Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Κηδεύτηκε η ηθοποιός Αντιγόνη Βαλάκου!

http://www.tlife.gr/files/Image/NEWS/2013/NOEMVRIOS/12-11/valakou.jpg
Μία από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου, η Αντιγόνη Βαλάκου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 15:30 από το κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η σπουδαία θεατρίνα υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το σανίδι σε μια καλλιτεχνική πορεία, που μετρά μόνο επιτυχίες και τιμητικές διακρίσεις.

Σεμνή, αξιοπρεπής, με τεράστιο ρεπερτόριο, που καλύπτει 60 χρόνια πορείας στο ελληνικό θέατρο, η Αντιγόνη Βαλάκου «έσβησε» στον Ευαγγελισμό που νοσηλευόταν εδώ και μια εβδομάδα.

Ανάμεσα στις σπουδαιότερες ερμηνείες της ήταν αυτή της Οφηλίας στον'Αμλετ το 1955, της 'Αννας Φρανκ που έγραψε ιστορία και της χάρισε το 1957 το θεατρικό έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη», της Ηλέκτρας σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου που ανέβηκε το 1972 και έκλεψε τις εντυπώσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με πιο πρόσφατες την Ρόουζ στο ομώνυμο έργο του Μάρτιν Σέρμαν (2000) και την θρυλική Μαντάμ Φλο που υποδύθηκε στο Αγγέλων Βήμα (2011) υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Καραμίχου κι αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της.

Γεννημένη στην Καβάλα το 1930, η Αντιγόνη Βαλάκου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα σε ηλικία 16 ετών.

Το πάθος της για την υποκριτική ήταν τόσο μεγάλο που κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων τάξεων του εξατάξιου Γυμνασίου, φοίτησε παράλληλα και στο «Θεατρικό Σπουδαστήριο» του Βασίλη Ρώτα. Ταυτόχρονα εμφανίζεται στη σκηνή με το θίασο του «Ρεαλιστικού Θεάτρου» του Αιμίλιου Βεάκη (1946) στο έργο Νυφιάτικο τραγούδι του Νότη Περγιάλη ως Τριανταφυλλιά.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το θίασο της Κατερίνας και αργότερα με το θίασο Μανωλίδου-Αρώνη-Χατζίσκου (1951 - 1952) όπου και διακρίθηκε ως "ενζενί".

Τα επόμενα χρόνια προσλήφθηκε από το Εθνικό Θέατρο στο οποίο και υποδύθηκε πρωτεύοντες ρόλους στο Χειμωνιάτικο παραμύθι του Σαίξπηρ, στοΔρόμο του ποταμού του Μόργκαν, στο 'Ανθρωπος του διαβόλου του Μπέρναρντ Σο και στην Κολόμπ του Ανούιγ.

Το 1955, συνεργαζόμενη με το Θέατρο Εθνικού Κήπου, υποδύθηκε την Οφηλία στον 'Αμλετ του Σαίξπηρ.

Επανεμφανιζόμενη στο Εθνικό Θέατρο συνέχισε τις θεατρικές της επιτυχίες ως Μαίρη Ουόρεν στη Δοκιμασία του 'Αρθουρ Μίλερ, ως Ντορίντα σταΣτρατηγήματα εραστών και ως Ισμήνη στην Αντιγόνη του Σοφοκλή (1956). Από το φθινόπωρο του ίδιου έτους υπήρξε πρωταγωνίστρια στο θίασο του Κώστα Μουσούρη, διακρινόμενη ως "'Αννα Φρανκ" στο ομώνυμο έργο.

Συνεργάστηκε ακόμη με το ΚΘΒΕ και με πολλούς ιδιωτικούς θιάσους. Το 1958, συγκρότησε και δικό της θίασο.

Από το 1953 έλαβε μέρος και σε πολλές ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες όπως : Οι Ουρανοί Είναι Δικοί Μας του Ντίνου Δημόπουλου, Γκόλφω του Ορέστη Λάσκου, Το Αμαξάκι του Ντίνου Δημόπουλου, Χαμένα Όνειρα του Αλέκου Σακελλάριου κα.

Παράλληλα εργαζόταν στο ραδιόφωνο και αργότερα στην τηλεόραση συνήθως σε μεταφορές θεατρικών έργων στη μικρή οθόνη.

Ανακοινώσεις για τον θάνατο της Αντιγόνης Βαλάκου εξέδωσαν το Εθνικό Θέατρο καθώς και το ΔΗΠΕΘΕ της Καβάλας.

Εθνικό Θέατρο

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε το θάνατο της μεγάλης πρωταγωνίστριας Αντιγόνης Βαλάκου, που για πολλά χρόνια λάμπρυνε τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Η Αντιγόνη Βαλάκου, ηθοποιός με ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία, σπάνια ευαισθησία και ανανεωτικό υποκριτικό ύφος, πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 40 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, σε ένα διάστημα από το 1952, όταν πρωτοεμφανίστηκε ως Περντίτα στο «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ έως τον τελευταίο θρίαμβό της το 2007 στο ρόλο της Μάνας Κουράγιο, στο ομώνυμο έργο του Μπρεχτ. Έπαιξε σημαντικούς ρόλους του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, ξεδιπλώνοντας την υποκριτική της δεινότητα από την αρχαία ελληνική τραγωδία έως το σύγχρονο ελληνικό και ξένο δράμα.

Εκτός από την συστηματική παρουσία της στις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, η Αντιγόνη Βαλάκου δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου για δύο δεκαετίες, μεταφέροντας τις γνώσεις και το ήθος της στους αγαπημένους μαθητές της.
  
Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια τους προς την οικογένεια και τους οικείους της.

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Η πόλη της Καβάλας αποχαιρετά σήμερα την Αντιγόνη Βαλάκου, μία από τις κορυφαίες ελληνίδες ηθοποιούς, μία εξαιρετική εκπρόσωπο της δραματικής σκηνής που γεννήθηκε στην πόλη μας και τη λάμπρυνε μέσα από τη σεμνή αλλά τόσο φωτεινή και πλούσια πορεία της στο ελληνικό θέατρο.

Οι λέξεις είναι φτωχές να συμπυκνώσουν και να απαριθμήσουν τις αξέχαστες κορυφαίες ερμηνείες της, τις συνεργασίες της, το ανεξάντλητο ρεπερτόριο ρόλων που με τόσο πάθος και ζηλευτό ταλέντο υποδύθηκε, το ήθος και την ευγένειά της.

Η θεατρική οικογένεια πενθεί σήμερα για το θάνατο της Αντιγόνης Βαλάκου, η Καβάλα ωστόσο θα τη θυμάται και θα την τιμά πάντα με τον θεατρικό παλμό της πόλης να χτυπά αδιάκοπα στο μοναδικό θέατρό της που φέρει από το 2006 προς τιμή της το όνομά της.

Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους της.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, οι εργαζόμενοι και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.


Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού, Αντιγόνης Βαλάκου, εξέφρασαν τα κόμματα

«Την προσφορά της Αντιγόνης Βαλάκου στο ελληνικό θέατρο μπορεί να την εκτιμήσει ακόμα και κάποιος που είχε την τύχη να δει μία και μόνη θεατρική της παράσταση. Σεμνή και ουσιαστική, πραγματική καλλιτέχνης, τίμησε την τέχνη της όσο λίγοι. Οι ακροατές των μεταφορών θεατρικών έργων στο ραδιόφωνο δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη μαγική της φωνή. Καλό της ταξίδι» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

«Έφυγε μια μεγάλη κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου. Μια σπουδαία ηθοποιός που υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια την τέχνη, σε μια καλλιτεχνική πορεία γεμάτη επιτυχίες και τιμητικές διακρίσεις. Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη» ανέφερε το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Η σπουδαία ηθοποιός Αντιγόνη Βαλάκου προσέφερε για πολλές δεκαετίες στο θέατρο και στον κινηματογράφο, ενώ σημαντική επίσης υπήρξε η παρουσία της στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Διδάχτηκε την υποκριτική στο "Θεατρικό Σπουδαστήριο" του Βασίλη Ρώτα και ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ αλλά και σε ιδιωτικούς θιάσους, συνεργαζόμενη με πολλούς από τους πλέον σημαντικούς έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς, και κατακτώντας τιμητικές διακρίσεις αλλά και την αγάπη και την εκτίμηση των ομότεχνων της, των κριτικών και του κοινού. Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο της Αντιγόνης Βαλάκου και εύχεται συλλυπητήρια στους οικείους της».

«Το ελληνικό θέατρο έχασε μια σπουδαία, σεμνή και με ευγενική παρουσία ηθοποιό», επισημαίνει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον θάνατο της Αντιγόνης Βαλάκου, εκφράζοντας και συλλυπητήρια στους οικείους της. «Η Αντιγόνη Βαλάκου, βραβευμένη με το βραβείο Μαρίκας Κοτοπούλη (1958) διέγραψε μια σημαντική διαδρομή στο καλλιτεχνικό στερέωμα για πάνω από 60 χρόνια, αφήνοντας ανεξίτηλα το ίχνος της στην ιστορία του θεάτρου, με σπουδαίες ερμηνείες στο ενεργητικό της κυρίως στο Εθνικό Θέατρο, ενώ συνεργάστηκε τόσο με το ΚΘΒΕ όσο και με ιδιωτικούς θιάσους» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού τωνΑνεξάρτητων Ελλήνων, Σταυρούλα Ξουλίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο της Αντιγόνης Βαλάκου: «Μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου έφυγε από κοντά μας, γεμίζοντας με θλίψη τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού και όχι μόνο. [...] Με συνέπεια, ήθος και αξιοπρέπεια χαρακτηρίζεται όχι μόνο το πέρασμά της από το σανίδι, αλλά και ολόκληρη η ζωή της που θα μείνει ανεξάλειπτη στο πέρασμα των χρόνων».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails