Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Έκθεση φωτογραφίας «Αμπελόεσσα γη» του Δημήτρη Ταλιάνη

Έκθεση φωτογραφίας «Αμπελόεσσα γη» του Δημήτρη Ταλιάνη
Μια ξεχωριστή έκθεση, που ακολουθεί τους δρόμους του κρασιού, με τις φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, φιλοξενείται στη γκαλερί του Black Duck, από την Πέμπτη 1η Μαρτίου.

Στην έκθεση αυτή, με τίτλο «Αμπελόεσσα γη», ο Δημήτρης Ταλιάνης «επιχειρεί μια σύνθεση της επίνοιας που αναπαύεται σε φυσικές ορίζουσες, με τη γλώσσα των πραγμάτων που υπάρχουν για να ερμηνεύονται. Παραμένει πιστός στην εξιστόρηση της σχέσης του ανθρώπινου εργόχειρου μέσα στο φυσικό τοπίο και μοναχικός μάστορας της χαμένης τέχνης του οπτικού σχολίου. Το έργο του παραπέμπει με επιμονή, εκτός του κάδρου, στον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τα έργα, στον οργανωτή της δικής του τάξης, στο χειρώνακτα των αξιών του. Κι όταν οι πλοχμοί των αμπελιών δέσουν με την τοπογραφία, όταν οι καρποί φωτιστούν από τη ματιά του, όταν το αμπέλι και το κρασί πάρουν τους δρόμους της ερημιάς ή της ξενιτιάς τους, απομένει μια μοναδική αίσθηση πληρότητας, που μας βοηθά στο σημαντικό: να αποκτήσουμε βίο και πολιτεία», όπως σημειώνει ο αρχιτέκτων και λογοτέχνης Πάνος Θεοδωρίδης.

Η θητεία του Δημήτρη Ταλιάνη στην «Αμπελόεσσα γη» ξεκινά τον Αύγουστο του 1990 στην Χαλκιδική, φωτογραφίζοντας τον τρύγο στο Πόρτο Καρράς. Στη συνέχεια παρακολουθεί το όργωμα, τα κλαδέματα, το ξεβλάστωμα, το ξεφύλλισμα, και ξανά τον τρύγο. Ακολουθεί τους δρόμους του κρασιού σε βορρά και νότο, σε στεριά και σε νησιά.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται μια επιλογή φωτογραφιών από πολλές περιοχές και σε διάφορες φάσεις καλλιέργειας και συγκομιδής με έμφαση στον τρύγο.
Ένα μέρος του υλικού αυτού παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2008 στη Τεχνόπολη με τίτλο «Αμπελώνες». Η φωτογράφηση συνεχίζεται στους χώρους των οινοποιείων μέχρι να ολοκληρωθεί ο ευφρόσυνος αυτός κύκλος.

Έκθεση φωτογραφίας
Δημήτρης Ταλιάνης
«Αμπελόεσσα γη»
1-11 Μαρτίου 2012


Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 1η Μαρτίου 2012, ώρα 8 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 1 – 11 Μαρτίου 2012
Καθημερινές και Σάββατα: 13.00 – 22.00
Κυριακή: 19.00 – 22.00

Black Duck Multiplarte –Ντόρα Ρίζου
Cafe-Bar-Restaurant-Gallery
Χρήστου Λαδά 9α
210 3234760
www.blackduck.gr / info@blackduck.gr
-------------------------------------------
O Δημήτρης Tαλιάνης παρουσίασε το 1987 στην Aθήνα το πρώτο του λεύκωμα με τίτλο «Προσανατολισμοί στο Aιγαίο» σε ποίηση Oδυσσέα Eλύτη και λίγο αργότερα το «Σκουριά κι αρμύρα» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη. Aκολούθησαν περισσότερα από σαράντα φωτογρα­φικά λευκώματα με πρόσφατα τα «Επαγγέλματα που άντεξαν στο χρόνο» και «Πάσχα στην Κέρκυρα» (EκδόσειςTοπίο).

Oι φωτογραφίες του έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί σε ατομικές εκθέσεις: στα Δημήτρια (Θεσσαλονίκη), Πρέσπια (Αγ. Γερμανός), Υακίνθια (Ανώγεια), Τεχνόπολις (Γκάζι), Mουσείο Kυκλαδικής Tέχνης (Αθήνα), Mουσείο Aπολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Mουσείο Φυσικής Iστορίας Kρήτης, Kτήριο Σπίρερ Bόλου, Γαλλικό Iνστιτούτο Kέρκυρας, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Γκαλερί:“3”, Aργώ και Flocart στην Aθήνα, Iανός, Mύλος στη Θεσσαλονίκη, Aργώ στη Λευκωσία.

Ακόμη έχουν γίνει περισσότερες από τριακόσιες προβολές ηχοραμάτων (συνδυασμός φωτογραφίας με μουσική και λόγο) στην Eλλάδα (Θέατρο Hρώδου του Aττικού, Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, Bυζαντινό Mουσείο, Παλιά Bουλή) αλλά και στο εξωτερικό (Unesco στο Παρίσι, Kαθεδρικός Nαός Aγίας Tριάδος στη NέαYόρκη, Iνστιτούτο Dei Ciechi στο Mιλάνο, Πανεπιστήμια Γενεύης, Πέρθ και Harvard –έδρα Γ. Σεφέρη– στη Bοστώνη).


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails