Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Εστίαση: Ωρολογιακή βόμβα η αύξηση του ΦΠΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου για έκρηξη λουκέτων και αύξηση της ανεργίας κρούουν παράγοντες του κλάδου της εστίασης από το ενδεχόμενο μετάταξης του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% που είναι σήμερα στο 23%, κάτι το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα πάρει το πράσινο φως την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να εφαρμοστεί από Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι εκτός από τις παράπλευρές απώλειες σε απασχόληση, τουρισμό, κατανάλωση, και σε αυτόν καθ’ αυτόν τον ίδιο τον κλάδο της εστίασης, το μέτρο που προωθεί το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα φέρει τα εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά, όπως συνέβη και στην περίπτωση των τσιγάρων, των ποτών, των καυσίμων και των αυτοκινήτων, δηλαδή μείωση των κρατικών εσόδων.



Μείωση η οποία όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι θα προέλθει και από την παραοικονομία (φοροδιαφυγή) και από την ενίσχυση του αθέμιτου ανταγωνισμού με σημαντικά διαφυγόντα κέρδη για το δημόσιο όπως αναφέρεται σε έρευνά του ΙΟΒΕ αλλά και από την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 15%.

Ήδη η εν λόγω αγορά, ελέω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της έκρηξης της ανεργίας, βιώνει μια άνευ προηγουμένου πτώση στην κατανάλωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από μείωση της κατανάλωσης στη συνολική αγορά εστίασης μόλις 3% το 2008, η υποχώρηση την περασμένη χρονιά άγγιξε το 20%, αντίστοιχο είναι και το ποσοστό μείωσής της το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% θα φέρει νέα υποχώρηση στην κατανάλωση.

Τη στιγμή μάλιστα που οι Έλληνες ελέω της οικονομικής στενότητας έχουν κόψει τις εξόδους και τα γεύματα εκτός σπιτιού ενώ προτιμούν τα χρήματα που τους περισσεύουν εάν τους περισσεύουν να τα διαθέτουν όπως προκύπτει και από πρόσφατη έρευνα της Nielsen για την αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών.

Η πτώση στην κατανάλωση εκτός από τη μείωση του τζίρου των καταστημάτων και τη μείωση των κρατικών εσόδων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες σε έκρηξη των λουκέτων και σε αύξηση της ανεργίας. Επικαλούμενοι έρευνα του ΙΟΒΕ, σημειώνουν ότι 120.000 θέσεις εργασίας από τις συνολικά 600.000 του κλάδου απειλούνται να βρεθούν στο αέρα λόγω και της νέας μείωσης της μείωσης που θα φέρει το νέο μέτρο.

Και αν αυτά είναι προφανή σοβαρές και άμεσες θα είναι και οι επιπτώσεις στη βαριά βιομηχανίας της χώρας, στον τουρισμό καθώς το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας θα γίνει ιδιαίτερα «αλμυρό» για τους τουρίστες με αποτέλεσμα να μην είναι ανταγωνιστικό σε μια παγκόσμια και δη Ευρωπαϊκή αγορά όπου η Ελλάδα και με συντελεστή ΦΠΑ 13% που είναι σήμερα είναι μαζί με την Πορτογαλία πρωταθλήτριες.

Στον αντίποδα βρίσκονται ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία όπου ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση είναι 8% όπως και στην Ισπανία και στην Κύπρο, στο 5,5% είναι στη Γαλλία από 19% που ήταν πριν από δύο χρόνια, και στο 10% στην Ιταλία ενώ πρόσφατα η Ιρλανδία μείωσε το ΦΠΑ από το 13% στο 9%.

Σημειώνεται ότι αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση συνεπάγεται όπως υποστηρίζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, αύξηση κατά 2% του τουριστικού πακέτου γεγονός που θα υποβαθμίσει περαιτέρω τις τουριστικές προοπτικές της Ελλάδας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails