Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

«Αντίο» στον θρυλικό τραγουδιστή Τζο Κόκερ

«Αντίο» στον θρυλικό τραγουδιστή Τζο ΚόκερΜια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της ροκ μουσικής σκηνής μεταπολεμικά, ο βρετανός τραγουδιστής Τζο Κόκερ, έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 70 ετών.

Γεννημένος το 1944 στο Σέφιλντ,  ο Κόκερ έγινε διάσημος στη δεκαετία του 1960 κυρίως με διασκευές τραγουδιών των Beatles - το «With a Little Help from My Friends» έφθασε στο Νο1 του καταλόγου των επιτυχιών στη Βρετανία το 1968, ενώ ένα χρόνο αργότερα ο Κόκερ το είχε ερμηνεύσει κατά τη μνημειώδη εμφάνισή του στο φεστιβάλ του Γούντστοκ στις ΗΠΑ.

Μετρώντας περισσότερα από 40 χρόνια στη μουσική σκηνή, ο Κόκερ με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή, άφησε παρακαταθήκη σπουδαία τραγούδια, όπως το «You Are So Beautiful» και το «Up Where We Belong». Η φωνή του - όταν ερμήνευσε το «You Can Leave Your Hat On» - συνδυάστηκε και με μια από τις πιο διάσημες κινηματογραφικές σκηνές της δεκαετίας του '80, το περίφημο στριπτίζ της Κιμ Μπάσιντζερ στο «Ενιάμιση εβδομάδες».

Ο ατζέντης του, Μπάρνι Μάρσαλ, επιβεβαίωσε ότι ο πελάτης του ήταν ασθενής, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τη φύση της ασθένειας του.  «Ηταν απλά μοναδικός, θα είναι αδύνατο να καλυφθεί το κενό στις καρδιές μας» είπε.

Οπως μεταδόθηκε πάντως, ο Κόκερ είχε προσβληθεί από καρκίνο στους πνεύμονες.

Το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε 97ο μεταξύ των 100 σπουδαιότερων τραγουδιστών όλων των εποχών. Σε αντίστοιχη λίστα το βρετανικό Mojo τον κατέταξε στην 58η θέση.




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails