Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Λονδίνο: Ηλιακή στέγη θα σκεπάσει την γέφυρα Μπλάκφριαρ του Τάμεση

Άρχισαν στο Λονδίνο οι εργασίες για την κατασκευή της μεγαλύτερης ηλιακής στέγης στον κόσμο, πάνω στη σιδηροδρομική Γέφυρα Μπλάκφριαρ που διασχίζει τον Τάμεση.

Σε μία έκταση που ξεπερνά τα 6.000 τετραγωνικά μέτρα, θα τοποθετηθούν περισσότεροι από 4.000 ηλιακοί συλλέκτες, οι οποίοι αναμένεται να παράγουν περίπου 900.000 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο, καλύπτοντας το 50% των ενεργειακών αναγκών του σιδηροδρομικού σταθμού. Το πρότζεκτ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2012 και θα στοιχίσει περίπου 8,4 εκατομμύρια ευρώ. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, η γραμμή θα μπορεί να υποστηρίξει τη διέλευση 24 συρμών κάθε ώρα, διπλάσιων σε σχέση με σήμερα.

«Κατασκευάζουμε έναν ευρύχωρο, σύγχρονο σταθμό, βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες μας προς τους επιβάτες και εγκαθιστώντας παράλληλα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύστημα στο Λονδίνο, προκειμένου να καταστήσουμε το Μπλάκφριαρ βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον» αναφέρει σε ανακοίνωση ο επικεφαλής των εργασιών, Λίνσεϊ Βάμπλιου. «Η βικτωριανή γέφυρα αποτελεί κομμάτι της ιστορίας των σιδηροδρόμων μας: κατασκευάστηκε στην εποχή του ατμού και εμείς καλούμαστε τώρα να την εκσυγχρονίσουμε με τη βοήθεια της ηλιακής τεχνολογίας του 21ου αιώνα».

Σύμφωνα με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο, η ηλιακή εγκατάσταση θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 511 τόνους το χρόνο. Στο νέο σταθμό θα εγκατασταθεί επίσης σύστημα συλλογής βρόχινου νερού και ειδικοί σωλήνες που θα επιτρέπουν την αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails