Κυριακή 29 Μαΐου 2011

«Παραχωρήσεις» τύπου Νετανιάχου

Μίλησε ο Ομπάμα για το Μεσανατολικό… εξεμάνη ο Νετανιάχου! Γιατί; Τι το συνταρακτικό και ανήκουστο είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος; Τίποτα! Όμως ακόμα και οι πιο ασαφείς, νερόβραστες, για τα αυτιά του κόσμου, δηλώσεις περί μιας αόριστης, ενδεχόμενης πιθανότητας παλαιστινιακού κράτους θεωρούνται πλέον «προκλητικές» και «εχθρικές» προς το κράτος του Ισραήλ! Και γι αυτό και «διορθώνονται» πάραυτα από τον πλανητάρχη ώστε να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις με τον κακομαθημένο σύμμαχο.

Της Μαρίας Χρυσάνθου (mchrysanthou@hotmail.com)

Όσα όμως δεν είχε το θάρρος κανείς πλανητάρχης ή έστω ηγέτης μεγάλης δύναμης δυτικής ή ανατολικής να πει, έγραψε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές την περασμένη Τρίτη, ο αρθογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, Nehemia Shtrasler: «Ο Νετανιάχου δεν είναι έτοιμος για οποιαδήποτε συμφωνία, οποιαδήποτε παραχώρηση, οποιαδήποτε αποχώρηση. Για τον ίδιο, είναι όλη Γη του Ισραήλ, τόσο για ιστορικούς όσο και για λόγους ασφαλείας».



Πρέπει να γίνουν «οδυνηρές παραχωρήσεις» για την ειρήνη, υποτίθεται πως «παραδέχτηκε» και «αποδέχτηκε», ο Νετανιάχου… Από τα λεγόμενα του πάντως αφήνεται ξεκάθαρα να νοηθεί πως οι οδυνηρές αυτές παραχωρήσεις αφορούν τους Παλαιστινίους και μόνο. Τι άλλο να υποθέσει κανείς από την ομιλία του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο, όπου τόνιζε πως το Ισραήλ δεν επιστρέφει στα «αδύναμα» σύνορα του 1967, πως η ανατολική Ιερουσαλήμ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πρωτεύουσα των Παλαιστινίων, πως το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος επιβάλλεται να είναι αποστρατικοποιημένο, ενώ το Ισραήλ για λόγους «ασφάλειας» θα διατηρεί τις «αμυντικές» - κατοχικές του δυνάμεις, πως οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να συμφιλιωθούν μεταξύ τους αλλά να παραμείνουν διαιρεμένοι, πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν δικαίωμα να ανακηρύξουν ανεξάρτητο κράτος την Παλαιστίνη… όπως κάποτε είχαν ανακηρύξει το Ισραήλ!

Από τότε που οποιαδήποτε κριτική προς το ισραηλινό κράτος ή την ηγεσία του, ή οποιαδήποτε έκφραση υποστήριξης προς τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των Παλαιστινίων ταυτίστηκαν με τον αντι-Σημιτισμό τα θύματα των μαύρων δεκαετιών του 1930 και του 1940 στην Ευρώπη μετατρέπονται στους χειρότερους θύτες της Μέσης Ανατολής.

Κατά κάποιον περίεργο τρόπο όμως, το Ισραήλ επανειλημμένα χαρακτηρίζεται ως η «μοναδική δημοκρατία» στη Μέση Ανατολή! Γιατί όχι όμως και η «μοναδική» στον κόσμο; Αφού καμιά άλλη «δημοκρατία» δεν επιβάλλεται τόσο δικτατορικά χωρίς να θεωρεί καν πως πρέπει να κρατεί έστω τα προσχήματα.

Ο Nehemia Shtrasler, συνέχιζε την Τρίτη, στο άρθρο του στη Haaretz: «Είναι ακριβώς ο ίδιος Νετανιάχου με εκείνον που το 1996 κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, αμέσως μετά την ανάδειξη του σε πρωθυπουργό, άρχισε δυναμικά το ξήλωμα των συμφωνιών του Όσλο. Άνοιξε το τούνελ του Δυτικού Τείχους, βάζοντας φωτιά στην Ιερουσαλήμ και στις (παλαιστινιακές κατεχόμενες) περιοχές, και οδήγησε στο λουτρό αίματος στη Δυτική Όχθη. Επέκτεινε τους (εβραϊκούς) οικισμούς και κατέστρεψε οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας». Ποια η διαφορά του Νετανιάχου από την Χαμάς που στο κάτω-κάτω αναδείχθηκε στην ηγεσία με υψηλότερα ποσοστά από τον ίδιο; Γιατί ενώ η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση ο Νετανιάχου θεωρείται απλά εκλεγμένος πρωθυπουργός;

Όσα χελιδόνια όμως και να πετάξουν πάνω από τον αραβικό κόσμο δεν μπορούν να φέρουν την άνοιξη, χωρίς την επίλυση του Μεσανατολικού. Και για να επιλυθεί το Μεσανατολικό επιβάλλεται η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, με οδυνηρές μεν παραχωρήσεις, αλλά όχι μόνο για τους Παλαιστινίους.

Πηγή: www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails