Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Συγκλονιστικό βίντεο από την αποκόλληση παγόβουνου στη Γροιλανδία

Συγκλονιστικές εικόνες από την αποκόλληση παγόβουνου από παγετώνα της Γροιλανδίας, η οποία συνοδεύτηκε από ένα τεράστιο κύμα, κατέγραψε με την κάμερά του ο Jens Møller, ο οποίος ανάρτησε στη συνέχεια στο YouTube.

Πάντως, παρά την ορμή του νερού, το σκάφος στο οποίο επέβαινε η ομάδα δεν αναποδογυρίστηκε.

Παρότι το παγόβουνο στο παραπάνω βίντεο δεν αποτελεί το πρώτο, ούτε το μεγαλύτερο που αποκολλάται από παγετώνα της Γροιλανδίας, το νησί βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικές αλλαγές. Πρόσφατα στοιχεία από δορυφόρο δείχνουν ότι οι επιφάνειες πάγων της Γροιλανδίας λιώνουν χωρίς προηγούμενο. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, το ποσοστό της επιφάνειας του στρώματος πάγου που έλιωσε αυξήθηκε από 40 σε 97.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος κρυόσφαιρας της NASA Τομ Βάγκνερ δήλωσε στη huffingtonpost.com πως υπάρχουν αποδείξεις ότι η Γροιλανδία χάνει πάγο, πιθανότατα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Δραματικές αλλαγές συνέβησαν επίσης νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ένα γιγάντιο παγόβουνο αποκολλήθηκε από έναν από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Γροιλανδίας. Δορυφόρος της NASA παρατήρησε την αποκόλληση του παγόβουνου, που έχει μέγεθος διπλάσιο από το Μανχάταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails