Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Παγόβουνο διπλάσιο από το Μανχάταν αποκολλήθηκε στη Γροιλανδία

Ένα παγόβουνο δύο φορές όσο το μέγεθος του Μανχάταν, αποκόπηκε από τον παγετώνα Petermann Glacier, έναν από τους δύο μεγαλύτερους παγετώνες της Γροιλανδίας. Η εξέλιξη θεωρείται δυσοίωνη όσον αφορά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το 2010 είχε αποκοπεί από τον ίδιο παγετώνα παγόβουνο 4πλάσιο της έκτασης του Μανχάταν.

 Το νέο παγόβουνο έχει έκταση 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι επιστήμονες λένε ότι παρότι το μέγεθος δεν είναι τόσο θεαματικό όσο ήταν το 2010, το γεγονός δείχνει ότι το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας συρρικνώνεται και μειώνεται ως αποτέλεσμα των θερμοκρασιακών μεταβολών στους ωκεανούς και στην ατμόσφαιρα.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι ερευνητές παρακολουθούσαν μια μεγάλη ρωγμή στο άκρο του Παγετώνα Πίτερμαν στη βόρεια Γροιλανδία. Το μεγαλύτερο μέρος του παγετώνα βρίσκεται στην ξηρά, το άκρο του όμως εκτείνεται μέσα στη θάλασσα. Μετά την αποκοπή και δεύτερου παγόβουνου οι επιστήμονες πλέον ανησυχούν για την απώλεια μιας τόσο μεγάλης μάζας πάγου.


Ο Αndrew Muenchow, αναπληρωτής καθηγητής της φυσικής επιστήμης και της μηχανικής των ωκεανών ανέφερε για πρώτη φορά τον «τοκετό» στο blog του στις 16 Ιουλίου. «Έχουμε στη διάθεσή μας δεδομένα για τα τελευταία 150 χρόνια, τώρα όμως βλέπουμε μεταβολές που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν» δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ, που αντελήφθη πρώτος τη γέννηση του παγόβουνου. «Είναι ένα από τα φαινόμενα που δείχνουν ότι η Γροιλανδία αλλάζει πολύ γρήγορα»

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, αυτό το «παγωμένο νησί» θα ακολουθήσει την πορεία που ακολούθησε και αυτό του 2010, λειτουργώντας σαν ένα πλωτό αργό ταξί για τις πολικές αρκούδες, τις φώκιες και άλλα θαλάσσια είδη, μέχρι να φτάσει στο Στενό Νάρες, το βαθύ κανάλι μεταξύ της Βόρειας Γροιλανδίας και του Καναδά, όπου πιθανόν θα διαλυθεί. "Αυτό είναι σίγουρα σαν deja vu» επισημαίνει ο Muenchow.

Η εμφάνιση του παγόβουνου των 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων «δεν μπορεί πλέον να εξηγηθεί από τις φυσιολογικές διακυμάνσεις» των πάγων του βορρά, σχολιάζει ο παγετωνολόγος της NASA Έρικ Ρίγκνοτ.


Κίνδυνος για δραματική άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Στη Γροιλανδία και ευρύτερα στην περιοχή της Αρκτικής, η θερμοκρασία αυξάνεται τέσσερις με πέντε φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη. Και η τάση αυτή θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε δραματική άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι πάγοι που επιπλέουν στην Ανταρκτική δεν θα ανέβαζαν τη στάθμη σε περίπτωση που έλιωναν εντελώς, δεδομένου ότι ο πάγος έχει μικρότερη πυκνότητα από το υγρό νερό. Αυτό σημαίνει ότι ο όγκος υγρού νερού που θα σχηματιζόταν από το λιώσιμο του επιπλέοντος πάγου είναι μικρότερος από τον όγκο του ίδιου του πάγου.


Η στάθμη όμως θα ανέβαινε κατά αρκετά μέτρα αν έλιωναν οι παγετώνες που βρίσκονται στην ξηρά -σε αυτή την περίπτωση το νερό που περιέχουν θα ερχόταν να προστεθεί στον όγκο των ωκεανών.

Παραμένει ακόμα ασαφές το κατά πόσο οι παγετώνες της Γροιλανδίας αποσταθεροποιούνται από την κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες όμως βρίσκονται υπ' ατμόν. Το τελευταίο ανησυχητικό σημάδι ήρθε πριν από λίγες μέρες, όταν ανακοινώθηκε ότι η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική έπεσε σε ιστορικό χαμηλό φέτος τον Ιούνιο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails