Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ποινική δίωξη για την αύξηση του χρέους δρομολογεί για τους προκατόχους του ο Ούγγρος πρωθυπουργός

Την ποινική δίωξη των σοσιαλιστών προκατόχων του στην πρωθυπουργία κατά το διάστημα 2002-2010 δρομολογεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, κατηγορώντας τους ως υπεύθυνους για την αύξηση του κρατικού χρέους μέσα στην οκταετία. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει εκ νέου διεθνείς αντιδράσεις και έντονη κριτική για εγκαθίδρυση απολυταρχικού συστήματος, όπως συνέβη με την πρόσφατη ψήφιση του νέου Συντάγματος της χώρας και του νέου νόμου περί Τύπου.



Η κυβερνητική πλειοψηφία αναθέτει στην Επιτροπή Συντάγματος της Βουλής την εξέταση των νομικών δυνατοτήτων για την παραπομπή σε δίκη των επικεφαλής των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκεκριμένα των πρώην πρωθυπουργών Πέτερ Μέντγκιεσι (2002-2004), Φέρεντς Τζιούρτσιανι (2004-2009) και Γκόρντον Μπαινάι (2009-2010), του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που, μετά τις εκλογές του Απριλίου 2010, βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση. Ο Βίκτορ Ορμπάν κατηγορεί τους προκατόχους του ως υπεύθυνους για την αύξηση μέσα στην οκταετία, του κρατικού χρέους, από το 53% στο 82% του ΑΕΠ, κάτι, που, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Πέτερ Σιγιάρτο, συνιστά «πολιτικό έγκλημα».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο θα υπάρξει και αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε, με αναδρομική ισχύ, να εξασφαλιστεί η σίγουρη παραπομπή σε δίκη των τριών πρώην πρωθυπουργών, κάτι που σήμερα καταγγέλλεται από σύσσωμη την ουγγρική αντιπολίτευση ως παραβίαση θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου. Επιπλέον εκφράζονται φόβοι για εξαφάνισης της διάκρισης εξουσιών στην Ουγγαρία.

Αναλυτές στη Βουδαπέστη επισημαίνουν πως είναι η πρώτη φορά στην Ουγγαρία, μετά τις καθεστωτικές αλλαγές του 1989, που δρομολογούνται, και μάλιστα αναδρομικά, ποινικές διώξεις για πολιτικές αποφάσεις, κάτι που υπήρχε μόνον στα τελευταία χρόνια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης, ενώ υποστηρίζουν ότι η αύξηση του κρατικού χρέους σε αυτά τα επίπεδα σε μία οκταετία, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σημειώνουν δε, ότι ως αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης ο Βίκτορ Ορμπάν ακολούθησε πολιτική μπλοκαρίσματος αναφέροντας ως παράδειγμα την επιλογή ματαίωσης της μεταρρύθμισης του συστήματος Υγείας το 2009, μέσω δημοψηφίσματος το οποίο το ίδιο είχε προκαλέσει.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails