Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ο Τσόρτσιλ φοβόταν ότι η Γαλλία θα κήρυττε πόλεμο στη Βρετανία!

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ φοβόταν ότι η Γαλλία θα κήρυττε τον πόλεμο στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1940, σύμφωνα με ένα τηλεγράφημά του που είχε σταλεί στους διοικητές των βρετανικών αποικιών και το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία την Κυριακή κοντά στο Λονδίνο.Το τηλεγράφημα με ημερομηνία 4 Ιουλίου 1940, απεστάλη από τον Τσόρτσιλ μετά την έναρξη μιας από τις πλέον φονικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Βρετανοί κατά του γαλλικού στόλου στο λιμάνι Μερς ελ Κεμπίρ στη βόρειο - δυτική Αλγερία, τον Ιούλιο του 1940. Σε αυτό το τηλεγράφημα με την επισήμανση «απόρρητο» του οποίου οι Τάιμς του Λονδίνου δημοσίευσαν ένα αντίγραφο, ο Τσόρτσιλ δικαιολογεί την επίθεση κατά του γαλλικού στόλου και εκφράζει τον φόβο του ότι η Γαλλία μπορεί να κηρύξει τον πόλεμο στη Βρετανία.
 
«Το πρωί της 3 Ιουλίου οι βρετανικές ναυτικές δυνάμεις πήραν θέσεις έξω από Οράν ( κοντά στο λιμάνι Μερς ελ Κεμπίρ) και ζήτησαν από τις γαλλικές ναυτικές αρχές να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι ο μεγάλος αριθμός των γαλλικών ναυτικών μονάδων που ήταν στο λιμάνι, δεν θα πέσουν στα χέρια των Γερμανών» αναφέρεται στο τηλεγράφημα.
«Οι Γάλλοι αρνήθηκαν να λάβουν μέτρα. Ως αποτέλεσμα αυτού οι βρετανικές δυνάμεις ανέλαβαν δράση με σημαντικές απώλειες στη γαλλική πλευρά . Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες, αλλά πρέπει να ληφθεί κάθε προσπάθεια εάν η Γαλλία κηρύξει τον πόλεμο εναντίον μας», καταλήγει ο Τσόρτσιλ στο τηλεγράφημα του.

Από την βρετανική επίθεση υπήρξαν 1.297 νεκροί ή αγνοούμενοι και 354 τραυματίες, όλοι από την πλευρά των Γάλλων ενώ βυθίστηκαν πολλά γαλλικά πλοία .

Το τηλεγράφημα πωλήθηκε την Κυριακή έναντι 1.900 ευρώ ( 2.500 δολάρια ), ενώ είχε εκτιμηθεί στο πολύ χαμηλό ποσό ανάμεσα στα 180 και 240 ευρώ ( μεταξύ 240 και 320 δολάρια ). Ο νέος κάτοχος του ιστορικού τηλεγραφήματος είναι φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Αγγλίας , ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών , χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails