Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Και «στόκοι» και άσχετοι;

Έγραψα τις προάλλες ένα άρθρο σε σχέση με την «τσαπατσουλιά» που χαρακτηρίζει τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία μέσα στο γενικότερο μπάχαλο, και στην μανία της να δείξει έργο στην τρόικα, αποφάσισε να κόψει και ένα (σημαντικό) επίδομα που παίρνουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, μαζί με  ένα σαφώς μικρότερο που παίρνουν όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι της ΥΠΑ,

(http://www.antinews.gr/2011/10/10/126557/).

Το κλου της υπόθεσης είναι ότι με την κατάργηση αυτού του επιδόματος, δεν κερδίζει κανείς. Απεναντίας , η χώρα χάνει σημαντικά έσοδα, ενώ παράλληλα οδηγεί σε χαοτικές καταστάσεις  την λειτουργία των αεροδρομίων και της εναέριας κυκλοφορίας.

Επειδή λοιπόν, στο συγκεκριμένο άρθρο έσπευσαν να σχολιάσουν σχετικοί και άσχετοι, κοινωνικοί αυτοματιστές και μη, το έψαξα λίγο παραπάνω, και έμαθα ακόμη περισσότερα, επιβαρυντικά πάντα για τους «στόκους» που μας κυβερνάνε.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αρκεί να τα αντιληφτούν οι αρμόδιοι υπουργοί, δηλαδή ο κος Ραγκούσης και ο κος Βενιζέλος. Ο δεύτερος μάλιστα, ως ιδιαίτερα ευφυής, όπως πλασάρεται, θα έπρεπε ήδη να το έχει καταλάβει.

Το συγκεκριμένο  λοιπόν επίδομα που κόβεται, ΔΕΝ προέρχεται από τον κρατικό κορβανά.

Έτσι απλά.

Προέρχεται από ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι ξένες αεροπορικές εταιρίες μέσω του Eurocontrol.

Πιο συγκεκριμένα, το 65% της τακτικής και έκτακτης (υπερωρίες) μισθοδοσίας της ΥΠΑ, καθώς και το 100% του συγκεκριμένου επιδόματος, προέρχονται από χρήματα που καταβάλλουν οι ξένες αεροπορικές εταιρίες μέσω του  Eurocontrol.

Τα χρήματα αυτά προορίζονται για την συντήρηση και την αναβάθμιση των συστημάτων αεροναυτιλίας (ραντάρ, ραδιοβοηθήματα, κλπ), και την μετεωρολογική ενημέρωση, που παρέχει η χώρα μας.

Παράλληλα συμβάλλουν καθοριστικά και στην μισθοδοσία της δημόσιας ΥΠΑ.

Συνεπώς, το κράτος γλιτώνει ουκ ολίγα, εισπράττοντας και μόνο αυτά τα χρήματα, χωρίς να κάνει τίποτα άλλο.

Μέχρι σήμερα. Διότι από τώρα, αυτό παύει να ισχύει.

Έτσι, χωρίς λόγο!

Ας μας πούνε λοιπόν οι αρμόδιοι, ποιος  ο λόγος να αρνηθεί η χώρα να εισπράττει αυτά τα χρήματα; Και μάλιστα να επιβαρύνεται πλέον το δημόσιο με το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της ΥΠΑ;

Υπάρχει άραγε κάποια λογική εξήγηση;

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έμαθα πως τον Νοέμβριο που η χώρα μας θα υποβάλλει στο Eurocontrol το κόστος της αεροναυτιλίας για την επόμενη τριετία, αυτό θα πέσει (εξαιτίας των περικοπών που λέγαμε) στις 17 μονάδες από τις 35 που είναι σήμερα. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 55 μονάδες!

Αν στα παραπάνω συνδυάσουμε και την κατάργηση των διάφορων (πάμφθηνων σε σχέση με την ΕΕ, αλλά και με το  ιδιωτικό Ελ. Βενιζέλος) τελών, που πληρώνουν όλα τα αεροπλάνα (ξένα και μη) για να προσγειωθούν και να χρησιμοποιήσουν τα κρατικά μας αεροδρόμια, κάτι που έγινε για λόγους προσέλκυσης (!) τουρισμού, τότε βλέπουμε πως μια αμιγώς κερδοφόρα για το κράτος υπηρεσία, όπως είναι η ΥΠΑ, κατάντησε να λειτουργεί με ελλείμματα, εξαιτίας κάποιων «ανεγκέφαλων» που την ελέγχουν πολιτικά, και που απλά θέλουν να δείξουν καλό πρόσωπο στην τρόικα, χωρίς όμως καμία οικονομοτεχνική ή δημοσιονομική λογική.

Η τρόικα άραγε γνωρίζει τα παραπάνω; Και αν τα μάθει, τι θα τους πει;

Την ώρα που υποτίθεται ότι το κράτος προσπαθεί να συμμαζέψει τα οικονομικά του, και να κερδίσει έσοδα, απεμπολεί χρήματα που του προσφέρονται στο πιάτο, τα οποία όμως θα αναγκαστεί να καλύψει πλέον το ίδιο, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό, τον οποίο ευαγγελίζεται πως θα μειώσει! Φαύλος κύκλος δηλαδή. Ήμαρτον.

Χώρια η ατελείωτη ταλαιπωρία που επικρατεί στις πτήσεις και στα αεροδρόμια, εξαιτίας της (δικαιολογημένης) αγανάκτησης και αντίδρασης των εργαζομένων.

Μα είναι στα αλήθεια τόσο άσχετοι;

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα ζήτημα που αγγίζει τα όρια της εθνικής ξεφτίλας, για να μην πως τίποτα βαρύτερο, και καλά θα έκανε η Ν.Δ να τοποθετηθεί.

Μάλιστα, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Α. Σαμαρά, που διετέλεσε με μεγάλη επιτυχία  διοικητής της ΥΠΑ, μάλλον γνωρίζει το εν λόγω ζήτημα καλύτερα από τον καθένα.

Περιμένουμε….

Strange Attractor

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails