Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η Ανδρομέδα θα συγκρουστεί με το γαλαξία μας σε 4 δισ. χρόνια


Σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας θα συγκρουστεί μετωπικά με τον δικό μας. Πλέον οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Παρ' όλα αυτά ο Ήλιος, η Γη και οι άλλοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, αν βέβαια υπάρχουν ακόμη έως τότε, θα παραμείνουν ανέπαφοι. Όμως η τιτάνια συγχώνευση είναι πολύ πιθανό να ωθήσει ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα στις εσχατιές του κατά πολύ μεγαλύτερου και ενιαίου πλέον νέου γαλαξία.

Τα συμπεράσματα αυτά, που παρουσιάστηκαν από αστρονόμους της NASA, και πρόκειται να δημοσιευθούν στο αστροφυσικό περιοδικό Astrophysical Journal, σύμφωνα με το BBC, προέκυψαν από την αξιοποίηση του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ μεταξύ των ετών 2002-2010 για την ακριβέστερη μελέτη της κίνησης της Ανδρομέδας σε σχέση με τον γαλαξία μας.

Η Ανδρομέδα, γνωστή και ως γαλαξίας Μ31, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ως ένα μικρό νέφος από τον Πέρση αστρονόμο Αμπντ-αλ-Ραχμάν Αλ Σούφι το 964, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2,5 εκατ. ετών φωτός και είναι ο κοντινότερος μεγάλος σπειροειδής γαλαξίας στον δικό μας. Ο γαλαξίας μας και η Ανδρομέδα έχουν περίπου ίδιο μέγεθος και ίδια ηλικία, σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ετών. Λόγω της ομοιότητάς τους είναι δύσκολο να προβλέψουν οι αστρονόμοι ποιός από τους δύο γαλαξίες θα υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα από την επερχόμενη σύγκρουση.

Εδώ και δεκαετίες, οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι η Ανδρομέδα κατευθύνεται προς εμάς με ταχύτητα περίπου 400.000 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό συμβαίνει καθώς οι δυο γαλαξίες έλκονται αμοιβαία ο ένας από τη βαρύτητα του άλλου. Η αναπόφευκτη σύγκρουσή τους θα έχει ως αποτέλεσμα τη συγχώνευσή τους.

Η χρονική συγκυρία της σύγκρουσης αλλά και το είδος της - μετωπική, περιφερειακή ή ακόμη και οριακή αποφυγή της - ήταν άγνωστη, έως τώρα. Ωστόσο, οι νέες μετρήσεις του Χαμπλ δείχνουν ότι τελικά δεν υπάρχει περίπτωση να αποφευχθεί. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα αρκετά βίαιο γεγονός για τα συμπαντικά δεδομένα. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του γαλαξία μας.

Η σύγκρουση εκτιμάται ότι θα αφήσει άθικτο τον Ήλιο μας και τους πλανήτες του, όμως θα μετακινήσει συνολικά το ηλιακό μας σύστημα σε άλλη θέση στο νέο γαλαξία. Ο νέος γαλαξίας, ωστόσο, θα γεννηθεί δυο δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη σύγκρουση και αναμένεται να είναι γιγάντιος, ελλειπτικός και όχι σπειροειδής. Έχει πάντως ήδη βαφτιστεί Milkomeda. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη Milky Way του γαλαξία μας και της λέξης Andromeda.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, υπάρχει πιθανότητα 9% ένας άλλος μικρότερος γαλαξίας-δορυφόρος της Ανδρομέδας, ο Μ33 (γνωστός και ως 'Τρίγωνο), που κινείται με ταχύτητα 402.000 χλμ. την ώρα, να πέσει πάνω στο δικό μας γαλαξία πριν το κάνει η Ανδρομέδα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails