαντικά. Την περίοδο των Χριστουγέννων π.χ. πολλοί έχουν την εντύπωση πως οι εταιρείες σταματούν να ανακοινώνουν αγγελίες και ότι όλα υπολειτουργούν. Άρα, και η αναζήτηση υποψηφίων για κάλυψη θέσεων. Αυτό δεν είναι απόλυτα ανακριβές, απλά δεν ισχύει για όλες τις εταιρείες ή τους κλάδους. Στο κάτω κάτω, αρκετές είναι οι εταιρείες που σε περιόδους "φρένου", έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν με περισσότερη διαύγεια και ηρεμία τις ελλείψεις τους και να κινήσουν διαδικασίες κάλυψής τους.

Όταν λοιπόν πολλοί, σταματούν να αναζητούν αγγελίες και να αποστέλλουν βιογραφικά, είτε ως απάντηση σε κάποια αγγελία είτε όχι, ουσιαστικά σαμποτάρουν ό,τι έχτιζαν ως εκείνη τη στιγμή (δικτύωση, αναζήτηση ευκαιριών, αναμονή επιλογής ανάμεσα σε άλλους υποψηφίους, κ.ο.κ.).

Αντίθετα, άλλοι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους με μέθοδο και στρατηγική, αυξάνοντας αν μη τι άλλο τις πιθανότητες να διεισδύσουν στην αγορά εργασίας. Συν, ότι έχουν περισσότερο χρόνο να σκεφτούν τις επιλογές τους (ομολογουμένως λίγες ή πολλές, ανάλογα τον κλάδο) και τον τρόπο προσέγγισης της εταιρείας-εργοδότη, χωρίς βεβιασμένες και επιπόλαιες κινήσεις. Κάτι που αναγκαστικά συμβαίνει όταν ο χρόνος και ο ανταγωνισμός πιέζει.

Ποτέ δεν γνωρίζετε οι "σπόροι" που θα φυτέψετε, σε τι δυνατότητες ή προτάσεις θα καλλιεργηθούν, όταν επιστρέψουν αρμόδιοι και προϊστάμενοι από τις άδειές τους. Ειδικά όσοι υπολογίζουν να κλείσουν τον κύκλο αναδιάρθρωσης της εταιρείας τους τις πρώτες μέρες του χρόνου, πριν μπουν πάλι σε ρυθμό κούρσας. Είτε είναι λοιπόν τέλη Δεκεμβρίου, είτε αρχές Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια των γιορτών, επιλέξετε έστω μια ώρα/ημέρα όπου θα χαλαρώσετε και θα ρίξετε με την ησυχία σας μια ματιά στις αγγελίες, θα ελέγξετε τα email και τα LinkedIn μηνύματά σας και θα απαντήσετε όπου κρίνετε απαραίτητο.

Από εμάς, σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα και Καλή Επιτυχία! ;)
    
Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails