Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Μούμιες «Φρανκενστάιν» βασίλευαν στη Σκοτία την Εποχή του Χαλκού

Είχαν ανακαλυφθεί το 2001 στο Σάουθ Ούιστ της Σκοτίας, πέρασε όμως μια δεκαετία για να αποκαλυφθεί το μακάβριο μυστικό τους: οι ασυνήθιστες μούμιες της Εποχής του Χαλκού είναι στην πραγματικότητα συναρμολογημένες από τα μέλη πολλών διαφορετικών ανθρώπων.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι αρχαιολόγοι υποψιάζονται ότι οι μούμιες έπαιζαν «κεντρικό ρόλο στην κοινωνία» για τρεις με πέντε αιώνες, πριν τελικά ταφούν στο μέρος όπου βρέθηκαν σε εμβρυική στάση.

Η πρακτική αυτή, εξάλλου, θυμίζει τις παραδόσεις ορισμένων κοινωνιών σε άλλα μέρη του κόσμου, όπου οι ιθαγενείς διατηρούν τα λείψανα των προγόνων τους και συχνά ζητούν τη συμβουλές τους.

Συναρμολόγηση

Οι τέσσερις μούμιες βρέθηκαν το 2001 στα θαμμένα ερείπια το προϊστορικού χωριού Κλαντ Χάλαν και αποτελούν τις αρχαιότερες ενδείξεις εσκεμμένης μουμιοποίησης στο χώρο της Βρετανίας, αναφέρει το BBC.

Οι πρώτες εξετάσεις είχαν δείξει ότι πρόκειται για τα λείψανα ενός βρέφους τριών μηνών, μιας νεαρής ενήλικης γυναίκας, μιας ακόμα γυναίκας στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της, καθώς και ενός άνδρα.

Τώρα, νέες εξετάσεις από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ αποκαλύπτουν ότι μία από τις γυναικείες μούμιες αποτελείται στην πραγματικότητα από μέλη τριών διαφορετικών ανθρώπων και ορισμένα τμήματα, όπως το κρανίο, προέρχονταν από κάποιον άνδρα.

Η χρονολόγηση άνθρακα και η ανάλυση ισοτόπων υποδεικνύουν ότι και η ανδρική μούμια είναι στην πραγματικότητα ένα «παζλ».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πάρκερ Πίρσον, ειδικό στην Εποχή του Χαλκού, οι μούμιες πιθανότατα συναρμολογήθηκαν από μέλη των ίδιων οικογενειών -οι δημιουργοί τους πιθανώς ήθελαν να τιμήσουν και να κρατήσουν μαζί τους τους προγόνους τους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα ερείπια όπου βρέθηκαν οι μούμιες ήταν 300 με 500 χρόνια αρχαιότερα από τις ίδιες τις μούμιες. Αυτό υποδεικνύει ότι «οι μούμιες δεν τάφηκαν αμέσως, αλλά έπαιζαν ενεργό ρόλο στην κοινωνία, όπως συμβαίνει και σε ορισμένες φυλές σε άλλα μέρη του κόσμου» αναφέρει ο καθηγητής στο BBC.

Όσον αφορά την μέθοδο μουμιοποίησης, η απάντηση φαίνεται να έχει δοθεί -η αποσκλήρυνση των οστών μαρτυρά ότι τα λείψανα είχαν βυθιστεί σε όξινους βάλτους μέχρι να σταματήσει η βακτηριακή δραστηριότητα της.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails