Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ήχοι του διαστήματος από το Voyager 1 (BINTEO)

Τους ήχους που διαδίδονται στο διαστρικό χώρο και κατέγραψε το επανδρωμένο σκάφος Voyager 1, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Οι ήχοι που καταγράφηκαν από το σκάφος, προήλθαν από δονήσεις του πυκνού πλάσματος ή αλλιώς ιονισμένου αερίου, το οποίο πλημμυρίζει το χώρο ανάμεσα στα άστρα.

Καθώς ο αισθητήρας του Voyager 1, που μετρά τη πυκνότητα σταμάτησε να λειτουργεί το 1980, οι επιστήμονες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ένα διαφορετικό όργανο που μετρά κύματα που διαδίδονται στο πλάσμα.

Ανάλογα κύματα δημιουργήθηκαν από ηλιακή έκρηξη που ξέσπασε το Μάρτιο του 2012 και έφτασε στο Voyager 1 περίπου ένα χρόνο μετά. Η ηλιακή καταιγίδα έκανε το πλάσμα γύρω από το σκάφος να δονείται. Το γεγονός αυτό έδειξε πως το Voyager 1 κολυμπούσε σε ένα σύννεφο πλάσματος 40 φορές πιο πυκνό από ότι στα εξωτερικά στρώματα της ηλιόσφαιρας.

«Όταν ακούσετε αυτή την ηχογράφηση, έχετε στο μυαλό σας ότι πρόκειται για ιστορικό γεγονός. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφουμε τους ήχους του διαστρικού χώρου», δήλωσε ο υπεύθυνος του οργάνου που καταγράφει τα κύματα πλάσματος, Ντον Γκάρνετ.



Το Voyager 1 εκτοξεύτηκε το Σεπτέμβριο του 1977, δύο εβδομάδες μετά την εκτόξευση του Voyager 2. Παρ’όλο που το σκάφος Voyager 1 βρίσκεται εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος, το Voyager 2 συνεχίζει το ταξίδι του εντός χωρίς να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι της αποστολής πότε θα εξέλθει.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails