Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Το αρχαιοελληνικό γυμνό σοκάρει το Κατάρ!

Στις 28 Μαρτίου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρελθόν – Παρόν» στην Ντόχα του Κατάρ, όπου η Ελλάδα έστειλε μεταξύ άλλων αγαλμάτων και τρία γυμνά, ανάμεσα στα οποία ήταν του νεαρού αθλητή από την Ελευσίνα και του Κούρου του Πτώου.

Η γύμνια, όμως, των αγαλμάτων φαίνεται να προκάλεσε το κοινό αίσθημα των Καταριανών οι οποίοι κατά τα εγκαίνια κάλυψαν με θολά παραπετάσματα τα συγκεκριμένα έργα. Το υπουργείο Πολιτισμού αντέδρασε ζητώντας να επιστραφούν τα αγάλματα στην Ελλάδα, όπως και έγινε.

Η Ελλάδα συμμετείχε στην έκθεση με περισσότερα από 573 εκθέματα, όπως πληροφορεί το tvxs.gr το Υπουργείο Πολιτισμού, τα 100 εκ των οποίων προέρχονται από ανασκαφές της τελευταίας δεκαετίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός, Κώστας Τζαβάρας, είχε σημειώσει κατά την συνέντευξη τύπου της έκθεσης ότι οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να «περιηγηθούν στην ιστορία της Ολυμπίας από τη μυθική εποχή που ο Ηρακλής οργάνωσε τον πρώτο ολυμπιακό αγώνα δρόμου και έστεψε το νικητή με τον κότινο, ως τις μέρες μας», τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πληρέστερη παρουσίαση της Ολυμπίας μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Ο διευθυντής του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ, δρ. Κρίστιαν Γουάκερ, χαρακτήρισε την έκθεση ένα ταξίδι στο χρόνο και σε διαφορετικές χώρες και πρόσθεσε ότι η έκθεση είναι το όχημα για να διαδοθούν οι αξίες του ολυμπισμού.

Παρόλα αυτά τα τρία γυμνά αγάλματα εμφανίστηκαν πίσω από ειδικά παραπετάσματα για να μην προσβάλλουν τα ήθη του Κατάρ, δεδομένου ότι και γυναίκες θα επισκέπτονταν το μουσείο. Η αρχική πρόταση των διοργανωτών ήταν να φορεθούν στα αγάλματα μαύρα πέπλα.

Σε κάθε περίπτωση, «μόλις ο Υπουργός πληροφορήθηκε τον τρόπο έκθεσης των έργων αντέδρασε αμέσως δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να εκτίθενται έτσι, και ζήτησε τα συγκεκριμένα αγάλματα να επιστρέψουν στην Ελλάδα», δηλώνουν στο tvxs.gr από το Υπουργείο Πολιτισμού, προσθέτοντας μάλιστα ότι τα εκθέματα έφτασαν πίσω μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails