Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Ομάδα σαν παραμύθι!


Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος

Η φετινή πορεία της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού μοιάζει σαν παραμύθι. Η μέχρι τώρα ιστορία της θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον σεναριογράφων ώστε να γίνει ταινία. Από την απαξίωση στην απόλυτη καταξίωση. "From Zero-es, to Hero-es", που λένε και στις ΗΠΑ. Σκεφτόμουν το πως ξεκίνησε η φετινή σεζόν και το που έχει φτάσει το ερυθρόλευκο σύνολο και ακόμη δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πως οι Πειραιώτες θα διεκδικήσουν το Πρωτάθλημα Ευρώπης (!) στον τελικό της Κυριακής (13/5).

Θυμάμαι πριν από 9 μήνες, στα τέλη Αυγούστου, όταν και δόθηκε το καθιερωμένο ραντεβού στα πάρκινγκ του ΣΕΦ ώστε η ομάδα να αναχωρήσει για το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας της με προορισμό το Καρπενήσι, ελάχιστοι δημοσιογράφοι είχαμε δώσει το "παρών" εκεί. Υπήρχε μία σχετική κατήφεια και απογοήτευση για την αποδυνάμωση του ρόστερ, κανείς δεν ήταν σίγουρος για την παραμονή ή όχι των Αγγελόπουλων στην διοικητική ηγεσία της ομάδας και αν κάποιος σου έλεγε πως αυτό το σύνολο θα έφτανε έως τον τελικό της Euroleague, θα σε πέρναγε για παλαβό. Μου έρχονται στην μνήμη η τραγική εμφάνιση και η ήττα με κατεβασμένα χέρια στην πρεμιέρα στο Μπιλμπάο, με ορισμένους να αναφωνούν "που πάμε με δαύτους", αλλά και το χαμένο ματς στην Ιταλία από την Καντού, με την ομάδα να μετράει αρνητικό ρεκόρ με 1-3 και τους περισσότερους να αμφιβάλουμε για το αν οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς θα καταφέρουν να φτάσουν στο TOP-16.

Και όταν έφτασαν έως εκεί θεωρήθηκε πως το TOP-16 θα είναι το "ταβάνι" τους. Tελικά, όμως, αυτά τα παιδιά, τα οποία όπως φαίνεται έχουν άγνοια κινδύνου, έχουν ως "ταβάνι" τους μονάχα τον ουρανό. Η εξέλιξη και η βελτίωση που παρουσιάζει ο Ολυμπιακός τους τελευταίους μήνες είναι εκπληκτική, κάνοντας ολόκληρη την Ευρώπη να παραμιλάει για τα "μωρά" του Ντούσαν Ίβκοβιτς, τα οποία, πλέον, έγιναν άνδρες. Στον ημιτελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα δεν εντυπωσίασαν, ούτε κατάφεραν να τρέξουν στο γήπεδο, όπως ήθελαν. Επειδή, όμως, φέτος οι Πειραιώτες διαθέτουν μία τρομερή ομάδα, σοβαρή και πειθαρχημένη, κατάφεραν και πήρα μία σπουδαία νίκη, ελέγχοντας το ματς από την αρχή έως το τέλος του, έχοντας το προβάδισμα στο σκορ σχεδόν σε ολόκληρη την διάρκεια του αγώνα, μη παίζοντας όπως αρχικά σχεδίασαν. Και σε αργό τέμπο τα κατάφεραν. Έτσι, γιατί μπορούν! Πλέον, οι ερυθρόλευκοι ξέρουν όχι μόνο να παίζουν καλό μπάσκετ, αλλά και να κερδίζουν, παίρνοντας τις λεγόμενες... επαγγελματικές νίκες.

Συγκλονιστικό μας από τον Βασίλη Σπανούλη. Ο άνθρωπος είναι γεννημένος ηγέτης και πρωταγωνιστής και το απέδειξε για ακόμη μία φορά. Άλλωστε, για τον λόγο αυτό ήρθε στον Ολυμπιακό. Για να κάνει την διαφορά στα δύσκολα σημεία. Αυτή η ομάδα ταιριάζει απόλυτα στην ψυχοσύνθεση του, αλλά και στο DNA του και πλέον έχει δεθεί μαζί της. Στα δύσκολα βγήκε μπροστά και σημείωσε κρίσιμα και καθοριστικά τρίποντα. Όλη η ομάδα, βέβαια, διέθετε το καλό περιφερειακό σουτ και αυτές οι "βόμβες" (9/20τρ) "σκότωσαν" τους Καταλανούς. Οι Πειραιώτες έπαιξαν καταπληκτική άμυνα, βγάζοντας τρομερή ενέργεια, πάθος και διάθεση στο παρκέ, όπως μας έχουν συνηθίσει. Είναι φανερό πως είναι ΟΜΑΔΑ και μεταξύ τους έχουν αποκτήσει τρομερή "χημεία". Δεν έχουν άγχος, ούτε πίεση, μονάχα "δίψα" για διάκριση και αυτό τους έχει κάνει καλό. Δεν παρατούν κανένα  ματς, καμία φάση. Μάχονται έως το τέλος.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο προπονητικό-τιμ του Ολυμπιακού για την τρομερή δουλειά που έχει κάνει, τόσο σε θέματα προετοιμασίας των αγώνων, όσο και στην φυσική κατάσταση των παικτών. Οι μπασκετμπολίστες των ερυθρολεύκων βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν. Τώρα που κρίνονται οι τίτλοι. Έβλεπες την Μπαρτσελόνα "σκασμένη" στο τέλος, την ΤΣΣΚΑ στον πρώτο ημιτελικό κουρασμένη και τους Πειραιώτες να σφύζουν από υγεία. Ακούραστοι και φρέσκοι, λες και παίζουν με... μπαταρίες. Άψογο κοουτσάριμα από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος ήταν πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τον Τσάβι Πασκουάλ. Δική του δουλειά είναι αυτή που βλέπουμε στο παρκέ και έχει μεγάλο μερίδιο στην φετινή επιτυχία της ομάδας.

Δίχως να με έχει κυριεύσει ο ενθουσιασμός, πιστεύω πως ο Ολυμπιακός την Κυριακή (13/5) θα κατακτήσει το δεύτερο Ευρωπαϊκό του τρόπαιο και θα κερδίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όσο δύσκολο και αν φαντάζει αυτό, καθώς θα αντιμετωπίσει την κορυφαία και πιο δυνατή ομάδα της σεζόν. Και το λέω αυτό διότι αυτό άντλησα σε προσωπικές συζητήσεις που είχε με τους παίκτες. Ναι μεν επιδίωκαν να κρατούν χαμηλούς τόνους στις δημόσιες κουβέντες του, αλλά αυτό που έλεγαν όλοι στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο είναι πως έχουν τεράστια εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στις δυνατότητες της ομάδας. Από θέμα φυσικής κατάστασης βρίσκονται σε τρομερό επίπεδο. Το ξέρουν, το βλέπουν και το νιώθουν και το πιστεύουν πως μπορούν να πάρουν το τρόπαιο. Ένα ματς έμεινε. Πάμε! Σε αυτό το υπέροχο θρυλικό παραμύθι, ακόμη και οι... δράκοι έχουν τρομάξει με τον λιονταρίσιο "βρυχησμό" των παικτών του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails