Αν δεν μπορείτε να φάτε μονάχα ένα πατατάκι, κατηγορείστε τον σεφ George Crum. Σύμφωνα με μια αναφορά, δημιούργησε το αλατισμένο σνακ το 1853 στο Moon’s Lake House κοντά στο Saratoga Springs της Νέας Υόρκης. Αηδιασμένος με έναν πελάτη που συνεχώς έστελνε πίσω τις τηγανιτές πατάτες του παραπονούμενος ότι ήταν μαλακές κι όχι τραγανές αρκετά, ο Crum τεμάχισε τις πατάτες όσο πιο λεπτά μπορούρε, μετά τις τηγάνισε σε καυτό λίπος και της γαρνίρισε με αλάτι. Ο πελάτης ξετρελάθηκε και τα “Saratoga Chips” έγιναν γρήγορα ένα δημοφιλές φαγητό στην περιοχή και σε ολόκληρη της Νέα Αγγλία.
Τελικά τα πατατάκια παράχθηκαν μαζικά προς οικιακή κατανάλωση, αλλά μέχρι κάποια μεγάλη περίοδο αποθηκεύονταν σε βαρέλια ή τενεκεδάκια και γρήγορα μπαγιάτευαν. Στα μέσα όμως της δεκαετίας του 1920, η Laura Scudder εφήυρε το αεροστεγές σακουλάκι σιδερώνοντας μαζί δύο κομμάτια από κερωμένο χαρτί η οποία σακούλα κρατούσε τα πατατάκια περισσότερο χρόνο φρέσκα. Σήμερα, τα πατατάκια αποθηκεύονται σε πλαστικές ή σε σακούλες με χρυσόχαρτο ή ακόμα και σε χαρτονένια κιβώτια και έρχονται σε ποικιλία γεύσεων όπως ξινή κρέμα και κρεμμύδια, μπάρμπεκιου και αλάτι με ξύδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου