Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Γιατί ο αυτισμός προτιμά τα αγόρια;

Γιατί ο αυτισμός προτιμά τα αγόρια; Νέα έρευνα αποδεικνύει πως τα γονίδια δίνουν αναπτυξιακό πλεονέκτημα στα κορίτσια και ενισχύει τη θεωρία ότι τα κορίτσια είναι εκ φύσεως πιο προστατευμένα, σε σχέση με τα αγόρια, από τις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως είναι ο αυτισμός.

Ενώ στα αγόρια αρκεί ένας μικρός αριθμός γενετικών μεταλλάξεων για να εκδηλώσουν τα συμπτώματα, στα κορίτσια πρέπει να είναι παρούσες  πολύ πιο ακραίες γενετικές μεταλλάξεις για να δικαιολογήσουν μια διάγνωση, όπως αναφέρεται στο περιοδικό American Journal of Human Genetics, όπου δημοσιεύτηκε η έρευνα. Η έρευνα επίσης εξηγεί γιατί ο αυτισμός εμφανίζεται πέντε φορές πιο συχνά στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει πειστικά τη διαφορά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών σε μοριακό επίπεδο για την παρουσίαση μιας αναπτυξιακής διαταραχής.  Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει ένα διαφορετικό επίπεδο δυναμικής  στην ανάπτυξη του εγκεφάλου , και τα θηλυκά φαίνεται να έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα» δήλωσε ο Sébastien Jacquemont του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάνης στην Ελβετία , επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα DNA σε περισσότερα από 16.000 άτομα με αυτισμό ή άλλες αναπτυξιακές διαταραχές. Βρήκαν ότι τα κορίτσια είχαν ένα μεγαλύτερο αριθμό επιβλαβών παραλλαγών στα γονίδιά τους απ’ ότι τα αγόρια με την ίδια διάγνωση. «Σε γενικές γραμμές , οι γυναίκες λειτουργούν πολύ καλύτερα από τους άνδρες με παρόμοια μετάλλαξη που επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου», δήλωσε ο Jacquemont.  Οι ερευνητές δήλωσαν πως η συγκεκριμένη έρευνα θα βοηθήσει τόσο στη διάγνωση των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών, όσο και στην ανάπτυξη των μεθόδων ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails