Πέμπτη 31 Μαΐου 2007

Μύθος ο πονοκέφαλος από κινητά

Η έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των κινητών τηλεφώνων δεν προκαλεί πονοκέφαλο ούτε αυξάνει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μία νέα νορβηγική μελέτη. Αντιθέτως, όσοι αναπτύσσουν τέτοια συμπτώματα τα νιώθουν επειδή περιμένουν ότι θα συμβούν, σύμφωνα με τα ευρήματά της.

Ο δρ Γκούνχιλντ Όφτενταλ και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, στο Τρόντχαϊμ, επιστράτευσαν 17 εθελοντές οι οποίοι "συστηματικά παρουσίαζαν πόνο ή ενοχλήματα στο κεφάλι στη διάρκεια ή λίγο έπειτα από κλήσεις στο κινητό διαρκείας 15 έως 30 λεπτών".

Οι ερευνητές εξέτασαν τους εθελοντές υποβάλλοντάς τους σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία κινητών ή σε ανενεργά πεδία, δίχως όμως να τους ενημερώσουν εκ των προτέρων σε τι από τα δύο εκτίθενται. Κάθε έκθεση διήρκησε 30 λεπτά, ενώ έγιναν 65 ζεύγη εκθέσεων.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση "Κεφαλαλγία", οι εθελοντές είπαν ότι στο 68% των εκθέσεων ένιωθαν πόνο ή ενοχλήματα στο κεφάλι. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν κάποια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματά τους όταν εκτίθεντο στα αληθινά πεδία ή στα ψεύτικα. Ούτε είδαν κάποια αλλαγή στους καρδιακούς παλμούς ή στην αρτηριακή τους πίεση, που συστηματικά μετρούσαν.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι η πιθανότερη εξήγηση για τον πονοκέφαλο και τα ενοχλήματα των εθελοντών είναι οι "αρνητικές προσδοκίες" τους.

Πηγή: Antenna news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails