Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Ερώτηση "Λερναία Ύδρα": Πόσα να ζητήσω και πόσα μου αναλογούν;

Μία από τις πιο κλασικές ερωτήσεις που λαμβάνουμε από συμμετέχοντες σε συμβουλευτική αναζήτησης εργασίας και στα Workshop Αναζήτησης Εργασίας που διοργανώνει ο ΣΔΑΔΕ και το Kariera.gr. Τι συμβαίνει κατά την πολυπόθητη συνέντευξη, όταν ερωτηθείτε από τον συνεντευξιαστή, τον μισθό που επιθυμείτε για τη συγκεκριμένη θέση; Παγώνει ο χρόνος για σας ή έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτή τη δοκιμασία;

Δύο περιπτώσεις συνήθως λαμβάνουν χώρα όσον αφορά στο παραπάνω φλέγον ζήτημα.  Το στέλεχος που σας αξιολογεί, θέτει την κρίσιμη ερώτηση:
Α) είτε κατά τη λήξη της 1ης συνέντευξης
Β) ή σε επόμενη φάση αξιολόγησης, κατά τη 2η ή 3η συνέντευξη που ενδεχομένως έχει πραγματοποιηθεί

Σε όποια από τις δύο περιπτώσεις, οι περισσότεροι υποψήφιοι δηλώνουν πως έχουν να κάνουν με τη Λερναία Ύδρα· όποια απάντηση κι αν δοθεί, δύο και παραπάνω νέα ερωτήματα θα ξεπηδήσουν προς διαχείριση.

Ας εξετάσουμε όμως το "τέρας" πριν τη γέννησή του. Γνωρίζετε τι σας αναλογεί μισθολογικά για τη θέση που αιτείστε και την προϋπηρεσία σας; Κι αν ναι, έχετε εξετάσει αν στον τομέα σας αυτό έχει διαμορφωθεί σε εντελώς διαφορετικά επίπεδα, λόγω της κρίσης και του ανταγωνισμού που έχει προκύψει από τις αλλεπάλληλες μειώσεις προσωπικού στη χώρα μας; Και οι δύο αυτές παράμετροι, μπορεί να αποτελούν το κλειδί της απάντησής σας, τις οποίες αν δεν λάβετε υπόψη, το πιο πιθανό είναι να δείξετε σημάδια άγνοιας τόσο για τον κλάδο σας όσο και για τα τεκταινόμενα στην οικονομία γενικότερα.

Είναι απαραίτητο να ερευνήσετε επαρκώς τις μισθολογικές κλίμακες που αναλογούν στην προϋπηρεσία σας, μα και σε στελέχη του κλάδου σας, προκειμένου να σχηματίσετε ένα ποσό που να συνάδει με την οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας. Έχετε κατά νου, ότι τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να μην έχουν ούτε κατά διάνοια να κάνουν με την μισθοδοσία που λαμβάνατε στην τελευταία σας εργασία και τα νούμερα που μπορεί να σας προταθούν από πρώην συναδέλφους και συνεργάτες, να είναι εκτός της δικής σας πραγματικότητας. Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν αρκετοί κλάδοι και επαγγελματίες σήμερα, κι όσο κι αν επιθυμούμε να την αγνοήσουμε, αυτό δεν είναι εφικτό ή βιώσιμο.

Αφότου ολοκληρώσετε την έρευνά σας και καταλήξετε στο ποσό που μπορείτε να αναφέρετε ή και να διαπραγματευτείτε, ας εξετάσουμε τη διαχείριση της στιγμής, της κρίσιμης ερώτησης. Κατ' αρχάς, όταν και αν ερωτηθείτε για το μισθό που επιθυμείτε, η πιο διπλωματική απάντηση θα ήταν: "Θα ήθελα να με ενημερώσετε για τη μισθολογική πολιτική που ακολουθείτε ως εταιρεία, κι αυτή που έχετε υπόψη σας για τη συγκεκριμένη θέση, την οποία είμαι ανοιχτός/ή να τη συζητήσουμε". Αν επιτύχετε να σας απαντήσει ο συνεντευξιαστής, έχετε πετύχει τουλάχιστον μια βάση, ώστε να στηρίξετε τη διαπραγμάτευσή σας σε σχέση με το ποσό που είχατε κατά νου. Αν πάλι, ο συνεντευξιαστής επιμείνει να δώσετε εσείς πρώτα μια απάντηση, ώστε να εξετάσει την οπτική σας, τουλάχιστον θα έχετε προετοιμαστεί καταλλήλως!

"Προετοιμασία" λοιπόν, μήτηρ πάσης απάντησης και διαπραγμάτευσης, για να ανταποκριθείτε ενεργά και να μην καταλήξετε σε παθητική αποδοχή που μπορεί σύντομα να μετανιώσετε!

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails