Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ποιος ήταν, τελικά, αυτός ο Γκάλοπ;

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Ο όρος "γκάλοπ" είναι πλέον παγκόσμιος, αλλά ορθά, στη χώρα μας προτιμώνται όροι όπως η "δημοσκόπηση",  "σφυγμομέτρηση" κ.ά.

Η λέξη "γκάλοπ" προέρχεται από το όνομα του George Horace Gallup (Jefferson, 1901 – 1984), ο οποίος υπήρξε  υπήρξε ένας από τους πρώτους στατιστικολόγους στις ΗΠΑ. Η διδακτορική του διατριβή A New Technique for Objective Methods for Measuring Reader Interest in Newspapers ήταν η απαρχή για να συγκεντρωθεί στις μελέτες προσδιορισμού της κοινής γνώμης ως προς τις εφημερίδες.

Στην αρχή, διδάσκει σε σχολή δημοσιογραφίας του  Drake University και αργότερα εργάζεται στη διαφημιστική εταιρεία Young & Rubicam, όπου εφαρμόζει τις δημοσκοπικές του μελέτες για λογαριασμό των πελατών της διαφημιστικής εταιρείας. το 1935 ιδρύει τη δική του εταιρεία American Institute of Public Opinion και το 1936 έχει τη μεγάλη επιτυχία που θα του αποφέρει φήμη και χρήμα: προβλέπει με επιτυχία τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, ενώ συγχρόνως πετυχαίνει να εξευτελίσει τον αντίπλο του, Literary Digest.

Στις εκλογές του 1948 θα αποτύχει παταγωδώς στις προβλέψεις του για, δήθεν, αποτυχία του Τρούμαν. Ο Γκάλοπ δικαιολογήθηκε ότι η αιτία της αποτυχίας του ήταν ότι είχε ολοκληρώσει τις μελέτες του τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές

Πέθανε το 1984, στο εξοχικό του στην Ελβετία,  από καρδιακή προσβολή

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails