Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

10 πράγματα που δε γνωρίζαμε για τον Einstein!


Νομίζετε πως ξέρετε τα πάντα για τον Albert Einstein; Πράγματι, πρόκειται για μια ιδιοφυία που μας χάρισε τη θεωρία της σχετικότητας και όχι μόνο, αλλά γνωρίζατε πως γεννήθηκε με τόσο μεγάλο…. κεφάλι που η μητέρα του νόμιζε πως είχε κάποιο πρόβλημα, ή πως είχε γίνει πατέρας πριν παντρευτεί; Διαβάστε παρακάτω μερικά πράγματα για τη ζωή του πανέξυπνου αυτού ανθρώπου, που πιθανώς έχετε ακούσει πιθανώς και όχι, αξίζει σίγουρα όμως να μάθετε.

1) Ο Einstein ήταν ένα χοντρό μωρό με μεγάλο κεφάλι!

Όταν η μητέρα του Albert τον αντίκρισε για πρώτη φορά τρόμαξε πολύ καθώς το κεφάλι του ήταν τόσο μεγάλο που φοβήθηκε πως το παιδί της ήταν παραμορφωμένο. Ωστόσο, ο γιατρός την καθησύχασε και μερικές εβδομάδες μετά το κεφάλι του ήταν φυσιολογικό. Απο την άλλη η γιαγιά του παρατήρησε πως το εγγονάκι της ήταν πολύ χοντρό. Παρα ταύτα όμως ο μικρός Albert αναπτύχθηκε κανονικά.

2) Ο Einstein όταν ήταν παιδί είχε δυσκολια στην ομιλία!

Μέχρι την ηλικία των 9 ετών ο Albert μιλούσε πολύ σπάνια και όταν το έκανε δυσκολεύοταν πολύ. Η ομιλία του ήταν αργή και πολλές φορές επεξεργαζόταν στο μυαλό του ολόκληρες φράσεις και μετά τις διατύπωνε. Οι γονείς του ανησυχούσαν μήπως το παιδί τους ήταν καθυστερημένο, ωστόσο, η πορεία της ζωής του, τους διέψευσε με τον καλύτερο τρόπο. Μάλιστα, ο διάσημος συγγραφέας Thomas Sowell παρατήρησε στο βιβλίο του πως αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε μόνο στην περίπτωση του Einstein αλλά και σε άλλα λαμπρά μυαλά και ονόμασε αυτή την κατάσταση: Το σύνδρομο του Einstein.

3) O Einstein εμπνεύστηκε απο μια πυξίδα!

Όταν ο Albert ήταν 5 ετών και άρρωστος στο κρεβάτι, ο πατέρας του έφερε μια πυξίδα που προκάλεσε στο μικρό έντονο ενδιαφέρον. Αυτό που τον εντυπωσίασε πολύ ήταν το γεγονός πως η βελόνα της πυξίδας έδειχνε πάντα το ίδιο σημείο, παρόλο που η πυξίδα κουνιόταν και άλλαζε θέσεις. Ο μικρός Αlbert υποψιάστηκε πως κάποια δύναμη πρέπει να υπάρχει και να προκαλεί αυτό το περίεργο γεγονός. Έτσι άρχισε να τρέφει μια αγάπη για τις επιστήμες.

4) Ο Einstein απέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις του Πανεπιστημίου!

Το 1895 σε ηλικία 17 ετών ο Albert Einstein, έκανε αίτηση για να μπεί πρόωρα στο Πολυτεχνείο της Ελβετίας. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε καθώς πέρασε τις εξετάσεις των μαθηματικών και των θετικών επιστημών αλλά απέτυχε στα υπόλοιπα ( Ιστορία, Γλώσσα, Γεωγραφία). Έτσι, ο Albert πήγε σε επαγγελματική σχολή και μετά απο ένα χρόνο επανέλαβε τις εξετάσεις και έγινε δεκτός στο Πολυτεχνείο.

5) Ο Einstein είχε παιδί εκτός γάμου!

Στη δεκαετία του 1980 ήρθαν στη δημοσιότητα κάποιες ιδιωτικές επιστολές του Albert που μας αποκάλυψαν κάτι εντελώς άγνωστο για αυτή την ιδιοφυία. Είχε αποκτήσει μια παράνομη κόρη με την πρώην συμφοιτήτριά του Mileva Maric, την οποία αργότερα παντρεύτηκε. Το 1902, ένα χρόνο πριν το γάμο τους, η Mileva γέννησε ένα κοριτσάκι που ονομάζεται Lieserl, αλλά η τύχη της μικρής παραμένει άγνωστη. Κάποιοι ισχυρίζονται πως η μικρή δόθηκε για υιοθεσία ενώ άλλοι λένε πως πέθανε απο ιό λίγο μετά τη γέννα.

6) Ο Einstein όταν ήρθε σε ρήξη με την πρώτη του σύζυγο, της πρότεινε ένα παράξενο “συμβόλαιο”.

Ο Einstein και η Mileva παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο γιούς, τον Hans Albert και τον Eduard. H καριέρα όμως του Albert, τα μακρινά ταξίδια και οι υποχρεώσεις που είχε αποξένωσαν το ζευγάρι και έτσι ο Einstein πρότεινε ένα παράξενο συμβόλαιο στη σύζυγό του σε μια προσπάθεια να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Πιο συγκεκριμένα δημιούργησε μια “σύμβαση” για να μπορέσουν να ζούν αρμονικά. Κάποιες απο τις συνθήκες που επέβαλλε στη Mileva ήταν: Να φροντίζεις

1) Τα ρούχα μου να είναι καθαρά, σιδερωμένα και τακτοποιημένα
2) Να λαμβάνω τρία γεύματα την ημέρα στο δωμάτιό μου
3) Η κρεβατοκάμαρά μου και ο χώρος μελέτης μου να βρίσκονται σε τάξη

Υπάρχουν και άλλες συνθήκες που δεν έχουν γίνει γνωστές. Πάντως η γυναίκα του δέχτηκε το συμβόλαιο.

7) Ο Einstein δεν είχε καλή σχέση με τον μεγαλύτερο γιό του, Hans Albert.

Όταν ο Albert χώρισε με την Mileva, απομακρύνθηκε πολύ απο τον μεγαλύτερο γιό του. Ο Hans Albert, κατηγόρησε τον πατέρα του επειδή άφησε τη μητέρα του και επιπλέον, όταν κέρδισε το βραβείο Νόμπελ δεν έδωσε καθόλου χρηματικό ποσό στην πρώην γυναίκα του. Έπισης, οι σχέσεις τους χειροτέρεψαν δραματικά, όταν ο Einstein εναντιώθηκε στην απόφαση του γιού του να παντρευτεί τη Frieda Knecht. Πράγματι, ο Albert διαφωνούσε με την επιλογή του Hans, καθώς πίστευε πως η συγκεκριμένη γυναίκα δεν ήταν ελκυστική και ήταν και μεγαλύτερη απο το γιό του. Μάλιστα, παρακάλεσε τον Hans να μην κάνει παιδιά μαζί της γιατί θεωρούσε αναπόφευκτο το διαζύγιο.
Τελικά, ο γάμος έγινε και πατέρας και γιός ψυχράνθηκαν εντελώς. Όταν ο Einstein πέθανε άφησε πολύ μικρή κληρονομιά στον Hans.

8) Ο Einstein ήταν “γυναικάς”

To 1919 o Albert χωρίζει απο τη γυναίκα του Mileva και πολλοί ισχυρίζονται πως αιτία του χωρισμού ήταν η απιστία του Einstein με τη γραμματέα του. Σύντομα παντρεύεται την ξαδέρφη του Elsa Lowenthal, η οποία λέγεται πως πρόσεχε πολύ το διάσημο σύζυγό της. Ωστόσο, δε γλύτωσε τις παρασπονδίες του άτακτου άνδρα της καθώς σε όλη τη διάρκεια του γάμου τους είχε πάει με άλλες 6 γυναίκες. Κάποιες επιστολές που ήρθαν στο φώς αναφέρουν ονόματα όπως Estella, Ethel, Toni και Margarita.

9) O Einstein προέτρεψε τον Ρούσβελτ να δημιουργήσει την ατομική βόμβα.

Το 1939 ο φυσικός Leó Szilárd, θορυβημένος απο τη δύναμη της ναζιστικής Γερμανίας έπεισε τον Einstein να γράψει μια επιστολή προς τον πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ, ώστε να τον προειδοποιήσει οτι η Γερμανία θα μπορούσε να αναπτύξει μια ατομική βόμβα και να τον προτρέψει να δημιουργήσει και η ΗΠΑ κάτι αντίστοιχο. Έτσι, λέγεται πως η συγκεκριμένη επιστολή ήταν ένας απο τους λόγους που ο Ρούσβελτ ξεκίνησε το σχέδιο Manhattan για την ανάπτυξη της ατομικής βόμβας. Αργότερα, ωστόσο, αποκαλύφθηκε πως ο βομβαρδισμός του Πέρλ Χάρμπορ το 1941 ήταν σίγουρα πιο σοβαρός λόγος για να δραστηριοποιήσει τη κυβέρνηση απο ένα γράμμα.

10) Ο εγκέφαλος του Einstein βρισκόταν επί 43 χρόνια σε ένα βάζο.

Όταν ο Albert Einstein πέθανε το 1955, ο παθολόγος Thomas Stoltz Harvey που πραγματοποίησε την αυτοψία, αφαίρεσε τον εγκέφαλό του, χωρίς να πάρει άδεια απο την οικογένειά του. Ο Harvey τοποθέτησε τον εγκέφαλο σε ένα βάζο και τον πήρε σπίτι του. Μάλιστα, επειδή αρνήθηκε να τον πάει πίσω απολύθηκε απο την εργασία του. Μετά απο πολλά χρόνια πήρε άδεια απο το γιό του Einstein και ξεκίνησε να μελετάει τον εγκέφαλο αυτής της διάνοιας. Ο Harvey έστειλε μέρη του φλοιού του εγκεφάλου σε πολλούς επιστήμονες. Κάποιοι ισχυρίστηκαν πως είχε πλεόνασμα κυττάρων που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση των πληροφοριών ενώ άλλοι πως η ανατομία του ήταν τόσο περίεργη ώστε επέτρεπε στους νευρώνες να επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους. Στις αρχές της δεκαετίας του 90, ο Harvey μαζί με τον συγγραφέα Michael Paterniti διέσχισαν τη χώρα μέχρι την Καλιφόρνια για να συνατήσουν την εγγονή του Einstein και εννοείται πως μαζί τους είχαν τον εγκέφαλό του. Το 1998 ωστόσο, ο 85χρονος Harvey έστειλε τον εγκέφαλο του Albert στον Dr. Elliot Krauss, παθολόγο του Πανεπιστημίου Princeton, εκεί που ο Einstein πέρασε τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails