Σάββατο 10 Μαΐου 2014

50 απίστευτα πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Γη...

http://intheface.me/wp-content/uploads/2013/01/the-planet-earth.jpg 
ΔΙΑΣΤΗΜΑ

1. 150 δισ. δολλάρια κόστισε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και αποτελεί το ακριβότερο ανθρώπινο κατασκεύασμα που φτιάχτηκε ποτε΄!

2. 3,7 δισ. μίλια είναι η μακρυνότερη φωτογραφία της Γης που τραβήχτηκε ποτέ, γνωστή ως "Pale Blue Dot".

3. Δύο (2) λεπτά της ώρας είναι ο χρόνος που μπορεί να επιζήσει ένας άνθρωπος στο διάστημα χωρίς προστασία.

4. Δέκα (10) μέρες είναι ο χρόνος που μπορεί ν' αντέξει ένας βραδύπορας (Tardigrade), το πιο ανθεκτικό ζώο στη Γη όταν βρεθεί στο κενό του διαστήματος.

5. Η ατμοσφαιρική ρύπανση της Κίνας είναι ορατή από το διάστημα. Το Σινικό τείχος όχι...

6. Δεν υπάρχουν 24 ώρες σε μια μέρα. Ο χρόνος που χρειάζεται η Γη για μια πλήρη περιστροφή είναι 23 ώρες, 56 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα, γνωστό και ως αστρική ημέρα.

7. 38.000 είναι τα αντικείμενα που κατασκευάστηκαν από τον άνθρωπο και έχουν μπει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, από την εκτόξευση του Σπούτνικ το 1957.

8. Η Γη είναι πιο ομαλή κι από μπάλα του μπόιλινγκ. Τα ψηλά βουνά και οι τάφροι των ωκεανών δημιουργούν μόνο το 1/5000ό της περιφέρειας της Γης.

9. H NASA έχει υπολογίσει ότι κατά μέσο όρο ένα κομμάτι από "διαστημικά σκουπίδια" πέφτει στην επιφάνεια της Γης.

10. 22.000 είναι τα ανθρώπινα αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη αυτή τη στιγμή. Το 5% είναι εν ενεργεία δορυφόροι, το 8% είναι απομεινάρια από τους πυραύλους εκτόξευσης και το 87% είναι "σκουπίδια" και ανενεργοί δορυφόροι.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

11. Εκατό (100) τόνοι από μικρούς μετεωρίτες, κυρίως διαστημική σκόνη, μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της Γης κάθε μέρα.

12. Ο μεγαλύτερος μετεωρίτης που έπεσε στη Γη δεν άφησε καν κρατήρας. Ο μετεωρίτης Hoba ήταν επίπεδος κι από τις δύο μεριές, κι έτσι ίσως κατάφερε να παρακάμψει την ατμόσφαιρα όπως ένα βότσαλο χοροπηδάει στην επιφάνεια της θάλασσας.

13. Τα 19 χιλιόμετρα (γνωστό και ως όριο του Αρμστρονγκ) είναι το ανώτατο υψόμετρο στο οποίο είναι απαραίτητο να φοράει ο άνθρωπος στολή συμπίεσης. Χωρίς αυτήν, το νερό βράζει στην θερμοκρασία του σώματος.

14. Η "τρύπα" του όζοντος συρρικνώνεται. Το 2012 η "τρύπα" ήταν μικρότερη απ' ότι 10 χρόνια πριν.

15. 4,3 τετρακισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας είναι η αξία της ατμόσφαιρας της Γης, αν λάβουμε υπόψιν μας την αξία του διοξειδίου του άνθρακα που τιμάται με 1,3 πένες Αγγλίας ανά κυβικό μέτρο.

16. 8,6 εκατομ. κεραυνοί πέφτουν κάθε μέρα στη Γη.

17. Οι δεινόσαυροι όφειλαν την ύπαρξή τους μόνο και μόνο γιατί κάποτε η ατμόσφαιρα της Γης περιείχε μακράν περισσότερο οξυγόνο. Με τις σημερινές συνθήκες, τα ερπετά και τα αμφίβια δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε τόσο μεγάλα μεγέθη.

ΘΑΛΑΣΣΑ

18. Το νερό που υπάρχει στη Γη είναι 97% αλμυρό και 3% γλυκό.

19. Η Ανταρκτική έχει τόσο πάγο όσο νερό έχει ο Ατλαντικός Ωκεανός.

20. Ένα λίτρο θαλασσινού νερού περιέχει 13 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου χρυσό.

21. Το 90% των σκουπιδιών που βρίσκονται στους παγκόσμιους ωκεανούς είναι πλαστικά.

22. 2.000 είναι τα θαλάσσια είδη που καταγράφονται ετησίως.

23. ΤΟ 99% της ζωής που καταγράφεται τη Γη αντιπροσωπεύεται από τους ωκεανούς.

24. 8 με 12 μοιραίες για τον άνθρωπο συναντήσεις με καρχαρία καταγράφονται κάθε χρόνο. Αντιθέτως, 100 εκατομμύρια καρχαρίες θανατώνονται κάθε χρόνο για να τους πάρουν τα πτερύγια.

25. Κοντά στο ένα εκατομμύριο είδη ζουν στους παγκόσμιους ωκεανούς. Τα 2/3 αυτών περιμένουν να καταγραφούν.

26. Το 90% της παγκόσμιας ηφαιστειακής δραστηριότητας συμβαίνει στους ωκεανούς.

27. 860 χιλιόμετρα διάμετρο, θα είχε το νερό αν μπορούσε να παγώσει σε μια μπάλα. Τόσο μεγάλη όσο το παγωμένο φεγγάρι του πλανήτη Κρόνου, την Τιθύς.

28. 10,9 χιλιόμετρα είναι το βαθύτερο σημείο του ωκεανού, γνωστό και ως "τάφρος των νησιών Μαριάνα".

ΥΠΟΓΕΙΑ ΓΗ

29. Η Γη είναι ο μοναδικός πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος που έχει τεκτωνικές πλάκες. Χωρίς αυτές, ο άνθρακας δεν θα μπορούσε ούτε να αναλωθεί ούτε και να ανακυκλωθεί με αποτέλεσμα την υπερθέμανση της Γης (ακριβώς όπως του πλανήτη της Αφροδίτης).

30. Τα σπάνια γήινα στοιχεία δεν είναι σπάνια. Το Λουτέτιο, το πιο σπάνιο από τα στοιχεια, είναι σχεδόν 200 φορές πιο κοινό στο φλοιό της Γης απ' ότι ο χρυσός!

31. Το 99,9% του χρυσού βρίσκεται στον πυρήνα της Γης. Είναι τόσο ώστε να καλύψει 1,5 φορά την επιφάνεια του πλανήτη.

32. 5.500 βαθμούς κελσίου (ή 9.900 Φαρενάιτ) είναι η θερμοκρασία του πυρήνα της Γης. Έχει δηλαδή την θερμοκρασία της επιφάνειας του Ήλιου.

33. Μια συμπαγής μπάλα από σίδηρο πλάτους 2.400 χιλιομέτρων βρίσκεται στον πυρήνα της Γης. Είναι λευκοπυρακτωμένη σε τέτοια πίεση ώστε ο σίδηρος, παρόλη την θερμοκρασία δεν μπορεί να λιώσει.

34. 55 τόνοι είναι το βάρος των μεγαλύτερων κρυστάλλων που βρέθηκαν στο εσωτερικό της Γης και συγκεκριμένα στο ορυχείο αργύρου Naica στο Μεξικό.

35. 12,4 χιλιόμετρα και 6.371 χιλιόμετρα συν-πλην 0,2% είναι η σύγκριση μεταξύ της μεγαλύτερης σε βάθος γεώτρησης που έγινε ποτέ στον κόσμο (Ρωσία, γνωστή ως Σαχαλίνη-Ι) και της απόστασης από την επιφάνεια έως τον πυρήνα της Γης!

36. 2,8 χιλιόμετρα είναι το μέγιστο βάθος στο οποίο έχουν βρεθεί βακτήρια. Επιβίωσαν βρίσκοντας τρόπο να μετατρέψουν το νερό σε χρήσιμη ενέργεια χρησιμοποιόντας την ραδιενέργεια του Ουρανίόυ.

37. 4 χιλιόμετρα κάτω από τον ποταμό Αμαζόνιο απλώνεται ο "ποταμός" Rio Hamza. Σε μερικά σημεία φτάνει τα 400 χιλιόμετρα πλάτος και "ρέει" με ταχύτητα ενός χιλιοστού την ώρα διαμέσου των πετρωμάτων.

ΕΔΑΦΟΣ

38. Σαράντα (40) εκατομμύρια τόνους ζυγίζει η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σκόνη που μεταφέρουν οι άνεμοι ετησίως από την Σαχάρα στα δάση της βροχής του Αμαζονίου.

39. Στο Τουρκμενιστάν υπάρχει η "Πόρτα στην Κόλαση (Door to Hell)". Μια πηγή φυσικού αερίου κατέρρευσε και δημιούργησε έναν κρατήρα που καίγεται για πάνω από 40 χρόνια.

40. 57,8 βαθμούς Κελσίου (ή 136 Φαρενάιτ) ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, το 1922 στο El Azizia της Λιβύης.

41. 3,5 δισεκ. χρόνια είναι η ηλικία των απολιθωμένων βακτηρίων που βρέθηκαν στην Αυστραλία. Να φανταστείτε ότι εκείνη την εποχή η ατμόσφαιρα της Γης δεν είχε καν οξυγόνο!

42. -89,2 βαθμούς Κελσίου (ή -128,6 Φαρενάιτ) ήταν η χαμηλότερη όλων των χρονικών θερμοκρασία που καταγράφτηκε στον σταθμό Βοστόκ στην Ανταρκτική.

43. Πριν 2 εκατομμύρια χρόνια ήταν η τελευταία φορά που έβρεξε στο πιο άνυδρο μέρος του πλανήτη μας: στην Ξηρά Κοιλάδα (Dry Valleys) στην Ανταρκτική.

44. Δύο (2) εκατοστά είναι η απόσταση που κινούνται κάθε χρόνοι οι ήπειροι.

45. 75% των ζωικών ειδών που ζουν σήμερα στη Γη είναι πιθανό να εξαφανιστούν σε λιγότερο από 300 χρόνια!

46. 14% είναι το ποσοστό των έμβιων ειδών που ζουν στη Γη και έχουν αναγνωριστεί.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ

47. 200.000 άνθρωποι γεννιούνται κάθε ημέρα.

48. 106 δισεκ. άνθρωποι έχουν υπάρξει ήδη στη Γη από την εμφάνιση του ανθρώπου. 9,2 δισ. θα είναι ο πληθυσμός της Γης το 2050.

49. Το παλιότερο θρησκευτικό κτίριο που έφτιαξε ποτέ άνθρωπος, ήταν περίπου το 10.000 π.Χ. στο Γκεμπεκλί Τεπέ στην Τουρκία.

50. Δύο (2) άνθρωποι πεθαίνουν κάθε δευτερόλεπτο που περνάει!

Μετάφραση από την αγγλική γλώσσα για την dotteam.gr: Μπάμπης Μάντουκας - 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails