Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Οι θεμελιώδεις χημικοί λίθοι της ζωής υπήρχαν από την αρχαιότητα στον Άρη

Από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρχαν στον Άρη οι θεμελιώδεις χημικοί λίθοι της ζωής, δηλαδή τα αναγκαία οργανικά αλλά όχι βιολογικά μόρια, σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση μετεωριτών αρειανής προέλευσης. Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι η νέα ανακάλυψη απέχει από μια διαπίστωση ότι στον «κόκκινο πλανήτη» υπάρχουν άλλες απλές μορφές ζωής και πολύ περισσότερο εξωγήινοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αντριου Στιλ του Γεωφυσικού Εργαστηρίου του Ινστιτούτου Επιστημών Carnegie της Ουάσιγκτον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», επιβεβαίωσαν ότι ο άνθρακας που υπάρχει σε δέκα μετεωρίτες που έχουν βρεθεί στη Γη, προέρχεται από τον Άρη και μάλιστα καλύπτει πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια της γεωλογικής ιστορίας του.

Οι επιστήμονες απέκλεισαν την πιθανότητα ότι οι οργανικές ενώσεις του άνθρακα στους αρειανούς μετεωρίτες «μολύνθηκαν» από το γήινο περιβάλλον μετά την είσοδό τους σε αυτό, κάτι που είχαν υποστηρίξει άλλοι επιστήμονες.

Ο άνθρακας των αρειανών μετεωριτών πιστεύεται ότι προέρχεται από παλαιότερη ηφαιστειακή δραστηριότητα στον Άρη και ειδικότερα από τη δημιουργία των πετρωμάτων κατά την ψύξη του μάγματος και όχι από αρχαία αρειανά μικρόβια, κάτι για το οποίο πάντα ελπίζουν οι αστροβιολόγοι.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του πλανήτη στο έδαφός του βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες οργανικής χημείας, οι οποίες - τουλάχιστον στη Γη- αποτελούν το υπόβαθρο για την ανάδυση της ζωής. Ο άνθρακας, σε συνδυασμό με το υδρογόνο, το οξυγόνο, το άζωτο και άλλα στοιχεία, δημιουργεί τα οργανικά μόρια της ζωής.

Όπως δήλωσε ο Στιλ, η νέα έρευνα απαντά πλέον με βεβαιότητα καταφατικά στο πρωταρχικό ερώτημα κατά πόσο υπήρξαν στον Άρη σε πρώτη φάση οι θεμελιώδεις χημικές προϋποθέσεις για τη ζωή. Το επόμενο ζωτικό ερώτημα, που μένει να απαντηθεί και προς το οποίο στρέφεται πλέον η έρευνα, είναι αν η ζωή όντως αναδύθηκε κάποια στιγμή στον γειτονικό πλανήτη και τι απέγινε στην πορεία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails