Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ απεβίωσε εχθές Δευτέρα, το
πρωί σε ηλικία 87 ετών έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, όπως
ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Τίμοθι Μπελ.
«Με μεγάλη θλίψη ο Μαρκ και η Κάρολ Θάτσερ ανακοινώνουν ότι η μητέρα τους, η Βαρόνη Θάτσερ, απεβίωσε μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο (που υπέστη) το πρωί», είπε ο εκπρόσωπός της λόρδος Μπελ.
Τα δύο παιδιά της συντηρητικής πρωθυπουργού αναμένεται να κάνουν αργότερα εκτενέστερη δήλωση προς τον Τύπο.
Η πρώην ηγέτις των Συντηρητικών, που είχε αποκτήσει το προσωνύμιο Σιδηρά Κυρία κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν η πρώτη γυναίκα η οποία αναδείχθηκε πρωθυπουργός στη Βρετανία και υπήρξε επίσης η μόνη πολιτικός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που μπόρεσε να κερδίσει τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1979 ως το 1990, μετά τις αρχές του 19ου αιώνα.
Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι διακόπτει την περιοδεία που είχε αρχίσει σε χώρες της ΕΕ νωρίτερα σήμερα και επιστρέφει, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Χάσαμε μια μεγάλη ηγέτιδα, μια σπουδαία πρωθυπουργό, μια σημαντική Βρετανίδα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κάμερον, υπογραμμίζοντας την «μεγάλη θλίψη» του.
Η βασίλισσα είναι επίσης «θλιμμένη που πληροφορήθηκε αυτήν την είδηση», ανέφερε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ σε δική του ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι πρόκειται να στείλει ένα «συλλυπητήριο μήνυμα» στην οικογένεια της Θάτσερ.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, που έπασχε από Αλτσχάιμερ και ήταν σωματικά πολύ εξασθενημένη, παρέμενε έξω από τα φώτα της δημοσιότητας από το 2002, και παρέμενε υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση αφού είχε υποστεί σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων. Είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο τον Δεκέμβριο για την αφαίρεση ενός όγκου, επέμβαση «ήσσονος» σημασίας σύμφωνα με το περιβάλλον της.
Η Θάτσερ, κόρη παντοπώλη και άνθρωπος με ακατάβλητη αποφασιστικότητα, αγαπήθηκε και μισήθηκε από τους Βρετανούς. Κατά την διάρκεια της θητείας της, συνέτριψε τα συνδικάτα και ιδιωτικοποίησε μεγάλο μέρος της βρετανικής βιομηχανίας και οικονομίας. Υπήρξε πρέσβειρα του οικονομικού φιλελευθερισμού, του κοινωνικού συντηρητισμού, της ιδέας του μεγαλείου της Βρετανίας. Οι πεποιθήσεις της Μάργκαρετ Χίλντα Ρόμπερτς, που γεννήθηκε την 13η Οκτωβρίου 1925 στο Γκράνθαμ, διαμορφώθηκαν από την αυστηρή της εκπαίδευση από έναν μεθοδιστή ιερέα.
Η Θάτσερ, εντάχθηκε στους Συντηρητικούς μετά τον γάμο της το 1951, μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1959, αφού εξελέγη στο Φίντσλεϊ, βόρεια του Λονδίνου. Από το 1970 ως το 1974, υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας. Το 1975, αναδείχθηκε επικεφαλής των Τόρις και τέσσερα χρόνια αργότερα, έγινε πρωθυπουργός.
Ο «θατσερισμός» έγινε δημοφιλής, καθώς η πρωθυπουργός προσπαθούσε να αποκαταστήσει το κύρος της άλλοτε αυτοκρατορίας, κάτι στο οποίο συνέβαλε η ανακατάληψη των νήσων Φόκλαντ, που στην Αργεντινή είναι γνωστά ως Μαλβίνες. Η Θάτσερ, που είχε στενές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν αλλά και με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου.
Η Θάτσερ ήταν μια «μεγάλη πολιτική προσωπικότητα» η οποία «θα μείνει στην ιστορία», δήλωσε σήμερα ο Γκορμπατσόφ.
Με στρατιωτικές τιμές αρχηγού κράτους, η κηδεία της Θάτσερ
Επίσημη κηδεία με στρατιωτικές τιμές αρχηγού κράτους θα γίνει για την Μάργκαρετ Θάτσερ. Ωστόσο η τελετή της κηδείας της πρώην πρωθυπουργού δεν θα είναι καθ' ολοκληρία οργανωμένη από το κράτος, όπως είχε ζητήσει η οικογένειά της.
Η τελετή θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Δεν ορίστηκε η ημερομηνία. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα εντός των επόμενων ημερών.
«Ένα ευρύ και διαφορετικό φάσμα ανθρώπων και οργανώσεων που συνδεόταν με την βαρόνη Θάτσερ θα προσκληθεί», επισήμανε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού —και ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος, στο οποίο ανήκε η εκλιπούσα— σε μια σύντομη ανακοίνωσή του.
«Την επιμνημόσυνη τελετή θα ακολουθήσει μια ιδιωτική τελετή καύσης. Όλες οι διευθετήσεις γίνονται με βάση τις επιθυμίες της οικογένειας» της Θάτσερ, προστέθηκε στο κείμενο της ανακοίνωσης του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
Το βιογραφικό της "Σιδηράς Κυρίας"
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας που πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών, θα παραμείνει στη μνήμη των Βρετανών ως η "Σιδηρά Κυρία" που αναδιοργάνωσε τη χώρα ακολουθώντας μια αδιάλλακτη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική και αποκαθιστώντας το διεθνές κύρος του Λονδίνου.
Η κατηγορηματική άρνησή της να συμβιβάσει τις αρχές της, τον κοινωνικό συντηρητισμό, τον οικονομικό φιλελευθερισμό, την ιδέα του μεγαλείου της πατρίδας της, τηρήθηκε απαρέγκλιτα κατά τα 11 χρόνια που παρέμεινε στην πρωθυπουργία της χώρας, από το 1979 έως το 1990.
Οι πεποιθήσεις της αυτές προέρχονταν πιθανότατα από την αυστηρή ανατροφή της από το μεθοδιστή πατέρα της.
Η Μάργκαρετ Χίλντα Ρόμπερτς μετέπειτα βαρόνη του Κέστεβεν γεννήθηκε στο Γκράνταμ της Κεντρικής Αγγλίας στις 13 Οκτωβρίου 1925. Σπούδασε στο Κολέγιο Σόμερβιλ της Οξφόρδης και αρχικά έκανε έρευνες στον τομέα της χημείας. Όμως μετά τον γάμο της με τον Ντένις Θάτσερ, το 1951, ασχολήθηκε με τη δικηγορία και εντάχθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα.
Το 1959 εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων και το 1961 ανέλαβε κοινοβουλευτική γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στην κυβέρνηση του Έντουαρντ Χιθ (1970-4) ήταν υφυπουργός Παιδείας και Επιστημών ενώ το 1975 αναλαμβάνει την αρχηγία των Συντηρητικών. Τέσσερα χρόνια αργότερα πετυχαίνει σαρωτική νίκη επί των Εργατικών και γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, αξίωμα που θα διατηρήσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 1990 αφού κέρδισε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, στο 1983 και το 1987.
Μια νέα λέξη, ο "θατσερισμός" μπαίνει τη δεκαετία του '80 στο λεξιλόγιο των Βρετανών. Για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας που είχε καταστήσει τη Βρετανία τον "ασθενή της Ευρώπης", προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις με κάθε κόστος, μειώνει τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες και φιμώνει τα συνδικάτα. Όχι χωρίς τίμημα: οι άνεργοι ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ενώ η απεργία των ανθρακωρύχων, στις αρχές της δεκαετίας του '80, προσκρούει στην αδιαλλαξία της.
Ταυτόχρονα, επιχειρεί να αποκαταστήσει το κύρος της πάλαι ποτέ βρετανικής αυτοκρατορίας. Σε αυτό συμβάλλει σημαντικά η επιτυχημένη εκστρατεία για την ανακατάληψη των νησιών Φόκλαντ, το 1982. Διατηρεί στενές σχέσεις με τους προέδρους των ΗΠΑ και της πρώην ΕΣΣΔ, Ρόναλντ Ρίγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Η αδιαλλαξία της τελικά στρέφεται εναντίον της: Η απόρριψη του λεγόμενου "κεφαλικού φόρου" τον οποίο δεν κατάφερε να επιβάλει, σήμανε το τέλος της. Καθώς την αμφισβητούσαν πλέον ανοιχτά μέσα στο ίδιο της το κόμμα, παραιτείται, με δάκρυα στα μάτια, τον Νοέμβριο του 1990 και αποσύρεται στην σικ συνοικία Μπελγκράβια του Λονδίνου για να γράψει τα απομνημονεύματά της που εκδόθηκαν το 1993 με τον τίτλο "Τα χρόνια της Ντάουνινγκ Στριτ". Το 1992 οι Συντηρητικοί, με αρχηγό πλέον των Τζον Μέιτζορ, κέρδισαν και πάλι τις εκλογές, όμως η Θάτσερ δεν εξελέγη. Της απονεμήθηκε όμως ο τίτλος της βαρόνης του Κέστεβεν, που της εξασφάλιζε μια θέση στη Βουλή των Λόρδων.
Το 2002 η "Σιδηρά Κυρία" ανακοινώνει ότι αποσύρεται οριστικά από τη δημόσια ζωή και δεν θα εκφωνήσει πλέον καμία ομιλία γιατί η υγεία της έχει πληγεί από τα αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια που υπέστη. Τον επόμενο χρόνο, μένει χήρα καθώς ο "αφανής" σύζυγος της πέθανε σε ηλικία 88 ετών, γεγονός που την επηρέασε βαθύτατα, σε συνδυασμό και με τις δικαστικές διαμάχες που είχε αργότερα ο γιος της, Μαρκ Θάτσερ, ο οποίος κατηγορήθηκε για συνωμοσία με σκοπό την οργάνωση πραξικοπήματος στην Ισημερινή Γουινέα.
Τον Δεκέμβριο του 2005, δύο μήνες αφότου γιόρτασε τα 80ά γενέθλιά της με δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου παρουσία και της βασίλισσας Ελισάβετ, εισήχθη σε νοσοκομείο για νοσηλεία. Η κόρη της, Κάρολ Θάτσερ, αποκάλυψε το 2008 ότι η Μάργκαρετ έπασχε από άνοια και μερικές φορές ξεχνούσε ότι ο σύζυγός της είχε πεθάνει από χρόνια.
Στα τέλη του 2012 εισήχθη και πάλι σε νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε επέμβαση για όγκο στην κύστη και βρισκόταν ακόμη στην ανάρρωση μέχρι σήμερα το πρωί που έσβησε ήσυχα, μετά από ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.
Φόρο τιμής στη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ αποτίουν οι ξένοι ηγέτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέτισε σήμερα φόρο τιμής στη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ, εκτιμώντας ότι η πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν "πραγματική φίλη" των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Με το θάνατο της βαρόνης Μάργκαρετ Θάτσερ, ο κόσμος χάνει έναν από τους μεγάλους υπέρμαχους της ελευθερίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν μια αληθινή φίλη", ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, τιμώντας την δέσμευση της πρώην πρωθυπουργού στην αμερικανοβρετανική συμμαχία—γνωστή και ως "ειδική σχέση".
Στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξήρε τη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ, χαρακτηρίζοντάς την "εξαιρετική ηγέτιδα της εποχής μας".
"Έμαθα με θλίψη το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Πρωθυπουργός επί πολλά χρόνια, σημάδεψε τη σύγχρονη Βρετανία όπως λίγοι το έχουν κάνει πριν ή μετά από αυτήν. Ήταν μια εξαιρετική ηγέτις της εποχής μας", τονίζει η Μέρκελ σε ανακοίνωσή της.
Στο Παρίσι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέτισε και εκείνος φόρο τιμής στη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ, υπογραμμίζοντας ότι η σχέση της με τη Γαλλία ήταν "πάντα ειλικρινής και έντιμη".
"Καθ' όλη τη δημόσια ζωή της, με τις συντηρητικές της πεποιθήσεις τις οποίες στήριζε απολύτως, έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για την ακτινοβολία του Ηνωμένου Βασιλείου και την υπεράσπιση των συμφερόντων του", σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του, χαιρετίζοντας επίσης την "αποφασιστική της ώθηση" για την κατασκευή της σήραγγας της Μάγχης.
Στη Μαδρίτη ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι χαιρέτισε την "ακλόνητη δέσμευσή της για την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου καθώς και τη σθεναρή αποφασιστικότητά της για μεταρρυθμίσεις που αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για τις σημερινές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις" οι οποίες όπως "η Μάργκαρετ Θάτσερ στη δεκαετία του '80, αντιμετωπίζουν πολύπλοκες προκλήσεις που απαιτούν μεγάλες δόσεις φιλοδοξίας και πολιτικού θάρρους".
Από το Τελ Αβίβ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Θάτσερ "ήταν μια πραγματικά μεγάλη ηγέτις, μια γυναίκα με αρχές, αποφασιστικότητα, πεποιθήσεις, δύναμη, μια γυναίκα με μεγαλείο. Ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια του Ισραήλ και του Εβραϊκού λαού. Ενέπνευσε μια γενιά πολιτικών ηγετών".
Στο Γιοχάνεσμπουργκ, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το κυβερνών κόμμα στη Νότια Αφρική, δήλωσε για την Μάργκαρετ Θάτσερ: "Απέτυχε να αναγνωρίσει το ANC ως νόμιμο κόμμα για να κυβερνήσει (τη Νότια Αφρική), αλλά δεν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τον βρετανικό λαό για το θέμα αυτό, όμως πολύ νερό κύλησε κάτω από τις γέφυρες από τότε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ANC Κιθ Χόζα, τόνισε όμως ότι ήταν "μια εξαιρετική ηγέτης".
Πηγή
«Με μεγάλη θλίψη ο Μαρκ και η Κάρολ Θάτσερ ανακοινώνουν ότι η μητέρα τους, η Βαρόνη Θάτσερ, απεβίωσε μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο (που υπέστη) το πρωί», είπε ο εκπρόσωπός της λόρδος Μπελ.
Τα δύο παιδιά της συντηρητικής πρωθυπουργού αναμένεται να κάνουν αργότερα εκτενέστερη δήλωση προς τον Τύπο.
Η πρώην ηγέτις των Συντηρητικών, που είχε αποκτήσει το προσωνύμιο Σιδηρά Κυρία κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν η πρώτη γυναίκα η οποία αναδείχθηκε πρωθυπουργός στη Βρετανία και υπήρξε επίσης η μόνη πολιτικός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που μπόρεσε να κερδίσει τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1979 ως το 1990, μετά τις αρχές του 19ου αιώνα.
Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι διακόπτει την περιοδεία που είχε αρχίσει σε χώρες της ΕΕ νωρίτερα σήμερα και επιστρέφει, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Χάσαμε μια μεγάλη ηγέτιδα, μια σπουδαία πρωθυπουργό, μια σημαντική Βρετανίδα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κάμερον, υπογραμμίζοντας την «μεγάλη θλίψη» του.
Η βασίλισσα είναι επίσης «θλιμμένη που πληροφορήθηκε αυτήν την είδηση», ανέφερε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ σε δική του ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι πρόκειται να στείλει ένα «συλλυπητήριο μήνυμα» στην οικογένεια της Θάτσερ.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, που έπασχε από Αλτσχάιμερ και ήταν σωματικά πολύ εξασθενημένη, παρέμενε έξω από τα φώτα της δημοσιότητας από το 2002, και παρέμενε υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση αφού είχε υποστεί σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων. Είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο τον Δεκέμβριο για την αφαίρεση ενός όγκου, επέμβαση «ήσσονος» σημασίας σύμφωνα με το περιβάλλον της.
Η Θάτσερ, κόρη παντοπώλη και άνθρωπος με ακατάβλητη αποφασιστικότητα, αγαπήθηκε και μισήθηκε από τους Βρετανούς. Κατά την διάρκεια της θητείας της, συνέτριψε τα συνδικάτα και ιδιωτικοποίησε μεγάλο μέρος της βρετανικής βιομηχανίας και οικονομίας. Υπήρξε πρέσβειρα του οικονομικού φιλελευθερισμού, του κοινωνικού συντηρητισμού, της ιδέας του μεγαλείου της Βρετανίας. Οι πεποιθήσεις της Μάργκαρετ Χίλντα Ρόμπερτς, που γεννήθηκε την 13η Οκτωβρίου 1925 στο Γκράνθαμ, διαμορφώθηκαν από την αυστηρή της εκπαίδευση από έναν μεθοδιστή ιερέα.
Η Θάτσερ, εντάχθηκε στους Συντηρητικούς μετά τον γάμο της το 1951, μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1959, αφού εξελέγη στο Φίντσλεϊ, βόρεια του Λονδίνου. Από το 1970 ως το 1974, υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας. Το 1975, αναδείχθηκε επικεφαλής των Τόρις και τέσσερα χρόνια αργότερα, έγινε πρωθυπουργός.
Ο «θατσερισμός» έγινε δημοφιλής, καθώς η πρωθυπουργός προσπαθούσε να αποκαταστήσει το κύρος της άλλοτε αυτοκρατορίας, κάτι στο οποίο συνέβαλε η ανακατάληψη των νήσων Φόκλαντ, που στην Αργεντινή είναι γνωστά ως Μαλβίνες. Η Θάτσερ, που είχε στενές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν αλλά και με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου.
Η Θάτσερ ήταν μια «μεγάλη πολιτική προσωπικότητα» η οποία «θα μείνει στην ιστορία», δήλωσε σήμερα ο Γκορμπατσόφ.
Με στρατιωτικές τιμές αρχηγού κράτους, η κηδεία της Θάτσερ
Επίσημη κηδεία με στρατιωτικές τιμές αρχηγού κράτους θα γίνει για την Μάργκαρετ Θάτσερ. Ωστόσο η τελετή της κηδείας της πρώην πρωθυπουργού δεν θα είναι καθ' ολοκληρία οργανωμένη από το κράτος, όπως είχε ζητήσει η οικογένειά της.
Η τελετή θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Δεν ορίστηκε η ημερομηνία. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα εντός των επόμενων ημερών.
«Ένα ευρύ και διαφορετικό φάσμα ανθρώπων και οργανώσεων που συνδεόταν με την βαρόνη Θάτσερ θα προσκληθεί», επισήμανε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού —και ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος, στο οποίο ανήκε η εκλιπούσα— σε μια σύντομη ανακοίνωσή του.
«Την επιμνημόσυνη τελετή θα ακολουθήσει μια ιδιωτική τελετή καύσης. Όλες οι διευθετήσεις γίνονται με βάση τις επιθυμίες της οικογένειας» της Θάτσερ, προστέθηκε στο κείμενο της ανακοίνωσης του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
Το βιογραφικό της "Σιδηράς Κυρίας"
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας που πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών, θα παραμείνει στη μνήμη των Βρετανών ως η "Σιδηρά Κυρία" που αναδιοργάνωσε τη χώρα ακολουθώντας μια αδιάλλακτη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική και αποκαθιστώντας το διεθνές κύρος του Λονδίνου.
Η κατηγορηματική άρνησή της να συμβιβάσει τις αρχές της, τον κοινωνικό συντηρητισμό, τον οικονομικό φιλελευθερισμό, την ιδέα του μεγαλείου της πατρίδας της, τηρήθηκε απαρέγκλιτα κατά τα 11 χρόνια που παρέμεινε στην πρωθυπουργία της χώρας, από το 1979 έως το 1990.
Οι πεποιθήσεις της αυτές προέρχονταν πιθανότατα από την αυστηρή ανατροφή της από το μεθοδιστή πατέρα της.
Η Μάργκαρετ Χίλντα Ρόμπερτς μετέπειτα βαρόνη του Κέστεβεν γεννήθηκε στο Γκράνταμ της Κεντρικής Αγγλίας στις 13 Οκτωβρίου 1925. Σπούδασε στο Κολέγιο Σόμερβιλ της Οξφόρδης και αρχικά έκανε έρευνες στον τομέα της χημείας. Όμως μετά τον γάμο της με τον Ντένις Θάτσερ, το 1951, ασχολήθηκε με τη δικηγορία και εντάχθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα.
Το 1959 εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων και το 1961 ανέλαβε κοινοβουλευτική γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στην κυβέρνηση του Έντουαρντ Χιθ (1970-4) ήταν υφυπουργός Παιδείας και Επιστημών ενώ το 1975 αναλαμβάνει την αρχηγία των Συντηρητικών. Τέσσερα χρόνια αργότερα πετυχαίνει σαρωτική νίκη επί των Εργατικών και γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, αξίωμα που θα διατηρήσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 1990 αφού κέρδισε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, στο 1983 και το 1987.
Μια νέα λέξη, ο "θατσερισμός" μπαίνει τη δεκαετία του '80 στο λεξιλόγιο των Βρετανών. Για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας που είχε καταστήσει τη Βρετανία τον "ασθενή της Ευρώπης", προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις με κάθε κόστος, μειώνει τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες και φιμώνει τα συνδικάτα. Όχι χωρίς τίμημα: οι άνεργοι ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ενώ η απεργία των ανθρακωρύχων, στις αρχές της δεκαετίας του '80, προσκρούει στην αδιαλλαξία της.
Ταυτόχρονα, επιχειρεί να αποκαταστήσει το κύρος της πάλαι ποτέ βρετανικής αυτοκρατορίας. Σε αυτό συμβάλλει σημαντικά η επιτυχημένη εκστρατεία για την ανακατάληψη των νησιών Φόκλαντ, το 1982. Διατηρεί στενές σχέσεις με τους προέδρους των ΗΠΑ και της πρώην ΕΣΣΔ, Ρόναλντ Ρίγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Η αδιαλλαξία της τελικά στρέφεται εναντίον της: Η απόρριψη του λεγόμενου "κεφαλικού φόρου" τον οποίο δεν κατάφερε να επιβάλει, σήμανε το τέλος της. Καθώς την αμφισβητούσαν πλέον ανοιχτά μέσα στο ίδιο της το κόμμα, παραιτείται, με δάκρυα στα μάτια, τον Νοέμβριο του 1990 και αποσύρεται στην σικ συνοικία Μπελγκράβια του Λονδίνου για να γράψει τα απομνημονεύματά της που εκδόθηκαν το 1993 με τον τίτλο "Τα χρόνια της Ντάουνινγκ Στριτ". Το 1992 οι Συντηρητικοί, με αρχηγό πλέον των Τζον Μέιτζορ, κέρδισαν και πάλι τις εκλογές, όμως η Θάτσερ δεν εξελέγη. Της απονεμήθηκε όμως ο τίτλος της βαρόνης του Κέστεβεν, που της εξασφάλιζε μια θέση στη Βουλή των Λόρδων.
Το 2002 η "Σιδηρά Κυρία" ανακοινώνει ότι αποσύρεται οριστικά από τη δημόσια ζωή και δεν θα εκφωνήσει πλέον καμία ομιλία γιατί η υγεία της έχει πληγεί από τα αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια που υπέστη. Τον επόμενο χρόνο, μένει χήρα καθώς ο "αφανής" σύζυγος της πέθανε σε ηλικία 88 ετών, γεγονός που την επηρέασε βαθύτατα, σε συνδυασμό και με τις δικαστικές διαμάχες που είχε αργότερα ο γιος της, Μαρκ Θάτσερ, ο οποίος κατηγορήθηκε για συνωμοσία με σκοπό την οργάνωση πραξικοπήματος στην Ισημερινή Γουινέα.
Τον Δεκέμβριο του 2005, δύο μήνες αφότου γιόρτασε τα 80ά γενέθλιά της με δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου παρουσία και της βασίλισσας Ελισάβετ, εισήχθη σε νοσοκομείο για νοσηλεία. Η κόρη της, Κάρολ Θάτσερ, αποκάλυψε το 2008 ότι η Μάργκαρετ έπασχε από άνοια και μερικές φορές ξεχνούσε ότι ο σύζυγός της είχε πεθάνει από χρόνια.
Στα τέλη του 2012 εισήχθη και πάλι σε νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε επέμβαση για όγκο στην κύστη και βρισκόταν ακόμη στην ανάρρωση μέχρι σήμερα το πρωί που έσβησε ήσυχα, μετά από ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.
Φόρο τιμής στη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ αποτίουν οι ξένοι ηγέτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέτισε σήμερα φόρο τιμής στη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ, εκτιμώντας ότι η πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν "πραγματική φίλη" των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Με το θάνατο της βαρόνης Μάργκαρετ Θάτσερ, ο κόσμος χάνει έναν από τους μεγάλους υπέρμαχους της ελευθερίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν μια αληθινή φίλη", ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, τιμώντας την δέσμευση της πρώην πρωθυπουργού στην αμερικανοβρετανική συμμαχία—γνωστή και ως "ειδική σχέση".
Στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξήρε τη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ, χαρακτηρίζοντάς την "εξαιρετική ηγέτιδα της εποχής μας".
"Έμαθα με θλίψη το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Πρωθυπουργός επί πολλά χρόνια, σημάδεψε τη σύγχρονη Βρετανία όπως λίγοι το έχουν κάνει πριν ή μετά από αυτήν. Ήταν μια εξαιρετική ηγέτις της εποχής μας", τονίζει η Μέρκελ σε ανακοίνωσή της.
Στο Παρίσι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέτισε και εκείνος φόρο τιμής στη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ, υπογραμμίζοντας ότι η σχέση της με τη Γαλλία ήταν "πάντα ειλικρινής και έντιμη".
"Καθ' όλη τη δημόσια ζωή της, με τις συντηρητικές της πεποιθήσεις τις οποίες στήριζε απολύτως, έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για την ακτινοβολία του Ηνωμένου Βασιλείου και την υπεράσπιση των συμφερόντων του", σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του, χαιρετίζοντας επίσης την "αποφασιστική της ώθηση" για την κατασκευή της σήραγγας της Μάγχης.
Στη Μαδρίτη ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι χαιρέτισε την "ακλόνητη δέσμευσή της για την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου καθώς και τη σθεναρή αποφασιστικότητά της για μεταρρυθμίσεις που αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για τις σημερινές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις" οι οποίες όπως "η Μάργκαρετ Θάτσερ στη δεκαετία του '80, αντιμετωπίζουν πολύπλοκες προκλήσεις που απαιτούν μεγάλες δόσεις φιλοδοξίας και πολιτικού θάρρους".
Από το Τελ Αβίβ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Θάτσερ "ήταν μια πραγματικά μεγάλη ηγέτις, μια γυναίκα με αρχές, αποφασιστικότητα, πεποιθήσεις, δύναμη, μια γυναίκα με μεγαλείο. Ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια του Ισραήλ και του Εβραϊκού λαού. Ενέπνευσε μια γενιά πολιτικών ηγετών".
Στο Γιοχάνεσμπουργκ, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το κυβερνών κόμμα στη Νότια Αφρική, δήλωσε για την Μάργκαρετ Θάτσερ: "Απέτυχε να αναγνωρίσει το ANC ως νόμιμο κόμμα για να κυβερνήσει (τη Νότια Αφρική), αλλά δεν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τον βρετανικό λαό για το θέμα αυτό, όμως πολύ νερό κύλησε κάτω από τις γέφυρες από τότε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ANC Κιθ Χόζα, τόνισε όμως ότι ήταν "μια εξαιρετική ηγέτης".
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου