Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ποιός ψηφίζει τελικά για τα Όσκαρ;

 
 
Ενώ ο Ζαν Ντουζαρντίν και η ομάδα του έχουν ξεκινήσει μια απίστευτη εκστρατεία στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ  για να προσελκύσουν ψηφοφόρους της Ακαδημίας Όσκαρ ένα μυστήριο πλανάται στην ατμόσφαιρα σχετικά με το ποιοί είναι τελικά οι ειδήμονες του αμερικανικού κινηματογράφου που ψηφίζουν για το ποιά ταινία θα πάρει το πολυπόθητο αγαλματίδιο.

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών που διοργανώνει τα Όσκαρ διέπεται σίγουρα από μία περίεργη αδιαφάνεια καθώς η μοναδική πληροφορία που γνωρίζει το κοινό σχετικά με τους ψηφοφόρους για τα βραβεία είναι πως ο αριθμός τους είναι μικρότερος από 6000 μέλη τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του Χόλιγουντ.

Πρόκειται για ένα σύστημα φατριών και ευνοιοκρατικών ιδιοτροπιών που «απαγορεύει», από τη μία, στον Γούντι Άλεν και τον Τζόρτζ Λούκαν να ψηφίσουν για τα Όσκαρ δίνοντας, από την άλλη,  αυτή τη δυνατότητα στην νεαρή Ντακότα Φάνινγκ η οποία στα 17 της μόλις χρόνια είναι πλέον ισόβιο μέλος της Ακαδημίας. Το ίδιο συμβαίνει και με ηθοποιούς όπως η Ντολόρες Χάρτ η οποία δραστηριοποιήθηκε στη δεκαετία του 1950 πριν επιλέξει να ζήσει την υπόλοιπη ζωή της ως μοναχή σε ένα μοναστήρι στη Βηθλεέμ την ίδια ώρα που εξακολουθεί να λαμβάνει τις ετήσιες υποψηφιότητες και να ψηφίζει για τα Όσκαρ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hollywood Reporter που διεξάγει σχετική έρευνα εκτιμάται ότι η μέση ηλικία του ατόμου που ψηφίζει για τα Όσκαρ είναι τα  58 έτη, επίπεδο αρκετά υψηλό που όπως εκτιμούν οι ειδικοί αποτελεί ένα εξαιρετικό κοινό για «Τον Καλλιτέχνη»  καθώς έχει ζήσει την Χρυσή Εποχή του Χόλυγουντ.

Αυτή την εβδομάδα η ομάδα του «Καλλιτέχνη» θα είναι στο φεστιβάλ της Σάντα Μπάρμπαρα για να γοητεύσει την παλιά γενιά του Χόλυγουντ η οποία ζει στο δικό της παράδεισο και αποφασίζει πλέον για τα Όσκαρ. Τον προηγούμενο μήνα μία άλλη όαση για τους «απόμαχους» του κινηματογράφου ήταν το φεστιβάλ του Πάλμ Σπρίνγκς.

Το ζήτημα εδώ είναι ποιός θα διερευνήσει πλήρως κάποια μέρα το εκλογικό σώμα των Όσκαρ. Η αποκάλυψη της πλήρους λίστας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενδεχόμενες πιέσεις, ωστόσο μία αναλυτική στατιστική καταγραφή θα ήταν τόσο εφικτή όσο και απαραίτητη.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails