Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

10 πράγματα που δεν ξέρατε για τους συμπαθείς γαϊδαράκους…

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/donkey.jpg
1 Ορμόνες στο φουλ
Το γλυκό μήνα Μάιο γιορτάζουν πολλοί. Μα πιο πολύ από όλους του δίνουν και καταλαβαίνει οι συμπαθείς γάιδαροι, που κάθε χρόνο εκείνο το διάστημα είναι σε οίστρο.
2 Το παχνί δεν τ’ άρεσε
Ανάμεσα στους διασημότερους γαϊδάρους της παράδοσης είναι και ο γάιδαρος του Χότζα. Το αφεντικό του αποφάσισε να του κάνει… δίαιτα για να κατεβάσει το κόστος.Όπως ήταν φυσικό, έπειτα από πολλές μέρες αφαγίας, το ζωντανό τα τίναξε και ο Χότζας υποδέχτηκε τη συμφοράμετην παροιμιώδη φράση: «Κοίτα να δεις το άτιμο. Απάνω που έμαθε να μην τρώει, ψόφησε».

3 Ήθελε αρχοντιά
Το συμπαθές τετράποδο έβαλε υποψηφιότητα για να γίνει το σύμβολο του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματο5 από τις εκλογές του 1830. Αιτία, η εμμονή του τότε υποψηφίου ΆντριουΤζάκσον να κάνει σλόγκαν της προεκλογικής του εκστρατείας τη φράση «τα ηνία στον άνθρωπο».
4 Επί πώλου όνου
Ο γάιδαρος είναι ζώο θηλαστικό της τάξης των περιττοδακτύλων, αν όμως σε κλοτσήσει, άσ’ το καλύτερα…
5 Το πεντιγκρί του όνου
Η λέξη «γάιδαρος» ή «γάδαρος» (θηλυκό «γαϊδούρα» ή «γαϊδάρα») προέρχεται από το αραβικό «gadar» ή «gaidar».
6 Πες το κι έτσι
Στα ελληνικά απαντά και ο όρος «γομάρι», ενώ στα ισλανδικά λέγεται «asni», στα καταλανικά «ase», στα κουρδικά «ker», στα σουαχίλι «punda», στα τουρκικά «esek» και στα σλοβακικά «somar».
7 Πετάει ο γάιδαρος;
Με αυτό το σλόγκαν και με ένα γαϊδάρακο να κάνει check in στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια του ΟΠΑΠ απογειώθηκε και πέρασε στην καθημερινή μας συζήτηση.
8 Δημώδες
Τρεις παπάδες,
τρία αγγούρια,
κυνηγούσαν μια γαϊδουρα.
Δω την έχουν, κει την έχουν,
μες στο ρέμα την κατέχουν.
9 Παροιμιώδες
Για να σας λυθούν οι απορίεε σχετικά με τη «μακριά γαϊδούρα», αναζητήστε τη μελέτη της Γαλλίδας εθνολόγου Μαρί Κριστίν Ανέστ με τίτλο «Zoophile, homosexualite, rites de passage et initiation masculine dans la Grece contemporaine»
(Εκδόσεις «L’ Harmattan», 1994). Η μετάφραση του τίτλου είναι under construction…
10 Όλοι μαζί, παιδιά
Να ‘μουν το Μάη γάιδαρος,
τον Αύγουστο κριάρι,
όλο το χρόνο κόκορας
και γάτος το Γενάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails