Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Βρέθηκαν δύο σκελετοί «βαμπίρ» στη Βουλγαρία

Αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία ανακάλυψαν δύο σκελετούς του μεσαίωνα, στους οποίους είχαν καρφωθεί στο στήθος σιδερένια καρφιά, με σκοπό να σταματήσουν την μετατροπή των νεκρών σε βαμπίρ.

Όπως σημειώνουν οι ιστορικοί τα ευρήματα αποκαλύπτουν μία παγανιστική νοοτροπία που επικρατούσε σε ορισμένα χωριά  τους προηγούμενους αιώνες. Πολλοί πίστευαν πως οι «κακοί άνθρωποι» κατά τη διάρκεια τη ζωής τους θα γινόντουσαν βρικόλακες μετά τον θάνατό τους και θα επέστρεφαν στη ζωή.

Παρόμοια ευρήματα έχουν εντοπιστεί και σε άλλες βαλκανικές χώρες, ωστόσο στη Βουλγαρία ο μύθος των βρικολάκων φαίνεται πως ήταν πολύ διαδεδομένος καθώς έχουν βρεθεί τουλάχιστον 100 σκελετοί με τεράστια καρφιά στο στήθος.

Οι δύο τελευταίοι σκελετοί, που χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα, εντοπίστηκαν στην πόλη Sozopol στην Μαύρη Θάλασσα.

Ο Bozhidar Dimitrov προϊστάμενος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, τόνισε, σύμφωνα με το BBC, πως «οι σκελετοί με τα μεγάλα καρφιά στο στήθος δείχνουν μία πρακτική που ήταν αρκετά διαδεδομένη στα χωριά  της Βουλγαρίας μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα».

Οι άνθρωποι πίστευαν πως τα καρφιά θα κρατούσαν τους νεκρούς μέσα στους τάφους τους. Ο αρχαιολόγος Petar Balabanov, που το 2004 είχε εντοπίσει έξι σκελετούς με καρφιά σε μία περιοχή στην πόλη Debelt στη Βουλγαρία, σημείωσε πως η εν λόγω τελετή ήταν αρκετά διαδεδομένη και στη Σερβία αλλά και σε άλλες βαλκανικές χώρες.

Ο μύθος των βρικολάκων αποτελεί σημαντικό μέρος της λαϊκής παράδοσης της περιοχής. Εξάλλου αυτοί οι μύθοι ενέπνευσαν και το διάσημο γοτθικό μυθιστόρημα του Bram Stoker «Ο Δράκουλας», που εκδόθηκε και για πρώτη φορά το 1897.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails