Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Η "αυτοκτονία" ενός κομήτη στην επιφάνεια του Ήλιου, καταγράφεται για πρώτη φορά!

Το απόγευμα της 5ης Ιουλίου 2011, ένας κομήτης 'βούτηξε' μέσα στον Ήλιο! Δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο, αλλά ποτέ πριν το γεγονός αυτό δεν είχε καταγραφεί από την κάμερα!

Όπως ανακοίνωσε η NASA, για πρώτη φορά στην ιστορία της αστρονομίας, βιντεοσκοπήθηκε σε πραγματικό χρόνο η καταστροφή ενός κομήτη που "αυτόκτόνησε" πέφτοντας στην επιφάνεια του Ήλιου.

Τέτοιοι κομήτες δεν είναι σπάνιοι. Πλησιάζουν επικίνδυνα κοντά στον Ήλιο και λόγω της έντονης θερμότητας και της ακτινοβολίας, εξατμίζονται και... εξαφανίζονται!

Για πρώτη φορά, το τέλος ενός τέτοιου κομήτη καταγράφηκε από δύο δορυφόρους, το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) και το Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο (SOHO).

Για να καταφέρει κάποιος να δει τον κομήτη να "αυτοκτονεί" στο παρακάτω βίντεο, θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του στην πάνω δεξιά πλευρά του Ήλιου. Μια μικρή λευκή κουκίδα που διασχίζει τον ηλιακό δίσκο και να χάνεται!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συγκεκριμένος κομήτης ανήκε πιθανότατα στη οικογένεια κομητών Κρόιτζ, οι οποίοι είναι μικροί σε μέγεθος κομήτες που δημιουργήθηκαν από τη διάσπαση του μεγάλου μητρικού, πριν από μερικούς αιώνες.

Δείτε την "αυτοκτονία" του:


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails