Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Kύπρος: Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, είναι αυτά που θα καθορίσουν το μέλλον Κύπρου - Ελλάδας, σύμφωνα με τον ειδικό επιστήμονα Η. Κονοφάγο

Άμεσες ενέργειες, μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, για κατάρτιση γεωπολιτικού, οικονομικού και τεχνικού σχεδιασμού σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε ολόκληρη την περιοχή γύρω από την Κύπρο, εισηγείται, με δηλώσεις του στην εφημερίδα ο "Φιλελεύθερος ", ο Έλληνας εμπειρογνώμονας, Ηλίας Κονοφάγος.
Σύμφωνα με τον κ. Κονοφάγο, ο οποίος έχει στενή συνεργασία με το  Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων, οι επικείμενες επισκέψεις στην Κύπρο της Μέρκελ και του Σαρκοζί -αλλά και αυτή του Μεντβέντεφ, που προηγήθηκε- δεν είναι άσχετες και με το νέο ενεργειακό χάρτη και τη νέα γεωπολιτική στρατηγική που διαμορφώνεται, για τη μείζονα περιοχή, κάτι που δεν πρέπει να αφήσει αμέτοχη την Ελλάδα.Όπως αναφέρει ο ίδιος, ειδικός και τέως γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., την Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010, στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου -Ισραήλ, ανακοινώθηκε επίσημα η ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου, που πραγματοποιήθηκε τα 10 τελευταία χρόνια στον κόσμο, το ΛΕΒΙΑΘΑΝ. Περιέχει 0,5 τρισ. m3 φυσικού αερίου, (που αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες της Ελλάδας για 100 χρόνια).

" Οι χαρτογραφημένες εικόνες των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν και δημοσιεύτηκαν (Dalit, Τamar και Leviathan) και αυτών που πρόκειται να ανακαλυφθούν (Οικόπεδο 12 και όχι μόνο) μιλάνε από μόνες τους", τονίζει ο κ. Κονοφάγος.

Τα συνολικά αναμενόμενα απολήψιμα αποθέματα, από μόλις τρία θαλάσσια ερευνητικά οικόπεδα, φθάνουν τα 2 τρισ. κυβικά μέτρα, σημειώνει και προσθέτει ότι η μείζων περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου και Αιγύπτου, μπορεί να περιέχει επί πλέον απολήψιμα αποθέματα, μέχρι και 15 τρισ. m3 φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 30 χρόνια των αναγκών της Ευρώπης).

Ο κ. Κονοφάγος υποστηρίζει ότι η "Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αδρανής, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι Κύπριοι παρά τις τεράστιες οικονομικές προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα δεν πρέπει να αφεθούν, να νιώθουν τελείως μόνοι. Λες και το Καστελλόριζο δεν υπάρχει, λες και η Κρήτη δεν υπάρχει".
Αναλύοντας τις απόψεις όλων των ειδικών πετρελαιογεωλόγων, που ασχολούνται με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν, επίσης, εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές ανακάλυψης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη μείζονα περιοχή μεταξύ Κρήτης-Αιγύπτου και Κύπρου, επισημαίνει ο Έλληνας εμπειρογνώμονας.
Επίσης, προτείνει να τεθούν επί τάπητος, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, οι δυνατότητες συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων που υπάρχουν, μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου και να καθοριστούν επίσημα τα όρια των Οικονομικών Ζωνών, ανάμεσα στις δύο χώρες.
Καταλήγοντας, ο κ. Ηλίας Κονοφάγος, εισηγείται ότι η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει ερευνητικές περιοχές νότια της Κρήτης για να ανακαλυφθούν τυχόν επιπλέον αποθέματα φυσικού αερίου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενεργειακές συνέργειες με την Κύπρο και κοινό αγωγό προς την Ευρώπη.

Πηγή: http://ksipnistere.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails