Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Μικροί προϊστορικοί καλλιτέχνες πίσω από βραχογραφίες σε σπήλαιο στη Γαλλία

Οι προϊστορικές βραχογραφίες που βρέθηκαν σε σπήλαιο στη Γαλλία είναι έργο παιδιών τριών ετών και πάνω, αναφέρει έρευνα. Οι ραβδώσεις βρέθηκαν στο Σπήλαιο των Εκατό Μαμούθ στη Ρουφινιάκ, δίπλα σε προϊστορικές βραχογραφίες που χρονολογούνται πριν από 13.000 χρόνια.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανακάλυψαν τρόπο να καθορίζουν το φύλο και την ηλικία των «καλλιτεχνών».

Φαίνεται ότι μικρά παιδιά έσερναν τα δάχτυλά τους στις μαλακές επιφάνειες της σπηλιάς, δημιουργώντας τις ραβδώσεις αυτές. Η πιο «παραγωγική» δημιουργός ήταν ένα κοριτσάκι πέντε ετών.

«Ραβδώσεις από παιδιά εμφανίζονται σε κάθε θάλαμο του σπηλαίου» αναφέρει η αρχαιολόγος Τζες Κούνεϊ.

Τις ραβδώσεις έκαναν παιδιά ηλικίας 3 έως 7 ετών. Οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να συνδέσουν τα «έργα» με τέσσερα παιδιά.

«Μία από τις σπηλιές είναι τόσο γεμάτη με ραβδώσεις από παιδιά, γεγονός που δείχνει ότι πρέπει να αποτελούσε ειδικό χώρο για αυτά. Ωστόσο, είναι αδύνατο να πούμε εάν επρόκειτο για παιχνίδι ή για κάποια ιεροτελεστία» δήλωσε η Κούνεϊ.

«Δεν ξέρουμε γιατί τις έκαναν» προσθέτει, λέγοντας ότι μπορεί να επρόκειτο για «τελετή μύησης» ή απλά «για μία ενασχόληση για τις βροχερές ημέρες».

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άτομα συρρέουν στα σπήλαια στην περιοχή Ντορντόν στη δυτική Γαλλία για να θαυμάσουν τοιχογραφίες που απεικονίζουν μαμούθ, ρινόκερους, άλογα, ανθρώπους και παράξενα τέρατα με μεγάλα ρύγχη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails