Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ευρωμπάσκετ 1987: 25 χρόνια από το έπος...

Σαν σήμερα (14/06) η Εθνική μπάσκετ έγραψε ιστορία, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1987! Διαβάστε το αφιέρωμα του Sport24.gr και θυμηθείτε τις ανεπανάληπτες στιγμές που έγραψαν ιστορία.

Τα πρώτα χρυσά γράμματα στην γεμάτη διακρίσεις πορεία του έγραψε το ελληνικό μπάσκετ τον Ιούνιο του 1987 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που φιλοξένησε η χώρα μας.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης, επικρατώντας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας της Σοβιετικής Ένωσης στην παράταση με 103-101 (89-89κ.α.).

Το Sport24.gr θυμίζει την εξαιρετική πορεία της Εθνικής προς την κορυφή της Ευρώπης και τα ματς απέναντι σε ομάδες, όπως η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία.

Στο 25ο, λοιπόν τουρνουά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος η ομάδα του Κώστα Πολίτη κατάφερε να φτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κορυφή της Ευρώπης. Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Ιουνίου του 1987, όμως όλα είχαν αρχίσει ένα δεκαήμερο νωρίτερα...

Στην διοργάνωση συμμετείχαν 12 ομάδες μεταξύ των οποίων οι πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση (Βάλτερς, Βολκόφ, Μαρτσουλιόνις, Τσατσένκο), η Γιουγκοσλαβία (Πέτροβιτς, Ντίβαρς, Ράτζα), αλλά και η Ισπανία (Σιμπίλιο, Χιμένεθ, Έπι).


Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προκρίθηκε από τη φάση των ομίλων ως τέταρτη πίσω από Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία και Ισπανία. Οι διεθνείς μας σημείωσαν τρεις νίκες, ενώ γνώρισαν και δύο ήττες. Η πρώτη νίκη ήρθε στην πρεμιέρα της διοργάνωσης με το 109-77 επί της Ρουμανίας.
Ακολούθησε η νίκη επί της Γιουγκοσλαβίας με 84-78, ενώ έπειτα ήρθε η ήττα από την Ισπανία με 106-89. Η Εθνική μας δεν τα κατάφερε ούτε απέναντι στην Σοβιετική Ένωση (69-66), ενώ την τελευταία θέση πήρε το θετικό αποτέλεσμα κόντρα στην Γαλλία με 82-69.

Στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ οι διεθνείς μας επικράτησαν των Ιταλών με 90-78 και στα ημιτελικά επικράτησαν της Γιουγκοσλαβίας με 81-77 εν μέσω αποθέωσης. Στον τελικό της διοργάνωσης αντίπαλος ήταν η Σοβιετική Ένωση, με την αναμέτρηση να εξελίσσεται σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι.

 Η κανονική διάρκεια του αγώνα βρήκε τις δύο ομάδες στο 89-89, αλλά ο Αργύρης Καμπούρης έμελλε να γράψει τα πρώτα χρυσά γράμματα στην ιστορία της Εθνικής στην παράταση. Ο Έλληνας παίκτης ευστόχησε σε δύο βολές στην εκπνοή του ματς, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να κατακτά την Ευρώπη για πρώτη φορά.

 
Η τελική κατάταξη: Ελλάδα, Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Ιταλία, Δυτική Γερμανία, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισραήλ, Ρουμανία.

Στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης μπήκαν οι: Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Φασούλας, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Αλεξάντερ Βολκόφ και Αντρέ Χιμένεθ, ενώ ο Νίκος Γκάλης αναδείχτηκε και πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά.

Αναλυτικά η σύνθεση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος: Νίκος Σταυρόπουλος, Παναγιώτης Γιαννάκης, Νίκος Λινάρδος, Παναγιώτης Καρατζάς, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Φιλίππου, Λιβέρης Ανδρίτσος, Παναγιώτης Φασούλας, Μέμος Ιωάννου, Φάνης Χριστοδούλου, Νίκος Γκάλης, κόουτς: Κώστας Πολίτης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails