Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Φόρο στο Internet σκέφτονται στην Ουγγαρία

Φόρο στο Internet σκέφτονται στην Ουγγαρία
Στην Ελλάδα έχουμε το αυτοκίνητο, το κινητό ή ακόμα και το πετρέλαιο ως λύση για την αύξηση των εσόδων από τους φόρους. Στην Ουγγαρία όμως μάλλον είναι πιο ευφάνταστοι, καθώς σκέφτονται να φορολογήσουν κάθε gigabyte κίνησης στο Internet που κάνει κάθε χρήστης. Για κάθε Gigabyte o φόρος που σκέφτεται να επιβάλλει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας φθάνει περίπου το 0,5 του ευρώ (150 ουγγρικά φιορίνια). Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για έγκριση έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του χρόνου θα ορίζει ότι αυτόν τον φόρο θα τον πληρώνουν οι providers όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις τέτοιοι φόροι συνήθως μετακυλίονται στους καταναλωτές.

Όπως ήταν αναμενόμενο στα σχέδια της ουγγρικής κυβέρνησης αντιδρούν το σύνολο των παρόχων Internet και βέβαια οι πολίτες της χώρας, είτε μεμονωμένα είτε μέσω φορέων. Η δικαιολογημένη κριτική στέκεται σε σημεία ότι ένας τέτοιος νόμος λειτουργεί αρνητικά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, περιορίζει την πρόσβαση στην πληροφορία και εμποδίζει την ελευθερία της έκφρασης. Αντίστοιχα ήταν και τα επιχειρήματα από εκπαιδευτικούς φορείς, οι οποίοι κάνουν λόγο το μέτρο αυτό υπονομεύει σοβαρά τη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, περιορίζει την ελευθερία της πληροφόρησης, της εκπαίδευσης και το δικαίωμα να μάθουν.

Ωστόσο η «ευρηματικότητα» της ουγγρικής κυβέρνησης σε «περίεργους» φόρους δεν θα πρέπει να μας… ξενίζει. Ήδη από το 2010 και αφότου ανέλαβε την εξουσία έχει επιβάλλει φορολόγηση σε κάθε λεπτό συνομιλίας τηλεφωνικών κλήσεων αλλά και σε κάθε γραπτό μήνυμα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails