Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Δεν φαντάζεστε τί σημαίνει η κατάληξη .tv στα url των site!

Στο ίντερνετ υπάρχουν διάφορα domain names, όπως για παράδειγμα τα, .gr, .eu, .uk, .us, .org, .net, .com, .xxx, .info.

Εκτός από τα πέντε τελευταία, τα υπόλοιπα παραπέμπουν σε καταλήξεις internet domain name της κάθε χώρας. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα είναι το .gr (Greece), για τη Μεγάλη Βρετανία το .uk (United Kingdom) και για την Κύπρο το .cy (Cyprus).

Τι είναι όμως το domain με την κατάληξη .tv;

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η κατάληξη σχετίζεται με ιστοσελίδες που έχουν σχέση με την τηλεόραση. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, τουλάχιστον έτσι όπως το έχει κάποιος στο μυαλό του…
Το .tv ανήκει σε ένα κράτος, (όπως το .gr που προαναφέραμε) και αυτό δεν είναι άλλο από το εξωτικό… Τουβαλού (Tuvalu).

Το Τουβαλού είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα και πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου, καθώς βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του Ειρηνικού Ωκεανού και η πιο κοντινή στεριά βρίσκεται 1050χλμ. βόρεια που είναι τα Νησιά Φίτζι.

Έχει έκταση 26 μόλις τετραγωνικά χιλιόμετρα (λίγο πιο μεγάλο από τα… Αντικύθηρα) και όπως είναι φυσικό, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πηγές εσόδων για το κράτος.

Η κυβέρνηση της μικρής χώρας σκέφτηκε κάτι πρωτότυπο για τα ιντερνετικά δεδομένα, με σκοπό φυσικά, να βάλει λεφτά στα ταμεία του κράτους.

Το 2000 το Τουβαλού παραχώρησε για 12 χρόνια (μέχρι το 2012) σε εταιρεία που ασχολείται με τις διευθύνσεις του διαδικτύου το δικαίωμα να χρησιμοποιεί αποκλειστικά το domain name .tv της χώρας. Μέσα από αυτή τη συμφωνία, μπήκαν στα ταμεία του Τουβαλού 50 εκατ. δολάρια.

Έξυπνη η κίνηση της κυβέρνησης καθώς όπως σωστά υπέθεσαν, η κατάληξη .tv θα ήταν (και είναι όπως φάνηκε) ελκυστική ειδικά σε επιχειρήσεις που σχετίζονταν με το χώρο της τηλεόρασης, (κάπου εδώ λοιπόν κολλάει ο συσχετισμός και οι υποθέσεις με την τηλεόραση), ειδικά τώρα που με την εξάπλωση του διαδικτύου, λιγοστεύουν τα donaim με κατάληξη .com.

Με την 12χρονη συμφωνία να έχει ήδη λήξει, το Τουβαλού ψάχνει ακόμα να πουλήσει ακριβά το… domain του καθώς το 2000 που παραχώρησε τα δικαιώματα, το ίντερνετ δεν είχε καμιά σχέση, με αυτό που είναι σήμερα.

Και για την ιστορία… του Τουβαλού είναι αυτό…

800_tuvalu_aerial_ap_111014 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails